Amazon ülkeleri 2030'a kadar ormansızlaşmayı durdurmada anlaşamadı

Amazon ülkeleri 2030'a kadar ormansızlaşmayı durdurmada anlaşamadı
Amazon ormanlarını paylaşan 8 ülke petrol çıkarma gibi konulardaki bölünmeler nedeniyle 2030'a kadar Amazon havzasında "sıfır ormansızlaşma" hedefinde mutabık kalamadı. Ancak ormanın geri dönüşü olmayan bir noktada zarar görmesini engellemede anlaştı.

Artı Gerçek - Amazon havzasına ev sahipliği yapan ülkelerin liderleri 2030 yılına kadar ormansızlaşmaya son verme taahhüdünde bulunmadı. Aralarında Brezilya Devlet Başkanı Lula D Silva'nın da bulunduğu sekiz Güney Amerika ülkesinin devlet başkanı, zengin ülkelerin yağmur ormanlarının korunması için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini söyledi.

ZİRVE SONUNDA ZENGİN ÜLKELERE ÇAĞRI YAPILDI

Çarşamba günü Brezilya'nın Belem kentinde düzenlenen iki günlük zirvenin sonunda yayınlanan ortak bildiride, Amazon yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan sekiz Güney Amerika ülkesi, ormandan elde edilen kaynaklar küresel çapta tüketildiği için dünyanın akciğerleri olarak anılan yağmur ormanının hayatta kalmasını sağlamanın sadece kendilerine bağlı olamayacağını söyledi. Amazon İşbirliği Antlaşması Örgütü (ACTO) üyeleri, bölgesel toplantı öncesinde umut edilen ormansızlaşmanın bu on yıl içinde sona erdirilmesine yönelik ortak bir taahhüt üzerinde anlaşmaya varamadı. Ülkeler, bölgedeki tahribatın başlıca nedenleri olan sığır eti, petrol ve madencilik gibi maden çıkarma endüstrilerinin rolü konusunda ortak bir tutum üzerinde anlaşamadılar.

Ancak sürdürülebilir ekonomik kalkınma yoluyla ormanın hayatta kalmasını sağlamak için birlikte çalışacaklarının sinyalini verdiler. Brezilya, Bolivya ve Peru'nun Devlet Başkanı, Kolombiya'nın Cumhurbaşkanı düzeyinde katıldığı, Guyana, Surinam, Ekvador ve Venezuela'nın ise üst düzey yetkililerini gönderdiği zirvede, "Belem Deklarasyonu" adlı müşterek bildiriyle Amazon yağmur ormanlarında yasa dışı ağaç kesimi ve ormanların tahribiyle mücadele için ittifak kurma konusunda anlaşmaya varıldı. Bildiride, Amazon yağmur ormanlarının korunmasının iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığı vurgulanırken, kurulan yeni ittifak ile Amazon'un "geri dönüşü olmayan bir noktaya" ulaşmasını engelleme, sürdürülebilir kalkınmanın teşviki, ormansızlaştırmaya sebebiyet veren organize suçla mücadelenin amaçlandığı bildirildi.

LULA: AMAZON BİZİM DÜNYAYLA YENİ BİR İLİŞKİYE GEÇİŞ PASAPORTUMUZ

Deklarasyonda Amazon ülkeleri liderleri iklim eylemi karşılığında borçların hafifletilmesi çağrısında bulundu. İnsan hakları ihlalleri, yasadışı madencilik ve kirliliğin önlenmesi için bölgesel kolluk kuvvetleri işbirliğini güçlendirmeyi kabul etti ve sanayileşmiş ülkeleri gelişmekte olan ülkelere mali destek sağlama yükümlülüklerine uymaya çağırdı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva zirvenin kapanışında delegelere şunları söyledi: "Orman bizi birleştiriyor. Kıtamızın kalbine bakmanın ve Amazon kimliğimizi bir kez ve herkes için pekiştirmenin zamanı geldi.. Amazon bizim dünyayla yeni bir ilişkiye, daha simetrik bir ilişkiye, kaynaklarımızın birkaç kişiye fayda sağlamak için sömürülmediği, aksine değer verildiği ve herkesin hizmetine sunulduğu bir ilişkiye geçiş pasaportumuzdur."

KOLOMBİYA LİDRİ PETRO AMAZON'DA FOSİL YAKIT ARAYIŞINA SON VERİLMESİNİ İSTEDİ.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise küresel ısınmanın başlıca itici gücü olan Amazon'daki fosil yakıt arayışına son verilmesi çağrısında bulundu. Daha önce temizlenmiş olan mera ve tarlaların yeniden ağaçlandırılmasına yardımcı olmanın yollarının tartışıldığı toplantıda konuşan Petro "Petrol çıkaran bir orman - bu düzeyde bir siyasi çizgiyi sürdürmek mümkün mü? Ölüm üzerine bahis oynamak ve yaşamı yok etmek?" dedi. Ancak Brezilya, Venezuela ve diğer petrol üreticileri Kolombiya ile aynı fikirde değildi. Brezilya devlet şirketi Petrobras, Amazon Nehri'nin ağzı yakınlarında petrol aramak için izin ararken Lula şu ana kadar petrol konusunda kesin bir tavır almadı. Güney Amerika ülkesi Guyana de önümüzdeki yıllarda büyük bir petrol üreticisi olma yolunda ilerliyor.

BOLİVYA DEVLET BAŞKANI ARCE: AMAZON KAPİTALİZMİN KURBANI

Bu on yıl içinde ormansızlaşmayı sona erdirmeye yönelik küresel bir anlaşmayı desteklemeyen ve ülkesi 2022 yılında en fazla orman kaybına uğrayan üçüncü ülke olan Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, "Amazon'un kapitalizmin kurbanı" olduğunu söyledi. Tarımsal sınırların hızla genişlemesine ve doğal kaynak sömürüsüne değinen Arce, sanayileşmiş ülkelerin tarihsel sera gazı emisyonlarının çoğundan sorumlu olduğunu belirtti. Arce "Amazon'un bu kadar önemli bir bölge olması, iklim krizinin tüm sorumluluklarının, sonuçlarının ve etkilerinin bize, şehirlerimize ve ekonomilerimize ait olması gerektiği anlamına gelmiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar