Avrupa nefesini tuttu: 21 ülke Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başında
Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) üyesi 21 ülkede seçmenler, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin dördüncü ve son gününde oy kullanmak için bugün sandığa gidiyor. AB'nin gelecek 5 yıllık yönetimini belirleyecek AP seçimleri, 6 Haziran'dan bu yana devam ediyor.
Şimdiye kadar Hollanda, İrlanda, Çekya, Malta, Letonya ve Slovakya'da seçmenler oylarını kullandı. Bugün, toplam 21 ülke seçmeninin sandık başında olması nedeniyle seçimlerin en hareketli günü niteliğinde.
HANGİ ÜLKELERDE OYLAMA VAR?
Almanya, Fransa, İspanya, Polonya, Romanya, Belçika, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, Finlandiya, Avusturya, Bulgaristan, Danimarka, İsveç, Hırvatistan, Litvanya, Slovenya, Lüksemburg ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde seçmenler bugün sandığa gidiyor.
SANDIK BAŞI ANKETLERİ 18:00'DAN İTİBAREN AÇIKLANMAYA BAŞLAYACAK
Sandıklar bu akşam kapanacak, kesin olmayan ilk sonuçlar AP tarafından üye ülkelerin ilgili otoritelerinden veriler geldikçe 18.00'den itibaren duyurulacak. Resmi ise sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.
SÜREÇ NASIL İLERLEYECEK?
Aylardır Avrupa'nın gündeminde yer tutan seçimlerin sona ermesinin ardından daha da yoğun bir dönem başlayacak. AP'ye girebilen ulusal parti üyeleri, AB çapında benzer düşüncelere sahip mevkidaşlarıyla "siyasi grup" adı verilen koalisyonlar kuracak. Haftalar alacak bu sürecin 16 Temmuz itibarıyla tamamlanması gerekiyor. Zira bu tarih, ilk Genel Kurulun toplandığı, yeni yasama döneminin başladığı gün olacak.
İlerleyen aylarda milletvekilleri, AB ülkelerinin liderleri tarafından gösterilen adaylar arasından AB'nin yürütme organı Komisyonun yeni başkanını seçecek. Dolayısıyla seçimden sonraki günler, AB Komisyonu Başkanlığı için gösterilen liste başı adaylar için de yoğun kampanya süreciyle geçecek.
2019'dan bu yana Komisyon Başkanlığı görevini yürüten Ursula von der Leyen, yeniden aday seçilmesi en muhtemel isim. AB Komisyonu Başkanı, atanmasının akabinde, mevcut AB Konseyi ile birlikte Komisyonun üyeleri için adayları önerecek. Komisyon üyeleri, AP'nin onayının ardından belirlenecek.
Komisyonun formasyonu, sonbaharda yapılması beklenen ve milletvekillerinin Komisyonun yapısını bir bütün olarak onaylayıp onaylamayacaklarına karar verecekleri genel kurul oylamasıyla tamamlanacak.
AB Konseyinin yeni başkanı, üye ülkelerin liderleri tarafından seçilecek ve 1 Aralık'ta görevine başlayacak. Tüm bu süreçlerin sonunda AB'de yaşayan yaklaşık 450 milyon kişinin geleceğinde 5 yıllık dönem için söz sahibi yeni yönetim belirlenmiş olacak.
GÖZLER RADİKAL SAĞ PARTİLERDE
Aşırı sağın yükselişine sahne olması beklenen oylamaya ilişkin bazı notlar şöyle:
* Kamuoyu yoklamaları, radikal sağ partilerin tarihi kazanımlar elde edeceğini öngörüyor. Böyle bir sonuç, AB'nin demokratik yollarla iş başına gelen vekiller tarafından yönetilen tek kurumundaki güç dengesini değiştirme ve aşırı sağcı güçlere AB politikaları üzerinde her zamankinden daha fazla nüfuz sağlama ihtimali taşıyor.
* Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen’in, geçtiğimiz cuma akşamı bir seçim kampanyası etkinliği sonrası ülkesinin başkenti Kopenhag'da saldırıya uğraması seçimlere gölgesi düşürmüştü.
WILDERS'TEN BÜYÜK SIÇRAMA
* Hollandalı seçmenlerin yüzde 47'si Perşembe günü oy kullanırken, sandık çıkış anketlerine göre yabancı düşmanı ve İslamofobik çıkışlarıyla tanınan aşırı sağcı Geert Wilders’in liderliğini yaptığı Özgürlük için Parti (Partij Voor de Vrijheid – PVV), sahip olduğu sandalye sayısını 1’den 7’ye çıkararak gecenin kazananlarından biri olmuştu.
YEŞİLLER DE SANDALYE ARTIRABİLİR
Bununla beraber, bu akşam doğrulanması beklenen bir tahmine göre, Avrupa sathında faaliyet gösteren ve sol tandanslı uluslararası bir parti olan Yeşiller, şaşırtıcı bir şekilde sekiz sandalyeyle öne geçti. (AA, euronews Türkçe)