'Anlaşmayı tümden reddetmiyoruz ancak kabul etmeyeceğimiz maddeler var'
Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşmayı değerlendiren Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobane, 'Bunları görüşerek, tartışarak bir sonuca ulaşacağız' dedi.
Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Kobane, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları, Rusya ve Suriye yönetimiyle yapılan görüşmeler, Türkiye ve Rusya arasında Kuzey ve Doğu Suriye bölgesi üzerine yapılan anlaşmalar, bölge halkının güvenliği ve geleceği, tutuklu IŞİD’lilerin durumu gibi önemli konulara ilişkin açıklama yaptı.
Kamışlo'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Mazlum Kobane'nin açıklamaları özetle şöyle:
"ABD ile ilişkilerimiz devam ediyor. DAİŞ’e karşı ortak mücadelemiz sürüyor. Ne biz resmi olarak bunu durdurmuşuz ne de onlar. Halen ortak toplantılarımız devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye’deki varlıkları devam edecek. Bu çerçevede ilişkilerimiz sürecek. Yaşanan eksiklikleri telafi etmelerini talep edeceğiz. Yerine getirmedikleri sorumluluklarını yerine getirmelerini, bir yönüyle öz eleştirisel yaklaşmalarını bekleyeceğiz. Biz de insanlık adına DAİŞ’e karşı bir savaş başlatmıştık ve bu savaşımız eskisi gibi devam edecek."
"RUSYA İLE YAPILAN ANLAŞMANIN BAZI MADDELERİNİ KABUL ETMİYORUZ"
"Bildiğiniz gibi son günlerde Rusya ve Türkiye arasında bir anlaşma yapılmıştı. Bundan 3 saat önce Rusya’ya resmi olarak cevap verdik. Rusya genelkurmay başkanı ve savunma bakanıyla da dün akşam bir görüşmemiz gerçekleşmişti. Orada kabul ettiğimiz ve etmediğimiz hususları belirtmiştik. Ancak dediğim gibi 3 saat önce resmi olarak görüşlerimizi kendilerine ilettik.
"Biz başkan Putin ve Rusya’nın savaşı durdurmaya ve Türk devletinin Suriye topraklarına girmesini engellemeye dönük girişimlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu tür adımlar olumlu adımlardır, destekliyoruz. Yine Suriye coğrafyasının parçalanmaması, işgal edilmemesine dönük bu girişimler olumlu şeylerdir."
Ancak Türk devleti ve Rusya arasında yapılan anlaşma maddelerinin çoğu bizim halkımızın çıkarına değildir, daha önce bizim görüşlerimiz alınmamıştı, bazı maddeleri halkımızın çıkarına değildir. Onun için bu anlaşmanın bazı maddeleri üzerine kaygılarımızı dile getirdik. Bu maddeler üzerine tartışılması gerektiğini söyledik. Çünkü biz bu görüşmenin bir tarafı değildik."
"RUSYA’NIN GİRİŞİMLERİ OLUMLU, GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRECEK"
"Biz Rusya’nın girişimlerini olumlu görüyoruz. Ancak bu anlaşmanın içeriğine dönük görüşlerimiz var. Önümüzdeki günlerde değiştirilmesini talep edeceğimiz, kabul edip etmeyeceğimiz şeyleri kendileriyle tartışacağız. Bu gündemimizde olacak. Bazı hususlar var, pratikte biz birlikte çalışacağız, bazı adımlar atacağız. Görüyorsunuz Kobane, Mınbiç’te birlikte çalışıyoruz. Bugün de Qamışlo’da da Rusya’nın bir devriyesi çıktı. Ancak bazı şeyler de siyasi geleceğimizi belirleyecek şeylerdir. Bunlar önümüzdeki süreçte konuşulmaya devam edecek."
"KÜRT SİYASETİ ÇELİŞKİLERİ BİR KENARA BIRAKMALI"
"Kürt siyasetine büyük bir sorumluluk düşüyor. Özellikle de Rojava’daki siyasi güçler kendi aralarındaki çelişkileri bir kenara bırakarak QSD direnişi etrafında bir araya gelmeliler, mücadelesini desteklemeliler. Hep birlikte bu hassas ve tarihi sürecini birlikte geçirmeliyiz. Şu anda her zamankinden daha fazla başarı imkanımız vardır, dünyanın bize desteği her zamankinden daha fazladır."
"KAMUOYUNA AÇIKLANAN 13 MADDEYİ KABUL ETMEDİK"
"Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yapılan anlaşmayı tümden reddetmiyoruz. Ancak kabul etmeyeceğimiz bazı maddeler var. Bazı değişikliklerin yapılması gerekir. İnanıyorum ki birlikte bir sonuca ulaşacağız. Hiçbir zaman halkımızı savunmasız kalmayacağız. Büyük savaşlar yaşanırsa Serêkaniyê’de olduğu gibi bazı yerlerden çekilme durumumuz da olabilir. Ancak hiçbir zaman halkımızı savunmasız bırakmayacağız. Gire Spî ve Serêkaniye arasında büyük bir savaş yaşandı. Orada ateşkesi kabul ettik. Oradan M4 yoluna çekildik. Geri çekildiğimiz sınırlar bellidir. Ancak, kamuoyunda açıklanan 13 maddeyi kabul etmedik. Sadece ateşkesi kabul ettik."
"DAİŞ TUTUKLULARI TÜRKİYE’Yİ ALAKADAR ETMEZ"
"DAİŞ tutukluları konusu sadece bizi, Özerk Yönetimi ilgilendirir. Burada vatandaşları tutuklu bulunan DAİŞ’lileri ilgilendirir. DAİŞ tutuklarının bulunduğu Navkure hapishanesini toplarla vurdu. Oradan 5 DAİŞ çetesi kaçtı, ama diğerleri denetimimizdedir. Eyn İsa kampına çeteler saldırı gerçekleştirdiğinde aileler oradan kaçtı, onların içinde bazı DAİŞ çetelerinin kaçmış olmaları muhtemeldir. Ancak biz de koalisyon ve burada bulunan diğer güçlere açıkça, burada kaldıkları ve bizimle çalışmalarını sürdürdükleri sürece bu konuda da kendileriyle çalışmalar yürüteceğiz ve birlikte orak karar alacağız. Ama buradan çıkıp gidenlerle bu konu üzerine bir ilişki kurmak zorunda değiliz, onlarla bu konuyu konuşmak zorunda değiliz. Yine Türk devletinin bu DAİŞ çeteleriyle hiçbir ilişkisi yoktur. Şu anda Türk devletinin işgal ettiği yerlerde de zindanlarımız yoktur. Suriye hükümetinin de bu konuyla bir alakası yoktur. Bu, sadece burada bizimle çalışan kesimleri ilgilendirir."
"SEMELKA ROJAVA’NIN NEFES BORUSU KİMSEYE BIRAKMAYIZ"
"Semalka (sınır) kapısı Rojava’nın nefes borusudur. Bizim dışımızda kimsenin burayı kontrol etmesi mümkün değildir. Bu kapı üzerine kimseyle pazarlık da yapmayacağız. Rejim dahil bizimle TC işgaline karşı durmak isteyen herkesi buraya kabul edebiliriz. Ama şu anda gündemimizde bu bölgeleri kimseye teslim etmek diye bir şey yoktur." (Mezopotamya Ajansı)