Avustralya, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri aldı

Avustralya, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri aldı
Avustralya dört yıl önce Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından geri adım attı. Hükümet açıklamasında Kudüs'ün statüsünün Filistin ve İsrail halkı arasındaki barış müzakereleriyle belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Artı Gerçek - Avustralyahükümeti, bir önceki hükümet zamanında alınan, Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri aldı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Peny Wong açıklamasında Avustralya'nın "her zaman İsrail'in sadık bir dostu" olacağını ve ülkesinin İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözüme bağlı kaldığını ifade etti.

Avustralyahükümetinin bu kararla "Avustralya'yı adil ve devamlı iki devletli çözüm için uluslararası çabaya yeniden kattığını" söyleyen Wong, "Avustralyahükümeti, Kudüs'ün nihai statüsünün barış görüşmelerinde çözülmesi gereken bir unsur olduğunu düşünmeye devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

İSRAİL: DERİN HAYAL KIRIKLIĞI

İsrail Dışişleri Bakanlığı karara ilişkin olarak "basiretsiz siyasi hesaplarla alınan karardan derin hayal kırıklığı duyduklarını" açıkladı ve Avustralya'nın İsrail büyükelçisinin İsrail Dışişleri'ne çağrılacağını duyurdu.

Açıklamada "Kudüs Yahudi halkının 3 bin yıldır başkenti oldu. Ve o ya da bu karara bakmaksızın İsrail Devleti'nin ebedi ve birleşik başkenti olmaya devam edecektir" dendi.

İsrail Başbakanı Yair Lapid de "Avustralya'da bu kararın alınma şeklinin ışığında bunun medyadaki yanlış bir habere aceleci bir yanıt olduğunu söyleyebiliriz. Avustralya hükümetinin diğer meseleleri daha ciddi ve profesyonelce yönetmesini umarız" dedi.

Avustralya'da bir önceki Başbakan Scott Morrison ülkenin on yıllardır süren Orta Doğu politikasında değişikliğe giderek Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamıştı.

Ancak Morrison büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşımamıştı.

DIşişleri Bakanı Wong, Morrison'ın o dönemki adımını "tek taraflı ve tehlikeli bir karar, kazanımsız risk" diye niteledi. Wong, Morrison'ın bu adımını büyük bir Yahudi nüfusa sahip Sydney kentindeki ara seçimi kazanmak için yapılmış bir hamle olarak eleştirdi.

Morrison hükümeti 9 yıl iktidarda kaldıktan sonra geçen mayısta merkez sol İşçi Partisine karşı seçimleri kaybetmişti.

SADECE DÖRT ÜLKE ELÇİLİĞNİ TAŞIMIŞTI

İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı'nın ardından Kudüs'ün doğusunu işgal etti. Uluslararası hukuka göre, Doğu Kudüs işgal altında kabul ediliyor. Filistin ise Kudüs'ü gelecekteki devletinin başkenti olarak kabul ediyor ve bu nedenle İsrail'in bu tek taraflı adımına şiddetle karşı çıkıyor.

İsrail, 1980 yılında tek taraflı şekilde Kudüs'ü "bütün ve birleşik başkenti" olarak ilan etmişti. ABD, eski Başkan Donald Trump döneminde Mayıs 2018'de büyükelçiliğini Kudüs'e taşıdı. Bu kararın ardından Kosova, Honduras ve Guatemala da büyükelçiliklerini Kudüs'e nakletti. (Dış Haberler)

Öne Çıkanlar