Almanya, Fransa ve Avusturya'dan İsrail'e bağımsız soruşturma çağrısı
İsrail askerlerinin Gazze'de insani yardım konvoyuna ulaşmaya çalıştıkları sırada 110'u aşkın Filistinliyi öldürmesi sonrası yapılan bağımsız soruşturma çağrılarına İsrail'in müttefikleri Almanya, Fransa ve Avusturya da katıldı.
Artı Gerçek - İsrail'in Gazze'nin kuzeybatısındaki Nablusi meydanında gıda yardımı almak için toplanan Filistinli sivillere ateş açmasına tepki sürüyor. Gazze'deki insani krizin ve açlığın boyutunu sergileyen, en az 112 kişinin öldüğü ve 750 kişinin yaralandığı saldırının ardından İsrail, bağımsız soruşturma baskısı altında. İsrail'in yakın müttefikleri Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi ile Birleşmiş Milletler'den bağımsız soruşturma çağrısı geldi.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Gazze'deki sivillere insani yardımın ulaştırılabilmesi için acilen ateşkese ihtiyaç olduğunu vurguladı. Michel, "Dün Gazze'de çaresizce insani yardım beklerken masum sivillerin öldürülmesi karşısında şoke oldum ve iğrendim" diyerek derhal bağımsız bir soruşturma başlatılması ve saldırının sorumlularının hesap vermesi çağrısında bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de olayın araştırılması ve şeffaflık çağrısı yaptı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "İsrail askerlerinin sivilleri hedef aldığı Gazze'den gelen görüntüler derin öfke yarattı. Bu silahlı saldırıları en güçlü şekilde kınadığımı ifade ediyor; hakikat, adalet ve uluslararası hukuka saygı çağrısında bulunuyorum" dedi. Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne da Paris hükümetinin, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çağrısını yaptığı bağımsız soruşturmayı destekleyeceğini söyledi.
İsrail'in en yakın müttefiklerinden Almanya'nın Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, İsrail ordusunun niçin böylesine bir kitlesel panik yaşandığını ve neden ateş açıldığını tam olarak izah etmesi gerektiğini belirtti.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı da ortaya çıkan görüntülerin "dehşet verici" olduğunu vurgulayarak, saldırının hızlı ve tarafsız şekilde soruşturulmasını talep etti. Bakanlığın sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "İsrail'in hızlı ve tarafsız bir soruşturma başlatmasını istiyoruz. Sivillerin hayatı, uluslararası hukuka uygun olarak her yerde ve her zaman korunmalıdır" denildi.
İsrail'e verdiği koşulsuz destekle bilinen Avusturya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Gazze'ye yardımların ulaşması ve esirlerin serbest bırakılabilmesi için acil "insani ara" verilmesi çağrısında bulunuldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da dün, "tam olarak ne yaşandığına dair acilen ek bilgi istediklerini" söyleyip İsrail'e soruşturma çağrısı yaptı.
İsrail basınındaysa, yardım konvoyuna ulaşmaya çalıştıkları sırada 100'ü aşkın sivilin öldürülmesinin, "Gazze'deki savaşın meşruiyeti konusunda uluslararası kamuoyundaki şüpheleri artıracağına" dair yorumlar öne çıktı.
NE OLMUŞTU?
İsrail ordusu, bölgenin en az insani yardım ulaşan noktalarından Gazze kentinin güneyinde, kuzey-güney eksenindeki Reşid Caddesi üzerinde bulunan Nablusi Kavşağı'nda insani yardım bekleyen Filistinlileri dün bombalayarak ve ateş açarak hedef almış, saldırıda 112 Filistinli ölmüş, 760 Filistinli yaralanmıştı.
Gazze'deki hükümetten yapılan açıklamada, İsrail'in insani yardım bekleyenlere yönelik saldırısının "kasıtlı ve planlı" olduğu vurgulanarak "İşgal ordusu bu kişilerin, bölgeye insani yardım almak için geldiklerini biliyordu ancak onları soğukkanlılıkla öldürdü" ifadeleri kullanılmıştı.
İsrail güvenlik kaynaklarıysa çeşitli haber ajanslarına yaptıkları açıklamada, "yardım tırlarının etrafını saran Filistinlilerin tırların geçişini sağlayan İsrail askerlerine tehdit oluşturacak biçimde yaklaştığını" savunup askerlerin duruma ateş açarak "karşılık verdiğini" itiraf etmişti.
Kaynaklar, olayın soruşturulduğunu aktarırken İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze sakinlerinin tırların etrafını sardığı ve yardımları yağmalamaya başladığı, bazı Filistinlilerin itiş-kakış ve izdihamda yaralandığı" iddia edilmişti.
İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları hedef alan saldırılarını sürdürmesinin yanı sıra insani yardımların girişini engellemesi nedeniyle yaklaşık 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. (AA)
213 vekilden İsrail'e silah ambargosu çağrısı: Suç ortağı olmayacağız
Guterres, insani yardım arayan sivillere yönelik saldırıyı kınadı
Hamas lideri Haniye'den Filistinlilere, Direniş Ekseni'ne ve Arap ülkelerine çağrı