'Almanya'nın çözülemeyen imam sorunu'
Almanya'da imam yetiştirilmesi için gündeme getirilen önerilerden biri de imamlık eğitimi geliştirilmesi.
Alman hükümeti imamların Almanya'da yetiştirilmesini istiyor. Ancak Müslüman örgütler buna ihtiyacın ve gereken altyapının olmadığını savunuyor. Bu da Almanya'da imamlık eğitimini çıkmaza sokuyor.
Alman hükümeti yıllardır camilerde Türkiye'den veya Müslüman ülkelerden gönderilen imamlar yerine, Almanya'da eğitim almış, ülkenin dilini, kültürünü bilen imamların görev yapmasını istiyor.
Almanya'da kurulan ilahiyat enstitüleri, imamların Almanya'da yetiştirilmesi yönünde önemli bir adım olarak görülüyordu. Ancak bu enstitülerin kurulmasının üzerinden on beş yıldan fazla zaman geçmesine rağmen konu hâlâ tartışılıyor.
DW Türkçe'ye konuşan Göttingen Georg-August Üniversitesi İslam Bilimleri Bölümü'nden Prof. Dr. Riem Spielhaus, üniversitelerde doğrudan imam yetiştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyor. Öğrencilerin "üniversitede temel ilahiyat eğitimi aldıklarını" belirten Spielhaus, öğrencilere "cenaze namazı nasıl kıldırılır gibi uygulamaya yönelik" bilgiler verilmediğini ifade ediyor.
Bu nedenle de, ilahiyat bölümlerinden mezun olanların imam olabilmek için bir veya iki yıl süren, uygulamaya yönelik bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Ancak Almanya'da imam yetiştirecek böyle bir eğitim sistemi bulunmuyor.
Almanya'da imam yetiştirilmesi için gündeme getirilen önerilerden biri kiliseler örnek alınarak bir imamlık eğitimi geliştirilmesi.
Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Enstitüsü'nden Prof. Dr. Rauf Ceylan, Almanya'daki Katolik ve Protestan kiliselerinin teoloji mezunlarına yönelik iki yıllık "papazlık semineri" adı altında bir eğitim verdiğini anlatıyor. DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Ceylan, Müslümanlar için uygulamalı eğitime dayalı "imamlık semineri" gibi bir sisteme ihtiyaç olduğunu dile getiriyor.
"DİTİB ÖNERİYE SICAK BAKMIYOR"
Almanya'daki en büyük Müslüman örgütü Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin (DİTİB) Dış İlişkiler Sorumlusu Zekeriya Altuğ ise "Almanya'da Müslüman teşkilatların yapısı çok farklılıklar arz ediyor, dolayısıyla Almanya'ya yönelik tek tip bir eğitim modeli İslam ve Müslümanların yapısına uymaz" diyor. "Bir imamın ihtiyaçlarının kilise papazından farklı" olduğunu vurgulayan Altuğ, "kopyalamaktan ziyade kendi ihtiyaçlarımız ve kendi imkânlarımız nedir diyerek, kendi konseptimizi geliştirmemiz lazım" şeklinde konuşuyor.
"MERKEL: ALMANYA’DA YETİŞTİRİLMELER"
Alman hükümeti açısından ise bu eğitimin nerede alındığı önem taşıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman meclisinde parlamenterlerin sorularını yanıtlarken, "Kanımca Almanya'da da imam yetiştirilmesine ihtiyacımız var. Bu bizi daha bağımsız kılacak ve gelecek için gerekli" sözleri ile bunun önemine işaret etti.
Muhalefetteki Yeşiller de, Almanya'da imam ve Müslüman din görevlilerinin yetiştirilmesini sunduğu bir önerge ile meclis gündemine taşımıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)