Avrupa medyasına göre Macron baskın seçimle devasa kumar oynadı: Fransa'yı aşırı sağcı başbakanla yönetmek zorunda kalabilir
Macron'un baskın seçim ilanıyla kumar oynadığında sözbirliği eden medya, Le Pen'in halefi Bardella'yı başbakan yaptıktan sonra cumhurbaşkanı seçilebileceğine dikkat çekti. Yine solcu ve merkez sağcı seçmenin aşırı sağa karşı refleksi belirleyici olacak.
Artı Gerçek - Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisinin aşırı sağ karşısında hezimete uğraması üzerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un genel seçim ilan etmesi, Avrupa medyasında "büyük kumar, devasa risk alma" olarak değerlendirildi.
LE PEN: İKTİDARA VE GİDİŞATI TERSİNE ÇEVİRMEYE HAZIRIZ
Macron'un cumhurbaşkanlığını değil, sadece parlamentoyu, dolayısıyla hükümeti etkileyecek baskın seçimi memnuniyetle karşılayan aşırı sağcı lider Marine Le Pen, "Fransız halkının parlamento seçimlerinde bize güvenmesi halinde iktidarı kullanmaya hazırız" diyerek ekledi: "Ülkenin gidişatını tersine çevirmeye hazırız, Fransızların çıkarlarını savunmaya hazırız, kitlesel göçe son vermeye hazırız, Fransızların satın alma gücünü öncelik haline getirmeye hazırız."
NET ÇOĞUNLUK ARAYIŞI
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron'a iki kez yenildikten sonra 2027'de yeniden aday olması beklene Le Pen'in genel başkanlığı 28 yaşındaki Jordan Bardella'ya devrettiği Ulusal Birlik Partisi (RN), AP seçimlerinde yaklaşık yüzde 32 oy aldı. Kendi partisi Rönesans'ın yaklaşık yüzde 15'te kalması üzerine parlamentoyu fesheden Macron, tam da Paris Yaz Olimpiyatı öncesi 30 Haziran ve 7 Temmuz'da genel seçim ilan etti.
AP seçimlerinin teoride ulusal siyasetle ilgili olmamasına rağmen halkla yeni istişare olmadan göreve devam etmenin sistemi çok fazla zorlayacağından hareket eden neoliberal lider, "Fransa'nın huzur ve uyum konusunda net bir çoğunluğa ihtiyacı var" dedi. Macron, cumhurbaşkanlığının ikici döneminin ikinci yılını sürer ve üç yıl daha görevde kalacakken, parlamentoda çoğunluğa sahip değil.
EURO 2024, PARİS OLİMPİYATIYLA UNUTTURMA FIRSATINI KULLANMADI
Britanya kamusal yayın kuruluşu BBC, "Baskın seçim çağrısı Fransa için büyük sürpriz, Macron için de büyük risk. Farklı tepki verebilirdi. Aşırı sağın devasa zaferini, daha önemli seçimlerde düzeltilecek bir Avrupa sapması olarak açıklayarak yoluna devam edebilirdi. İnsanların aklını birkaç ay siyasetten uzak tutmak için Almanya'da yaklaşan Avrupa futbol şampiyonasına ve hepsinden önemlisi Paris Olimpiyatlarına güvenebilirdi" değerlendirmesini yaparak ekledi:
'RN KAZANIRSA, YÖNETME ŞANSI VERİLMELİ'
"Ancak cumhurbaşkanının AP seçim sonuçlarını öngördüğü ve tepkisini önceden planladığı varsayılabilir. Gerçek şu ki, sıkışmış durumda.
Çoğunluk olmadan herhangi bir yasa tasarısını Meclis'ten geçirmekte zaten zorlanıyor. Fransa'da çoğunluğun artık açıkça kendisine karşı olduğu dönemde, herhangi bir yeni yasa (örneğin, yaklaşan bütçe) elinde patlayabilirdi. Bu yüzden 'netlik' diye ortaya çıktı. Eğer RN'nin oyu varsa, onlara yönetme şansı verilmesi gerektiğini söylüyor."
BAŞBAKAN JORDAN BARDELLA YOLDA
"Elbette kendi partisi Rönesans'ın seçimlerde geri dönüşe imza atmasını veya diğer partilerin de daha iyi performans göstereceğini umuyor. Ancak ibrenin RN'nin bir zafer daha kazanmasından yana olduğunu hesaba katmalı. AP seçim sonuçları kadar etkileyici olmasa bile parlamentodaki en büyük parti haline gelmesine yetecek kadar. Bu noktada Fransa Başbakan Marine Le Pen, hatta Başbakan Jordan Bardella'ya sahip olabilir."
Bugün RN Genel Başkan Yardımcısı Sebastien Chenu tarafından yapılan açıklamada, partinin parlamento çoğunluğunu elde etmesi halinde, "Başbakan adayımız Jordan Bardella" denildi.
KOHABİTASYON DÖNEMİ, EN TEPEDE KAVGA GÜRÜLTÜ DEMEK
Fransa'daki yarı başkanlık sistemi, cumhurbaşkanı ile başbakanın birbirinden farklı siyasi gruplardan olmalarına imkan tanıyor. Buna 'birlikte yaşamak' anlamına gelen, rakip siyasilerin ülkeyi birlikte yönettiği kohabitasyon dönemi deniliyor.
Yakın geçmişte Sosyalist Partili Cumhurbaşkanı François Mitterand, merkez sağcı Başbakanlar Jacques Chirac ve Edouard Balladur, ardından Cumhurbaşkanı Chirac, Sosyalist Partili Başbakan Lionel Jospin ile ülkeyi birlikte yönetmek zorunda kalmıştı. 1997-2002 arasındaki Chirac-Jospin dönemi, kavga gürültü eşliğinde en uzun süreli kohabitasyon olarak tarihe geçmişti.
YİNE AŞIRI SAĞA REFLEKS GÖSTEREN SEÇMENDEN MEDET UMULUYOR
Nitekim Rönesans milletvekili Mireille Clapot, Macron'un baskın seçim ilanına "Fransız demokrasisi için büyük risk" tepkisini gösterdi. Solcu gazete Liberation, bugün başsayfasında Macron ile Bardella'nın fotoğraflarını yan yana koyup "aşırı kumar" manşetini attı.
Fransa İçişleri Bakanlığı dünkü AP seçimine katılımın yaklaşık yüzde 52 olduğunu duyururken, Reuters'e göre üç hafta sonraki genel seçimlerin sonucu tahmin etmek zor. Muhtemelen sonucu, solcu ve merkez sağcı seçmenlerin aşırı sağın iktidara gelmesini engelleme fikrine ne kadar bağlı oldukları belirleyecek.
RN OY ORANINI DAHA DA ARTIRIRSA?
Geçen yılın sonunda resmen açıklanmayan ama basına sızan erken seçim olasılığıyla ilgili anket, RN'nin puanını ikiye veya üçe katlama yolunda ilerlediğini ve muhtemelen çoğunluğu elde ettiğini gösterdi. Ancak aralık ayı sonrası içim geçerli ve net tablo elde etmek için daha yeni anketlere ihtiyaç var.
EURASİA GROUP: HİÇBİR PARTİ PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞUNU ELDE EDEMEZ
Reuters'in görüşüne başvurduğu düşünce kuruluşu Eurasia Group, NR dahil hiçbir partinin parlamento çoğunluğunu elde edemeyeceğini öngördü. Buna göre yine hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı parlamentoyla baş başa kalacak Macron, muhtemelen merkez sağ veya merkez soldan bir başbakan atayarak bu kamplarla daha geniş bir ittifak kurmaya çalışacak.
"Macron'un görev süresinin geri kalan üç yılında ciddi iç reform veya bütçe açıklarının sıkı tedbirlerle kapatılması mücadelesini kaybedeceğini" öngören Eurasia Group da "Macron, kendi itibarı, mirası ve Fransa'nın geleceği adına devasa bir kumar oynadı" dedi. (BBC, Reuters, Dış Haberler)