Almanya'da AfD'nin gençlik örgütü artık resmen "aşırı sağcı"
Almanya iç istihbaratı, aşırı sağcı parti AfD'nin gençlik kolunu resmen "aşırı sağcı örgüt" kategorisine dahil etti. Karara gerekçe olarak örgütün İslam karşıtlığı ile dile getirilen yabancı düşmanı açıklamaları da gösterildi.
Artı Gerçek - Almanya'nın iç istihbarat örgütü olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı, federal parlamentoda grubu bulunan aşırı sağcı muhalefet partilerinden Almanya için Alternatif'in (AfD) gençlik örgütünü (Almanya için Genç Alternatif) demokrasiyi tehdit eden "aşırı sağcı organizasyon" olarak sınıflandırdı.
Sınıflandırma, Almanya'nın geçen yılın sonlarında Reich Vatandaşları (İmparatorluk Vatandaşları) adlı başka bir aşırı sağcı grubun Alman devletini şiddetli bir şekilde devirme girişimini engellediğini açıklamasının ardından geldi. O dönemki baskınlarda tutuklananlardan iki kişi AfD üyesiydi. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı AfD'nin gençlik örgütünün yanı sıra "Devlet Politikası Enstitüsü" (IfS) ve "Yüzde Bir Derneği" adlı yapıları da aşırı sağcı örgütler listesine alındı.
Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, konuyla ilgili açıklamasında "Devlet Politikası Enstitüsü, Yüzde Bir Derneği ve AfD'nin gençlik örgütünün pozisyonları artık anayasa ile örtüşmüyor. Bu üç yapının, anayasaya aykırı hedefler gözettiğine artık şüphe yok " ifadelerini kullandı.
'AŞIRI SAĞCI ŞİDDET İÇİN VERİMLİ TOPRAKLARI KURUTUYORUZ'
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da yaptığı açıklamada, "Aşırı sağcı şiddet için verimli toprakları kurutmak için her şeyi yapıyoruz" dedi. "Sözde 'yeni sağ'ın aktörleri, farklı düşünenlere, mültecilere ve göçmen kökenli insanlara karşı nefret ve ayrımcılıktan başka bir şey yaymıyor" ifadelerini kullandı.
Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın "Genç Alternatif"in aşırı sağcı kategorisine almasının bir diğer sebebi de "yabancı düşmanı söylemleri İslam karşıtı ön yargılarla birleştirmesi" oldu. AfD'nin gençlik örgütü 2019 yılında, Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından "şüpheli" yapılar kategorisinde değerlendirilmeye başlanmış ve o tarihten itibaren faaliyetleri daha yoğun bir biçimde takip altına alınmıştı. Diğer iki örgüt de 2020 yılından bu yana aynı kategoride değerlendiriliyordu.
Aşırı sağcı yapılanma kapsamına alınmak, söz konusu örgütlere üye kişilerin kamuda görev yapmalarını ya da silah ruhsatı edinmelerini engelleyebiliyor. AfD'nin kendi ise halihazırda, aşırı sağcılıkla ilgili olarak "şüpheli" kategorisinde bulunuyor. (DW TÜRKÇE, DIŞ HABERLER)
Araştırma: Almanya'daki göçmenlerin üçte biri ayrımcılığa maruz kalıyor