Almanya'da 'milli görüş' kökenli kişinin Yeşiller'den aday gösterilmesine tepki

'Sadece ırkçılıkla mücadele göçmen toplumunun çalışma alanları olmamalı, bu gibi siyasi aktörlere karşı gerekli gerekli mesafe konulmalıdır.'

Almanya'da 'milli görüş' kökenli kişinin Yeşiller'den aday gösterilmesine tepki

Süheyla KAPLAN

ARTI GERÇEK - Almanya'nın Bielefeld kentinde Brackwede Milli Görüş Hicret Camii’nin sözcüsü ve aynı zamanda Kuzey Almanya İslam Toplumu (BİG-) yönetici olan Selvet Kocabey'in Eylül ayında gerçekleştilecek belediye seçimlerinde Yeşiller Partisi’nden aday gösterilmesi siyasi tepkilere yol açtı.

Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Parti Başkanı Mona Neubauer Alman gazetelerine verdiği demecinde Milli Görüş teşkilatında görevli olup da aynı zamanda Yeşiller Partisi'nde siyaset yapmanın mümkün olamayacağını savundu.

Asıl mesleği sigortacı olan Selvet Kocabey ise Milli Görüş ve BİG’deki görevlerinden ayrıldığını ve Milli Görüş’ün siyasi çizgisine mesafe koyduğunu açıkladı.

Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya eyaleti Milletvekili Berivan Aymaz ise Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada bir taraftan Milli Görüş ideolojisini benimserken, diğer taraftan da çoğulcu ve özgürlükçü bir partide siyasette yer almanın çelişki olduğunu ifade etti.

Aymaz 'Bundan sonraki süreçte sözkonusu kişi nasıl bir tavır alacak ya da siyasi tutum izleyecek ona bakmak gerekir. Şu da bilinen bir gerçek ki, DİTİB ve Milli Görüş her ne kadar dış topluma karşı toleranslı davransalar da, içeride sahip olduğu fikir ve ideolojileri farklı. Özellikle bu gibi oluşumların yurtdışında AKP hükümetinin lobi örgütü olarak çalıştıkları da biilinen bir gerçek. Sadece ırkçılıkla mücadele göçmen toplumunun çalışma alanları olmamalı, bu gibi siyasi aktörlere karşı gerekli gerekli mesafe konulmalıdır.

Almanya iç istihbarat teşkilatının raporunda, Almanya’da gözetim altında olan İslamcı örgütlerin sayısının 30’a, üyelerinin sayısının da 33 bine yükseldiğine işaret edilmişti. İslam Toplumu Milli Görüş, 27 bin üyesiyle İslamcı gruplar arasında başı çekiyor. Raporda Milli Görüş’ün, çoğulcu ve laik yaşama uyumlu bir görünüş çizmeye çaba gösterdiği, ancak gerçekte Erbakan’ın Milli Görüş çizgisinin etkisinde olduğu vurgulanıyor. Rapor, Milli Görüş’ün Batılı değerlere ve demokrasiye bağlılığı konusunda soru işaretlerinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

almanya Süheyla Kaplan Milli Görüş