Avustralya iş gücü sıkıntısına çözümü, kalıcı göçmen sayısını artırmakta buldu
İş gücü sıkıntısı yaşayan Avustralya, ekonomisini canlandırmak ve kısa süreli işçilere olan bağımlılığını hafifletmek için bu yıl alacağı kalıcı göçmen sayısını 195 bin sınırına çıkardı.
Covid-19 pandemisi nedeniyle 2 yıl sınırlarını kapatan Avustralya'da öğrencilerin ve kısa süreli çalışanların ülkeyi terk etmesi sonrası işletmeler personel sıkıntısı yaşamaya başladı. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, bu yıl ülkeye gelecek kalıcı göçmen sayısını artıracaklarını duyurdu.
Euronews'te yer alan habere göre, Anthony Albanese Canberra'da gazetecilere verdiği demeçte, "İnsanları buraya getirmek, onları birkaç yıl tutmak ve sonra Avustralya çalışma ortamına uyum sağlamaları için yeni bir grup almak hiç mantıklı değil. İnsanların mortgage sahibi olmasını, aile kurmasını, Avustralya ailesine katılmasını istiyoruz. Göç bizim tarihimizin bir parçası." açıklaması yaptı.
Göçmen alımındaki artış 2023 yılı haziran ayında sona erecek mali yıl için geçerli olacak ve Avustralya'nın 2013 ile 2019 yılları arasında uyguladığı yıllık 190 bin göçmen politikasına dönüş sağlanacak. Kalıcı göçmen limiti Covid-19 öncesi 160 bine düşürülmüştü.
Avustralya'nın yakın zamanda kurulan merkez sol hükümeti, iş dünyası temsilcilerini ve sendikaları bir araya getirerek ekonomik zorluklara çözüm bulmak amacıyla bir zirve düzenlemişti.
İçişleri Bakanı Clare O'Neil zirvede, "Covid-19 bize göçmenlik sistemimizde bir daha asla geri almayacağımız bir reform yapma fırsatı sunuyor. Bu fırsatı değerlendirmek istiyorum." şeklinde konuşmuştu.
İŞSİZLİK ORANI 50 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Ülkede vize için bekleme sürelerinin uzaması yaklaşık bir milyon insanı belirsizlik içinde bıraktı. Göç Bakanı Andrew Giles zirvede yaptığı konuşmada, "İnsanların sürekli bekleme halinde olmasını anlıyoruz, belirsizlik yönetilemez hale geliyor. Bu hiç iyi değil ve vize sistemimizin bir krizde olduğu anlamına geliyor." ifadelerini kullanmıştı.
Ülkede işsizlik oranı şu anda 50 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3.4 oranında ancak iş gücü sıkıntısı, yükselen enflasyona katkıda bulunuyor.
Avustralya yaşlanan nüfusu nedeniyle nitelikli göçmen alımında Kanada ve Almanya gibi ülkelerle yarışıyor.