Ankara’daki dörtlü NATO toplantısı sona erdi
Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin katıldığı Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı Ankara'da yapıldı. Toplantı yaklaşık üç saat sürdü.
Artı Gerçek - Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı Ankara'da yapıldı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.
Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı. Toplantının ardından henüz bir resmi açıklama yapılmadı.
Daimi Ortak Mekanizma Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasının ardından askeri olarak "tarafsız" statüde olan iki İskandinav ülkesi Finlandiya ve İsveç'in, olası bir Rus saldırısına karşı NATO'ya üyelik başvurusunun ardından kurulmuştu. Finlandiya'nın NATO'ya katılım süreci atılan imzalarla tamamlanmış ve ülke, ittifakın 31. üyesi olmuştu.
Ancak İsveç'in üyeliği Türkiye'nin "terör bağlantılı kişilerin iadesi" konusundaki talepleri nedeniyle henüz gerçekleşmemişti. İsveç yeni ceza yasasını yürürlüğe sokarak Türkiye'nin taleplerini karşıladığını açıklarken son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan KKTC ve Azerbaycan dönüşünde uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gelecek ay yapılacak NATO zirvesinde İsveç'in üyeliğinin onaylanmasında henüz mutabık olmadıkları mesajını vermişti.
ERDOĞAN : VİLNİUS'TA EL BEBEK GÜL BEBEK DİYEMEYİZ
İsveç'te PKK destekçilerinin gösterilerinin sürdüğünü söyleyen Erdoğan "Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız. Kaldı ki bu anayasa işi değil, yasa işi de değil. Bu ne işi? Kolluk kuvvetleri ne işe yarar? Kolluk kuvvetlerinin yapması gereken iş, işte bunların önünü kesmektir. Biz Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Dereler’de bu teröristlerin inine anayasayla mı girdik? Yasayla mı girdik? Yok. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var. Kullan bu hakları. Sen bu hakları kullanmayacaksın, bize 'Gel İsveç’i NATO’ya al' diyeceksin. O zaman NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz. Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya, NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara da şimdiden 'Cumhurbaşkanımızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius’ta çok daha farklı bir şey beklemeyin' mesajını verecek" demişti. (DIŞ HABERLER)
Blinken ile Stoltenberg görüştü: NATO Vilnius Zirvesi gündemdeydi
Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetleri Ankara'da buluşacak