Azerbaycan 'askerlerimize ateş açıldı' dedi, Ermenistan reddetti: Bakü, Dağlık Karabağ'daki seçimi de kınadı

Ermenistan, Azerbaycan'ın dün gece sınırın güneybatındaki Azeri mevzilerine ateş açtığını yalanladı. Diğer yandan Azerbaycan Dağlık Karabağ'da yapılan seçimleri kınadığını duyurdu.

Azerbaycan 'askerlerimize ateş açıldı' dedi, Ermenistan reddetti: Bakü, Dağlık Karabağ'daki seçimi de kınadı

Artı Gerçek - Azerbaycan Savunma Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ermenistan güçlerinin gece boyunca askerlerine ateş açtığını ve Azerbaycan ordu birliklerinin karşılığında "misilleme önlemleri" aldığını söyledi. Bakanlık, Ermenistan birliklerinin Azerbaycan'ın Ermenistan, Türkiye ve İran'la sınırı olan Nahçıvan'ın kuzeyindeki Sadarak'ta Azerbaycan askerlerine hafif silahlarla ateş açtığını öne sürdü. Bakanlığın açıklamasında herhangi bir can kaybı olup olmadığı belirtilmedi.

ERMENİSTAN AÇIKLAMAYI YALANLADI

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise ateş açıldığı yönündeki açıklamayı "dezenformasyon" diye niteledi. Ermenistan Savunma Bakanlığı sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada "Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın 9 Eylül saat 03:55 sularında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin sınırın güneybatı kesimindeki Azerbaycan savaş mevzilerine ateş açtığı yönündeki açıklaması gerçekle örtüşmemektedir. Bu bir dezenformasyon" ifadelerini kullandı.

PAŞİNYAN: SINIRDA TANSİYON YÜKSELDİ

Diğer yandan Ermenistan hükümeti ve devlet medyası Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın cumartesi günü Fransa, Almanya ile İran Cumhurbaşkanı Reisi ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefon görüşmeleri yaptığını açıkladı. Hükümet, Paşinyan'ın Blinken ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye sınırda tansiyonun yükseldiğini ve Azerbaycan'ın Ermeni nüfuslu Dağlık Karabağ bölgesine asker yığdığını söylediğini açıkladı. Bakü ise bunu yalanlamıştı.

Hükümet, Paşinyan'ın Blinken ve Reisi'ye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerginliği azaltmak için acil bir toplantı yapmaya hazır olduğunu söylediğini de açıkladı. Devlet haber ajansı Armenpress, Paşinyan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile de benzer görüşmeler yaptığını belirtti.

AZERBAYCAN DAĞLIK KARABAĞ'DAKİ SEÇİMİ KINADI

Diğer taraftan Dağlık Karabağ'da 1991 ve 1992’de temelleri atılan ve 1994 yılında “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti” olarak anılan de facto bağımsız devleti bölgede yaptığı "cumhurbaşkanı seçimini" Azerbaycan kınadı. Azerbaycan'ın tanımadığı Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Ulusal Meclisi özel bir oturum düzenleyerek Samvel Sergey Şahramanyan'ı yeni "cumhurbaşkanı" olarak seçti. 23 milletvekilinden 22'sinin desteğini alan Şahramanyan'ın yemin töreni 10 Eylül'de yapılacak. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı ise seçimi "sözde" diye tanımladı ve seçimin ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırı niteliğinde bir hareket olduğunu belirterek kınadı.

Açıklamada "Ermenistan, kendi halkını ve uluslararası toplumu aldatmaya yönelik gereksiz girişimlere, Azerbaycan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik iddialara son vermeli, normalleşme sürecine yapıcı bir şekilde katılmalı ve uluslararası yükümlülüklerine uymalıdır. Ermenistan'ın, Azerbaycan'da yaşayan Ermenilerle diyaloğu engellemesi, Azerbaycan'ın iç işlerine müdahaledir, ülkemizin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır. Azerbaycan, uluslararası kabul görmüş sınırları içerisinde egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik tehditleri kararlılıkla önleyecektir. Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının tek yolu, Ermeni silahlı güçlerin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinden kayıtsız şartsız ve tamamen çekilmesi ve sözde rejimin feshedilmesidir" ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)