Avrupa'nın NATO'dan ayrı kendi nükleer silahları olmasını öneren Macron: Fransa'nın nükleer caydırıcılığı kullanılabilir
Artı Gerçek - Avrupa'nın stratejik özerkliğini kazanmasının militarizmden geçtiğine dair telkinlerini yoğunlaştıran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu kez Avrupa'nın nükleer caydırıcılığı konusunda tartışma istedi. Macron, Rusya'nın olası tehditlerine karşı "güvenilir Avrupa savunması" olarak Fransız nükleer savaş başlıklarının kullanılmasını önerdi.
Yaklaşık 300 nükleer savaş başlığına sahip Fransa, Britanya'nın çıkışı (Brexit) sonrası Avrupa Birliği (AB) içindeki tek nükleer güç konumunda.
'NATO'NUN SUNDUĞU KORUMANIN ÖTESİNE GEÇMELİYİZ'
Önceki gün verdiği röportajda "güvenilir bir Avrupa savunmasının NATO'nun halihazırda sunduğu korumanın ötesine geçmesi gerektiğini" söyleyen Macron, "Bu, füze karşıtı kalkanların konuşlandırılması anlamına gelebilir, ancak tüm füzeleri engellediğinden ve nükleer silah kullanımını caydırdığından emin olmamız gerekiyor" dedi.
Fransa'nın nükleer silah doktrini "ülkenin hayati çıkarları tehdit edildiğinde bunları kullanmak" yönündeyken, Macron bu çıkarlara daha "Avrupalı bir boyut" kazandırmaya açık olduğunu belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı "Füze savunması, uzun menzilli silahların ateşlenmesi ve hem sahip olanlar hem de topraklarında Amerikan nükleer silahları konuşlandıranlar bakımından nükleer silahları içermesi gereken bir tartışmanın açılmasından yanayım" diyerek ekledi:
"Fransa özgünlüğünü koruyacak, ancak Avrupa topraklarının savunmasına daha fazla katkıda bulunmaya hazır."
'NÜKLEER GÜCÜMÜZ VE SIRRIMIZ, EGEMENLİK MESELESİ'
Daha önce de Fransa'nın nükleer silahlarını AB savunması için kullanmayı gündeme getiren Macron, cumartesi verdiği röportajda sarf ettiği sözler, Fransız muhalefet partilerinin şimşeklerini çekti.
Merkez sağcı Cumuriyetçiler partisinin cumhurbaşkanı adayı olması beklenen François-Xavier Bellamy, "Bu yorumlar son derece vahim. Fransız egemenliğinin sinirlerine dokunuyoruz" dedi. Bellamy, Macron'a, cumhurbaşkanı olarak Fransa'nın güvenlik modeli hakkında boş konuşmalar yapmamayı öğrenmesini tavsiye etti.
'MACRON ULUSAL TEHLİKE HALİNE GELDİ'
Daha sağdaki Marine Le Pen'in Ulusal Birlik (RN) partisinin Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcilerinden Thierry Mariani, "Macron ulusal bir tehlike haline geliyor" tepkisini verdi. Solcu koalisyon Boyun Eğmeyen Fransa, Macron'a "Fransız nükleer caydırıcılığının güvenilirliğine yeni bir darbe indiren ciddi bir hata" eleştirisini getirdi. Boyun Eğmeyen Fransa milletvekili Bastien Lachaud, "Nükleer caydırıcılık paylaşılamaz. Macron, Avrupa topraklarını savunma kisvesi altında, Fransa'nın stratejik özerkliğini ortadan kaldırmak istiyor" yorumunu yaptı.
WEBER: MACRON'UN TEKLİFİ KABUL EDİLMELİ
Almanya'da Bavyera'yı yöneten Hıristiyan Sosyal Birlik'in (CSU) önde gelen ismi ve Avrupa Parlamentosu'nda Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) lideri Manafred Weber ise "Uzun vadeli bir hedef olarak nükleer savunmanın Avrupa boyutunu oluşturmak için Macron'un teklifinin kabul edilmesi gerektiğini" söyledi.
RUSYA İLE DOĞRUDAN ÇATIŞMAYA HAZIR
Fransa Cumhurbaşkanı, geçen ay Ukrayna'ya asker konuşlandırıp kara operasyonlarına katılmaya "bir noktada" ihtiyaç duyulabileceğini söyleyerek hem AB'yi hem NATO'yu alarma geçirmişti.
Son iki yılda Rusya'ya yönelik tutumunda zikzaklar çizen Macron, önce Batı'nın Moskova'yı "aşağılamaması" gerektiği uyarısını yaptı, sonra Ukrayna'ya tam destek açıkladı.
MACRON'A GÖRE ALMANYA HADDİNİ BİLMELİ
Almanya'nın ABD ve İsrail teknolojisini kullanan bir Avrupa füze kalkanı projesine öncülük ettiği haberleri çıktığında, Fransa'nın projeye katılmayı reddettiği belirtildi. Haberlere göre Macron'un bunun Avrupa'nın "stratejik lideri" rolünün dışına çıkmak anlamına geleceğine karar verirken, Almanya'nın da "ekonomik lider" konumunda kalmasını tercih edeceğini dile getirdi. (Dış Haberler)