Arjantin'de Milei'nin 'şok terapisi' Kongre'den ilk onayı aldı: Buenos Aires savaş alanına döndü
Artı Gerçek - Arjantin'de "anarko-kapitalist" gündemle devlet başkanı seçilen Javier Milei'nin "faşizmin ayak sesleri" diye nitelenen "çok amaçlı reformlarını" içeren torba yasa tasarısı, Kongre'nin alt kanadı meclisten günlerce süren tartışmaların ardından genel kabulü aldı. 144 lehte, 109 aleyhte oy çıkan Milei'nin torba yasa tasarısının 300'den fazla maddesi için tek tek ayrıca oylama yapılacak.
Tasarıya yönelik protesto dalgasını başkent Buenos Aires'de son 3 günde tavana çıkaran binlerce kişiyle polis arasında şiddetli çatışmalar çıkması sonucu onlarca kişi yaralandı.
KAMU MALLARI HARAÇ MEZAT, KAMU HİZMETLERİ ATEŞ PAHASI
Ekonomik, idari, ceza yasasıyla ilgili değişiklikler içeren "İhtiyaç ve Aciliyet Kararnamesi" isimli tasarıda, devlet kuruluşlarının özelleştirilmesi, devlet sübvansiyonlarının azaltılması, bazı yürütme yetkilerinin genişletilmesi, yasama yetkilerinin devlet başkanına devredilmesi, ekonomi üzerindeki devlet kontrollerinin kaldırılmasını, idari, sağlık ve eğitim reformları ve kamu hizmetlerinin ücretlerinin artırılması gibi maddeler bulunuyor.
Milletvekillerinin tasarıyı madde madde oylamasının 6 Şubat'ta başlaması bekleniyor. Ancak genel onay, artık bir şekilde Kongre'nin üst kanadı Senato'ya gideceği anlamına geliyor. Yasalaşması için Senato'nun da onayı gerekiyor.
'ÜLKEMİZİ NASIL SATTIKLARINI GÖRMEYE GELDİM'
Milei'nin reformlarına karşı çıkan protestocular, Arjantin bayrakları sallayarak yeşil kubbeli neoklasik Kongre binasının dışına konuşlanan çevik kuvvet polisiyle defalarca çatıştı, zaman zaman polise taş fırlattı, yere düşen polislere tekme salladı.
Kongre önüne giden protestoculardan Liliana Lopez, "Ülkemizi nasıl sattıklarını görmeye geldim" dedi.
Torba yasa tasarısı, Milei'nin Arjantin'in yüzde 211'lik enflasyon, tükenen döviz rezervleri ve borç geri ödemelerinin saatli bombasıyla boğuşan ekonomisini kurtarma iddiasının önemli bir parçasını oluşturuyor.
KİM DESTEK KİM KÖSTEK?
Mecliste ana muhalefet bloğu olan merkez sol Peronist çizgideki Union por la Patria'nın milletvekillerinin Milei'nin reformlarını sert dille reddetmesi yeterli olmadı. Milei'nin La Libertad Avanza partisinin 257 sandalyeli mecliste az sayıda sandalyeye sahip olmasına rağmen, merkez sağcı Juntos por el Cambio koalisyonu dahil benzer düşünen müttefiklerin desteği, tasarını yoluna devam etmesini sağladı.
Sert dilli bir TV yorumcusu olarak adını duyuran ve devleti küçültme vaadiyle vaadiyle elektrikli testere çalıştırarak yürüttüğü kampanyadan şoke edici seçim zaferiyle çıkan ekonomistin tasarıda tepki çeken bütçeyle ilgili harcama reformlarından bazılarını geri çekmesinin başarılı bir manevra olduğu ortaya çıktı.
Tasarıyı destekleyen muhalefet liderlerine teşekkür eden Milei, "Tarihsel bağlamı anladılar, yoksul ve aç olan insanların yararına kastın ve kurumsal cumhuriyetin ayrıcalıklarına son vermeyi seçtiler" dedi.
FATURA VATANDAŞA
Göreve başlamasından bu yana Milei, Arjantin para birimi pesonun değerini yüzde 50 oranında devalüe etti, ulaştırma ve enerji sübvansiyonlarını kesti ve göreve gelmesinden önce işe alınan 5 binden fazla devlet çalışanının sözleşmelerini yenilemeyeceğini açıkladı, protestoculara da "polis müdahalesi masraflarının faturasını protestoları örgütleyenlere göndereceğini" söyledi.
İŞÇİ HAKLARINI KALDIRMA HAMLESİNE ŞİMDİLİK YARGI SET ÇEKTİ
Milei'nin çalışma reformu kararnamesi ise en büyük sendika Genel İş Konfederasyonu'nun (CGT) talebi üzerine Arjantin Ulusal Çalışma Mahkemesi tarafından geçici olarak durduruldu. Tasarı, emeklilik katkı payında azalma, tazminat ve işçi çıkarılmasından kaynaklı para cezalarında indirimin yanısıra işçileri doğrudan etkileyen birçok kararı beraberinde getiriyordu. (Reuters, AP, Dış Haberler)