Avustralya'da su bulmak için yerleşim yerlerine gelen binlerce deve kurşuna diziliyor
Helikopterlerden ateş açan nişancılar, Çevre ve Su Bakanlığı personelinden.
Eylülden beri kontrolden çıkan yangınlarda sadece bir eyalette yarım milyar yaban hayvanının can vermesinin yasının tutulduğu Avustralya'dan, bir bölgede 8 Ocak'tan başlayarak 5 gün boyunca 10 ile 20 bin arasında devenin katledileceği haberinin gelmesi hayretle karşılandı.
Sputnik'te yer aşan habere gre, Avustralya'yı kasıp kavuran yangınları tetikleyen aşırı sıcaklar ve kuraklık, bu kez binlerce devenin helikopterlerden ateş açılarak öldürülmelerinin nedeni olarak sunuldu.
Başıboş develerin yanısıra bazı yaban atlarının da hedef alınacağı 5 günlük itlafı, yerli halk Aborijinlerin Güney Avustralya'da yaşayan topluluklarının şikayetleri tetikledi.
Yerli gruplar, su arayan develerin sürüler halinde yerleşimlerin sokaklarında dolaştıklarını ve binalara zarar verdiğini bildirdi.
'KÜÇÜK ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ'
Kanypi topluluğunun üyesi Marita Baker, deve sürüleri su arayarak sokaklarda dolaşıyor. Küçük çocukların güvenliğinden endişe ediyoruz" dedi.
İtlaf, Güney Avustralya eyaletinin Aborijinlerin yaşadığı, çok seyrek yerleşimler bulunan Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinde düzenleniyor.
Helikopterlerden ateş açan nişancılar, Çevre ve Su Bakanlığı personelinden.
'DEVE NÜFUSUNUN ACİLEN KONTROL EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR'
APY Genel Müdürü Richard King, bir açıklama yayımlayarak, "Su arayan develer, bölgenin ücra köşelerinde yaşayan Aborijin topluluklarının toprakları ve evcil hayvan sürüleri üzerinde olağanüstü baskı oluşturuyor. Süregiden kuraklık şartları düşünüldüğünde, devasa deve sürüleri APY topluluklarını ve altyapıyı tehdit ediyor" diyerek ekledi:
"Dolayısıyla deve nüfusunun acilen kontrol edilmesi gerekmektedir."
'KLİMALARDAN SU İÇİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
APY Yönetim Kurulu üyesi Marita Baker da şöyle konuştu:
"Tüm bu develerin gelmesi, çitleri devirmesi, evlerin etrafında dolaşması ve klimalardan su içmeye çalışması yüzünden korkunç sıcakta daha da berbat ve rahatsız koşullara saplanıp kaldık, kendimizi kötü hissediyoruz."
Dünyanın gözleri önünde yanıp kül olan Avustralya'da insanların ihtiyaç duyduğu suyun peşine develerin de düşmesi, itlaf kararında belirleyici rol oynadı.
DEVE NÜFUSU YÜZ BİNLERLE İFADE EDİLİYOR'
Avustralya'nın yerli hayvanı olmayan, 19. yüzyılda Britanyalı sömürgeciler tarafından Hindistan, Afganistan ve Ortadoğu'dan getirilen develerin, ülkenin orta bölgelerindeki nüfusu yüz binlerle ifade ediliyor.
Develerin havaya saldığı metan, iklim değişikliğine neden olan etkenlerden biri olarak kabul ediliyor.