Azerbaycan'dan Ermenistan'a barış için 'ön mutabakat' teklifi
Artı Gerçek - Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Ermenistan'la gelecekte yapılacak barış anlaşmasının temel ilkeleri üzerine bir belgeyi "geçici bir önlem" olarak imzalamayı önerdiklerini söyledi. Açıklama, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'im, "(Ermenistan’la) Barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90’ı üzerinde mutabakat sağlandı" sözlerinin hemen ardından geldi.
Reuters ajansına konuşan Hacıyev, temel prensipler üzerine bir belgenin "geçici bir önlem" olarak görülebileceğini söyledi. Hacıyev, bu belgenin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerin temelini oluşturabileceğini ve dostane bir komşuluk ilişkisini garanti edebileceğini belirtti. Hacıyev, söz konusu belgenin Azerbaycan'ın kasımda ev sahipliği yapacağı COP29 iklim zirvesine kadar imzalanabileceğini söyledi.
Azerbaycan geçen eylülde Dağlık Karabağ’ı, BM kararlarına göre kendisine ait olmasına dayanarak askeri güçle geri almıştı. Bölgedeki tek taraflı Ermeni yönetimi sona erdirilirken, on binlerce Ermeni de katliam endişesiyle bölgeyi terk etmişti. Dağlık Karabağ'dan yaklaşık 2 bin Rus barış gücü askeri de ayrılmıştı.
ALİYEV'DEN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞARTI
O dönemden beri her iki ülkenin yönetimlerinden kalıcı barış anlaşması imzalanmasını istediklerine dair açıklamalar gelse de, somut bir adım atılmamıştı. Aliyev ise dün Şuşa'da düzenlenen "Yanlış Haberin İfşası: Dezenformasyonla Mücadele" adlı Global Media Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, "Barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90’ı üzerinde mutabakat sağlandı" demişti.
Öte yandan Aliyev, Ermenistan anayasasında Karabağ'ın bağımsızlığına dolaylı olarak atıf yapan madde değiştirilmeden önce bir anlaşma imzalamayacaklarını da eklemişti. Aliyev, şu ifadeleri kullanmıştı: ". Diğer taraftan Ermenistan’ın anayasası değişmeli. Bu onların iç işlerine karışmak anlamına gelmiyor. Ermenistan anayasasından bağımsızlık bildirgelerine atıfta bulunuyor. Bağımsızlık bildirgelerinde ise Karabağ’ın Ermenistan’a birleştirilmesi yönünde madde var. İlerleyen zamanda düşüncelerini değiştirip bizi Eylül 2020’de attığımız adımların benzeri adımlar atmayı zorlamasınlar diye anayasalarını değiştirmeliler.”
PAŞİNYAN ANAYASA'YI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?
Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise haziranda yaptığı açıklamada, Azerbaycan'la barış anlaşmasının metninin tamamlanmaya yakın olduğunu ama Bakü'nün anayasa değişikliği talebini kabul etmeyeceklerini söylemişti. Paşinyan'ın bu açıklamasından sonra Ermenistan'da bir grup protestocu ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıkmıştı. Paşinyan, Ermenistan'ın Anayasa Günü olan 5 Temmuz'da ise ülkenin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)
Paşinyan hükümeti, 'Ermeni Tarihi' dersini 'Ermenistan Tarihi' olarak değiştirdi
Eğer giderse, Paşinyan’ı Türkiye çok arar
Azerbaycan, Ermenistan sınırındaki dört köyde kontrolü devraldı