Almanya-Fransa geriliminin arka planında neler yaşanıyor?
Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nin (AB) iki 'motor gücü' sayılan Almanya ile Fransa arasında yakın tarihte görülmemiş bir gerilim yaşanıyor. İki ülkenin enerji fiyatları ve savunma konusunda ortak bir AB politikasının yanı sıra Çin'in Avrupa'da artan etkisi konusunda yaşadığı anlaşmazlık ayyuka çıkarken, söz konusu gerilim Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Paris ziyaretine de yansıdı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Scholz görüşmeler sırasında gülümseyerek poz verse ve yetkililerden "dayanışma" mesajı gelse de, iki liderin ortak basın toplantısı yapmamaları dikkat çekti.
BERLİN 'VAR', PARİS 'YOK' DEDİ
Scholz ile Macron'nun Paris'teki Elysée Sarayı'ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyordu. Ancak Berlin'den duyurulan toplantı, Paris'te yalanlandı. Scholz ve Macron, öğle yemeği yiyip üç buçuk saat süren bir ikili görüşme yaptıktan sonra basının önüne birlikte çıkmadı.
Bu durum özellikle Scholz'la birlikte seyahat eden gazetecileri şaşırtırken, her iki liderin danışmanları da görüşmenin başarılı olduğunu savundu. Macron'un danışmanlarından biri, Politico sitesine yaptığı açıklamada "Çok yapıcıydı, çok stratejikti" diyerek "beş, hatta 10 yıl içinde neler yapılabileceğinin konuşulduğunu" söyledi. Bir Alman yetkili de görüşme için "Tam bir başarıydı" dedi.
İLERLEME KAYDEDİLİP KAYDEDİLMEDİĞİ BİLİNMİYOR
Scholz'un kendisi de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Avrupa'nın enerji tedariki, artan fiyatlar ve ortak savunma projeleri konusunda "çok iyi ve önemli" bir görüşme gerçekleştirdiklerini, iki ülkenin sorunlarla birlikte başa çıktıklarını söyledi. Elysée Sarayı ise iki liderin dayanışma ilkelerine bağlılıklarını yinelediklerini ve "ortak bir egemenlik gündemini ilerletmenin yollarını ele aldıklarını" duyurdu. Açıklamalarda, sorunlar konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine ilişkin bir bilgi yer almadı.
'SCHOLZ DA ORBAN'LA BASININ ÖNÜNE ÇIKMAMIŞTI'
Ancak Avrupa basını, bir ülkeyi ziyaret eden bir liderle ortak basın toplantısı yapılamamasının diplomatik açıdan 'bir tür hiçe sayma' anlamına geldiğine dikkat çekerken, Scholz'un bizzat kendisinin de demokratik sicili ve Rusya'yla ilişkileri nedeniyle AB içinde sorgulanan Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın Berlin ziyaretinde ortak basın toplantısı düzenlemediğini hatırlattı.
Almanya'da iktidar ortağı Hür Demokratların Fransız-Alman Parlamenter Asemblesi üyesi Sandra Weeser da gerilimi yalanlamadı. Weeser, "Muhtemelen, Scholz'un ve Macron'un yeni hükümet ekipleri arasında şu ana kadar bir temas eksikliği yaşandı. Dolayısıyla, aynı zamanda öncelikle güven inşasını gerektiren yeni kişilerarası siyasi ilişkilerin başlangıcında da olduğumuzu söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
ÇİN, ENERJİ FİYATLARI, SAVAŞ UÇAKLARI...
AB'nin iki en zengin ve en etkili üyesi olan Almanya ile Fransa arasında kapalı kapılar ardında yaşanan anlaşmazlıklar son dönemde kamuoyuna yansımış, iki ülkenin geçen hafta yapılması planlanan ortak kabine toplantısı 'lojistik sebepler' gerekçe gösterilerek ocak ayına ertelenmişti. Gerilimin öne çıkan başlıkları ise enerji krizi, AB'nin ortak savunması, yeni nesil savaş uçakları ve doğalgaz boru hattı projelerinin yanı sıra Çin'in Hamburg limanına yatırım yapmasına Fransa'dan yükselen itiraz.
Fransız yetkililer, Almanya'nın kendilerine yeterince yakın bir ortak gibi davranmadığını, Berlin hükümetinin 200 milyar euroluk enerji yardımı paketi konusunda kendilerine haber vermediğini savunuyor. Fransa, Almanya'nın doğalgaza tavan fiyat getirilmesine karşı çıkması ve Avrupa'nın ortak savunma projelerine yeterli destek vermemesi konusunda da öfkeli. Fransız yetkililer, Almanya'nın İber yarımadası ile Kuzey Avrupa arasında yeni boru hattı planında da ayak sürüdüğünü düşünüyor.
'PEKİN'E BİRLİKTE GİTMELİYDİLER'
Scholz'un önümüzdeki hafta Pekin'e gidip Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşme planının da Fransa'yı kızdırdığı belirtiliyor. Politico'ya göre, Elysée Sarayı'nda öne çıkan düşünce, Macron ve Scholz'un Pekin'e hem birlikte gitmesi, hem de bu ziyaretin Cinping'in üçüncü döneminde koltuğunu daha da sağlama alan adımlar atmasından bu kadar kısa süre sonra yapılmaması gerektiği yönünde. (DIŞ HABERLER)