Araştırma: Almanya'daki göçmenlerin üçte biri ayrımcılığa maruz kalıyor

Almanya'da yapılan bir araştırma, göçmenlerin yüzde 35'inin ayrımcılığa uğradığını ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 28'i ise dini inançları veya dünya görüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğradığını dile getirdi.

Araştırma: Almanya'daki göçmenlerin üçte biri ayrımcılığa maruz kalıyor

Artı Gerçek - Almanya'da yaşayan göçmenlerin yüzde 35'i son 12 ayda sıklıkla veya bazen ırkçı sebeplerden dolayı ayrımcılığa uğradığını dile getirdi. Bertelsmann Vakfı tarafından yaptırılan ankete katılanların yüzde 28'i ise dini inançları veya dünya görüşleri nedeniyle ayrımcılığa uğradığını söyledi.

DW Türkçe'deki haberde, anket katılımcılarının yüzde 13'ünün de dillerinden ya da kültürlerinden dolayı, sık sık ya da bazen ırkçı veya Yahudi karşıtı uygulamalara maruz kaldığı aktarıldı.

2008'DEN BU YANA ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

2008 yılında yapılan benzer bir ankette katılımcıların yüzde 6'sı 'yabancı görünümü' nedeniyle ayrımcılığa uğradığını hissettiğini aktarmış, yüzde 7'si ise yabancı olarak ayrımcılığa uğradığını hissettiğini belirtmişti.

Güncel ankette ise katılımcıların yüzde 70'i kendini yabancı olarak algılayan insanlar için daha fazla şey yapılmasından yana. 29 yaş altı gençlerde ise bu konuda bir şey yapılması gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 76. 2008'deki ankette bu oran yüzde 43 düzeyindeydi.

Bertelsmann Vakfı'nın entegrasyon uzmanı Ulrike Wieland, sadece göçmenlerin toplumdaki payının geçtiğimiz 15 yılda artmadığını, ayrıca ırkçılık ve ayrımcılığın da sıkça dile getirilmeye başlandığını belirtiyor. Wieland, "Almanya'da insanların konu hakkındaki bilinci arttı" ifadesini kullanıyor.

KATILIMCILARA GÖRE SORUMLULUK SİYASETTE

Katılımcıların yüzde 56'sı toplumdaki dezavantajlı grupların eşit muamele görmesini sağlama sorumluluğunu siyasette görüyor. İkinci sırada ise yüzde 44 ile resmi daire ve kamu kurumları yer alıyor.

Ankete katılanların yüzde 87'si ana okullarında ve okullardaki eğitim çalışmalarını ayrımcılıkla mücadelede devletin görevi olarak görüyor. Katılımcıların yüzde 60'ı ise şirketlerde çeşitliliğe sahip personel istihdamının artırılmasından yana olduğunu belirtti. Bu oran 2008'deki ankette yüzde 51 düzeyindeydi.

Araştırma 2022'de Bertelsmann Vakfı adına Sinus Enstitüsü tarafından 2 binden fazla kişiyle yapılan ankete dayanıyor. (Kaynak)