Fidan, Güler ve Kalın güvenlik toplantısı için Irak'ta: 'Ankara'nın 30-40 kilometrelik güvenlik koridoru planı masada'

Fidan, Güler ve Kalın güvenlik toplantısı için Irak'ta: 'Ankara'nın 30-40 kilometrelik güvenlik koridoru planı masada'
Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi'nin Ankara'daki ortak açıklamasında PKK'nin "her iki ülke için ortak tehdit" olarak tanımlanması sonrası bugün Bağdat ayağı düzenleniyor. Görüşmelerden TSK'nin yeni bir sınır ötesi harekâtının çıkıp çıkmayacağı merak konusu.

Artı Gerçek - Türkiye'nin Irak'taki tüm taraflarla ziyaret ve görüşme trafiğinin yoğunlaştığı dönemde, ilki 19 Aralık'ta Ankara'da düzenlenen güvenlik zirvesinin ikincisi için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve ve İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu Bağdat'a gitti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'in ev sahipliğinde düzenlenecek müteakip toplantıda, "terörle kapsamlı mücadele, terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi, sınır güvenliği, güvenlik ve askeri işbirliği, enerji işbirliği dahil pek çok konunun ele alınacağını" belirtti.

ERDOĞAN'IN ZİYARETİ İÇİN HAZIRLIKLAR KONUŞULACAK

Bir diğer gündem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında Irak'a yapacağı resmi ziyaretin hazırlıkları. Bu, 12 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde Ankara'dan Bağdat'a ilk ziyaret olacak.

YENİ SINIR ÖTESİ HAREKAT KARARI MI ÇIKACAK?

Bugünkü güvenlik zirvesine Irak adına Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza Abbasi'nin yanı sıra, istihbarat dahil bir dizi kurumdan üst düzey yetkililerin katılması öngörülüyor. Türkiye-Irak sınır hattına askeri yığınağın sürdüğü dönemde, görüşmelerden TSK'nin yeni bir sınır ötesi operasyonunun çıkıp çıkmayacağı merak konusu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) topraklarında PKK'ye karşı 2019’da Pençe-Kilit Harekatı'nı başlatan Ankara, aralık ve ocak aylarında 21 askerin ölmesi sonrasında Irak'la temasları artırmıştı. Milli Savunma Bakanı Güler, 11 Mart günü gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu yaz Irak sınırımızı güven altına alacak çemberi tamamlayarak terör meselesini sorun olmaktan çıkartacağız" demişti. Güler'in, "yaz aylarından itibaren bu operasyonun tamamlanacağını ve Irak içerisinde 30-40 kilometre derinliğe kadar uzanan güvenlik koridoru oluşturulacağını" söylemesi dikkat çekmişti. "Artık Türkiye’nin başka bir safhaya geçmesi gerekiyor" diyen Güler, 2024 yazında Pençe-Kilit'in tamamlanacağını ve "operasyonların gereksinim duyulan bölgelere doğru genişletileceğini" söylemişti.

FİDAN'IN ABD ZİYARETİNDE GÜNDEME GELDİ Mİ?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, dünkü basın toplantısında, Irak'a olası operasyonun Fidan'ın bu ayki ABD ziyaretinde gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, bu konunun iki ülkenin gündeminde olduğunu ancak "izin ya da icazet almak" boyutu taşımadığını söyledi.

'SÜLEYMANİYE'DEN BEKLENTİLERİMİZ VAR'

Bağdat'taki güvenlik zirvesi hakkında "Terörle mücadelede ortak anlayışın geliştirilmesi ve atılabilecek adımlar masada olacak" diyen Keçeli, IKBY'de Talabanilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinin kontrolündeki Süleymaniye'de PKK’nin etkisini artırdığı suçlamalarına atıfla şunları söyledi:

"Süleymaniye'den beklentilerimiz var. Çeşitli temaslar yapılıyor. Ancak Süleymaniye ile ilişkilerimizi önceki seviyeye getirecek adımlar henüz onlar tarafından atılmadı."

IRAKLI BAKAN '15-20 KİLOMETRE TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNDE' DEMİŞTİ

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Kamil Şammari, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, "Mevcut durumda Türkiye'nin Duhok ve Erbil'e müdahalesi nedeniyle Irak topraklarının 15-20 kilometresi Türk ordusunun kontrolünde. Bölge, Türk ordusunun PKK'ye yönelik operasyonları nedeniyle savaş alanına dönüşmüş durumda" demişti.

Ankara, IKBY topraklarında PKK’ye karşı Bağdat'tan da destek alma arzusuna, son temaslarda yeşil ışık aldı. Bağdat'ın Ankara'dan farklı olarak PKK'yi "terör örgütü" olarak tanımamasına rağmen, 19 Aralık'ta Ankara'da yapılan güvenlik zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamada, PKK "her iki ülke için de ortak tehdit" olarak tanımlanarak "Terörle mücadele konusunda kararlıyız" denildi. "Ortak tehdit" ifadelerinin ilk kez kayda geçirilmiş olması, Ankara'nın tezleri açısından önemli bir gelişme olarak değerlendirildi. Bağdat'taki zirvenin ardından yine ortak açıklama yapılması öngörülüyor.

Türkiye ile Irak arasındaki baş döndürücü trafik kapsamında, Milli Savunma Bakanı Güler ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, geçen ay IKBY başkenti Erbil'i ziyaret ederek, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakanı Mesrur Barzani ve Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirmişti. (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar