Ankara'daki dörtlü NATO toplantısı: İsveç'in üyeliği konusunda çalışmalar sürecek

Türkiye, Finlandiya ve İsveç Daimi Ortak Mekanizması'nın 4'üncü toplantısına ilişkin Ankara'dan, İsveç'ten ve NATO'dan açıklamalar geldi. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada İsveç'in üyeliği için çalışılmaya devam edileceği duyuruldu.

Ankara'daki dörtlü NATO toplantısı: İsveç'in üyeliği konusunda çalışmalar sürecek

Artı Gerçek - Ankara'da yapılan Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısının ardından görüşmelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı, İsveç heyeti ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'den peş peşe açıklamalar geldi.

CUMHURBAŞKANLIĞI: SOMUT ADIMLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA KONUSUNDA MUTABIK KALINDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Daimi Ortak Mekanizma dördüncü toplantısına ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar'ın başkanlık ettikleri Türk heyetinde Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcilerinin yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Toplantıda, İsveç'in Üçlü Muhtıra'da yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç'teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, Üçlü Muhtıra'da kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizma'nın önemini vurgulamış ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır. 4 Nisan 2023 tarihinde NATO'ya katılan Finlandiya'nın, sürecin başında daimi olarak tasarlanan bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terör örgütleriyle mücadelenin takibinin NATO üyeliğinden sonra da sürdürüleceğinin teyidi bakımından ayrıca önem taşımaktadır" dendi.

STOLTENBERG: BAZI İLERLEMELER KAYDEDİLDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısının arifesinde düzenlediği basın toplantısında toplantının sonuçlarına ilişkin yorum yaptı. Stoltenberg, İsveç'in NATO katılma hedefiyle ilgili Türkiye'deki müzakerelerde "bazı ilerlemeler kaydedildiğini" söyledi.

AA'nın aktardığına göre Stoltenberg, Ankara'da bugün yapılan görüşmeye kendisinin kabine şefinin katıldığını belirterek, "Az önce kendisiyle konuştum. Toplantının yapıcı bir atmosferde geçtiğini, bir miktar ilerleme bulunduğunu bildirdi. İsveç'in üye olarak onaylanması konusunda çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı. Üyelik konusunda bir takvim sunamayacağını vurgulayan Stoltenberg "İsveç (taahhütlerini) yerine getirdi. Anayasayı değiştirdiler, terörle mücadele yasasını sıkılaştırdılar ve Türkiye'ye silah ihracatı kısıtlamalarını kaldırdılar. İsveç'in Türkiye ile uzlaşılanlar üzerinden daha fazla ne yapılabilir meselesini konuşmasını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

İSVEÇ'İN BAŞMÜZAKERECİSİ: TÜRKİYE HENÜZ KARAR VERMEYE HAZIR DEĞİL

İsveç heyetinin baş müzakerecisi Oscar Stenstrom ise yaptığı açıklamada, Türkiye ve İsveç'in Ankara'nın İsveç'in NATO üyelik başvurusuna yaptığı itirazların üstesinden gelme amaçlı görüşmeleri sürdüreceğini söyledi. Stenstrom, "Karşı tarafı yeterince düzenleme yaptığımıza ikna etmek benim işim. Bence yaptık. Ancak Türkiye henüz bir karar vermeye hazır değil ve kafalarındaki sorulara daha fazla yanıt bulmaları gerektiğini düşünüyor" dedi. Stenstrom görüşmelerin devam etmesi için belirli bir tarih olmadığını da söyledi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı. Daimi Ortak Mekanizma Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasının ardından askeri olarak "tarafsız" statüde olan iki İskandinav ülkesi Finlandiya ve İsveç'in, olası bir Rus saldırısına karşı NATO'ya üyelik başvurusunun ardından kurulmuştu. Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreci atılan imzalarla tamamlanmış ve ülke, ittifakın 31'inci üyesi olmuştu.

Ancak İsveç'in üyeliği Türkiye'nin "terör bağlantılı kişilerin iadesi" konusundaki talepleri nedeniyle henüz gerçekleşmemişti. İsveç yeni ceza yasasını yürürlüğe sokarak Türkiye'nin taleplerini karşıladığını açıklarken son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan KKTC ve Azerbaycan dönüşünde uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gelecek ay yapılacak NATO zirvesinde İsveç'in üyeliğinin onaylanmasında henüz mutabık olmadıkları mesajını vermişti. İsveç'te PKK destekçilerinin gösterilerinin sürdüğünü söyleyen Erdoğan "Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız. Kaldı ki bu anayasa işi değil, yasa işi de değil. Bu ne işi? Kolluk kuvvetleri ne işe yarar? Kolluk kuvvetlerinin yapması gereken iş, işte bunların önünü kesmektir. Biz Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Dereler’de bu teröristlerin inine anayasayla mı girdik? Yasayla mı girdik? Yok. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var. Kullan bu hakları. Sen bu hakları kullanmayacaksın, bize 'Gel İsveç’i NATO’ya al' diyeceksin. O zaman NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz" demişti. (DIŞ HABERLER)