Arabistan’da bu haklar kadına yasak
Sonunda araba kullanma hakkını elde ettiler ama tedavi olmak için bile bir erkeğin iznine ihtiyaçları var.
HABER MERKEZİ- Suudi Arabistan’da kadınlar sonunda araba kullanma hakkını elde ettiler. Dünyanın diğer ülkelerinde kadınların sahip olduğu birçok hakka ise hala sahip değiller. Suudi Arabistan’da kadınlara yasak olan ya da ancak veli ya da hamilerinin izniyle kullanabildikleri hakların listesini, İngiltere’de yayımlanan Guardian Gazetesi listeledi. İşte Guardian’ın hazırladığı Suudi Arabistan’da kadınlara yasak haklar listesi:
Evlilik
Evlilik izni ya veli ya da vasi tarafından veriliyor. Bir kadının bir yabancıyla evlendirilmek istenmesi halinde ise içişleri bakanlığının izni gerekiyor. Kadının gayri Müslim bir erkekle evlenmesi ise imkansız düzeyinde zor.
Banka hesabı
Kadınların tezgahtarlık, pazarcılık gibi bazı işleri yapmalarına izin veriliyor ancak veli ya da vasilerinin izni olmadan kendilerine ait bir banka hesabı açmaları yasak.
Miras
Suudi Arabistan hukuk sistemi, kadına erkeğin yarısı kadar değer biçiyor. Kadınlar, miras hakkından da erkeklerin yarısı oranında yararlanabiliyorlar.
Seyahat
Pasaport ve kimlik kartı veli ya da vasi erkeğin izni ile veriliyor. Genellikle yalnız başlarına ev dışına çıkmaları da yasak.
Giyim
Kadının güzel görünmek için giyinmesi yasak. Çarşaf ya da uzun manto dışında insan içine çıkamıyorlar. Son yıllarda bu giysilerin rengi ve başörtüsünün nasıl bağlanacağı konusunda geçmişe göre kurallar biraz gevşedi.
Erkeklerle ilişki
Aile üyeleri dışında kadınların erkeklerle konuşmalarına sınırlı derecede izin var. Kamuya açık yerlerde, bazı restaurant ve üniversitelerde kadınların da girebildiği aile bölümleri var. Erkekler bölümleri kadına yasak.
Tedavi
Kadınların yaşamsal bir operasyonu ya da tedavisi için bile erkeğin yazılı izni şartı aranıyor.
Velayet hakkı
Boşanma durumunda kadınlar erkek çocuklarının en fazla 7 ve kız çocuklarının en fazla 9 yaşına kadar velayetini alabiliyorlar.