'Baskı Türkiye sınırlarının dışına uzandı'

Wall Street Journal gazetesi muhabiri Ayla Albayrak'a 2 yıl hapis cezası verilmesine 'Ölçüsüz Yargılama' yazısıyla karşılık verdi.

'Baskı Türkiye sınırlarının dışına uzandı'

HABER MERKEZİ - Muhabiri Ayla Albayrak'a 2 yıl mahkumiyet kararı verilen WSJ başyazısında kararı eleştirdi ve 'Türkiye'deki baskı yabancı basına uzandı' dedi

"Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin masum vatandaşları öldüren ve hükümetini düşürmeye çalışan terör tehdidiyle karşı karşıya olduğu şikâyetlerinde haklı. Ama Türk yetkililer masum gazetecileri terörü teşvikle karalayınca, Erdoğan'ın Türkiye'yi otoriter bir ülkeye çevirdiğini onaylamış oluyor."

Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, muhabiri Ayla Albayrak hakkında verilen 2 yıllık mahkumiyet kararı sonrasında kararla ilgili yayınladığı başyazısına bu cümlelerle başladı. ‘

'Ölçüsüz Yargılama’ başlıklı yazıda, Albayrak’ın mahkum edildiği haberinin ‘dengeli ve objektif’ olduğu vurgulandı ve "hiçbir şekilde ne PKK ne de gençlik örgütünü övmediği" belirtildi. Ayrıca iddianamede kullanılan haberlerin, bazı internet sitelerinde orijinal haberin içindeki bazı bölümlerin ve videoların seçilerek hazırlanmış haberlerden derlendiği ve bunların WSJ ya da Albayrak’ın onayının olmadığı belirtildi.

İLGİLİ HABER: WSJ MUHABİRİNE HAPİS CEZASI

‘BASKI YABANCI BASINA DA UZANDI’

Son dönemde Türkiye’de gazetecilere yönelik baskılara da dikkat çekilen yazıda şu tespitlere yer verildi: "Muhabirimize yöneltilen bu suçlamanın Erdoğan tarafından yapıldığına dair bir kanıt yok. Ancak özellikle 2016'daki darbe girişiminin ardından Erdoğan'ın ülkede yarattığı baskıcı havadan kaynaklandığı kesin. Türkiye Cumhurbaşkanı, Olağanüstü Hal'i, hükümetinin sevmediği herkesin üstüne giderek, gücünü daha da sağlamlaştırmak için kullanıyor. Bu baskı şimdi yabancı basına da hatta Türkiye sınırları dışına da uzanıyor."

Wall Street Journal, Albayrak gibi gazetecilerin hedef alınmasının gazetecilerin mesleklerini yapmasını engellediğini belirtti ve bu tür uluslararası olayların Erdoğan’ın düşüşünü gözler önüne serdiği yorumunu yaptı:

"Herhangi bir Türk yetkilinin siyasi bir dava başlatarak uluslararası bir vaka yaratması, Türkiye'nin Erdoğan yönetiminde düşüşünü gözler önüne seriyor ve başka ülkelerle arasına gereksiz yarıklar açıyor."

Wall Street Journal