Biden, Ukrayna'nın ABD silahlarıyla Rusya'nın içlerini vurmasına izin verdi

Biden, Ukrayna'nın ABD silahlarıyla Rusya'nın içlerini vurmasına izin verdi
NATO üyesi ülkeler verdikleri silahlarla Ukrayna'nın Rusya'nın içlerini vurmasına kısıtlamaları kaldırıyor. ABD ve Almanya, verdikleri füzelerle Ukrayna'nın Rus güçlerinin ilerlediği Harkov civarında resmi Rusya topraklarını hedef alabileceğini duyurdu.

Artı Gerçek - Ukrayna'nın kaybetmesi kaçınılmaz görünen savaşın daha uzaması ve büyümesini sağlayacak şekilde Batı tedariki silahlarla Rusya'nın içlerini vurmasına izin veren müttefiklere ABD de katıldı. Daha önce Britanya, Hollanda, İsveç, üç Baltık ülkesi, Finlandiya, Danimarka, Fransa ve Almanya, tedarik ettikleri silahların Ukrayna tarafından nerelerde kullanılacağına dair kısıtlamaları kaldırmış veya gevşetmişti. Son olarak ABD'nin Ukrayna'ya bazı Amerikan silahlarını Rusya topraklarına karşı kullanma izni verdiği belirtildi.

Bununla kast edilen, Rusya Federasyonu'nun savaşta Ukrayna'dan aldığı toprakların ötesinde uluslararası olarak tanınan kendi topraklarının içinde hedef alınması.

'HARKOV'A YAKIN SINIRDAKİ HEDEFLERİ VURMAK İÇİN'

ABD medyasına konuşan Başkan Joe Biden yönetiminden yetkililer, Biden'ın Ukrayna'ya Amerikan mühimmatıyla Rusya topraklarına saldırma izni verdiğini, ama Kiev'e bunları Rusya'nın doludizgin ilerlediği Harkov'a yakın sınırdaki hedefleri vurmak için kullanma kısıtlaması getirdiğini söyledi.

Bir yetkili, "Başkan ekibine, Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan silahları Harkov'da karşı ateş amacıyla kullanabilmesinin sağlanması talimatını verdi. Böylece Ukrayna, kendilerine saldıran veya saldırmaya hazırlanan Rus kuvvetlerine karşılık verebilir" dedi.

'RUS GÜÇLERİ, MÜHİMMAT DEPOLARI VE LOJİSTİK MERKEZLERİ HEDEF'

Yetkili, Rus kuvvetlerinin ilerleme kaydetmesi nedeniyle Kiev'in son birkaç hafta içinde Washington'dan politikasını değiştirme talebinde bulunduğunu belirtti. Buna göre artık Harkov sınırından Rusya'nın batısındaki Rus kuvvetleri, mühimmat depoları ve lojistik merkezleri ABD'nin Ukrayna'ya verdiği top ve füzelerle hedef alınabilecek.

ATACMS VAR MI YOK MU?

Bunların Rusya'nın daha iç bölgelerinde ya da başka yerlerinde kullanılmayacağını söyleyen ABD'li yetkililere bakılırsa, 300 km menzilli Ordu Taktik Füze Sistemleri (ATACMS) Harkov için verilen izne dahil değil. Ancak Moskova'nın açıklamalarında ATACMS gibi Amerikan silahlarının, sivil hedefler dahil olmak üzere Rusya içindeki saldırılarda zaten kullanıldığı görüşü dile getirilmişti.

Ukrayna'nın hem Ukrayna hem de Rusya hava sahasında uçan Rus uçaklarına yönelik yakın tehdidi ortadan kaldırmak için Amerikan uçaksavar silahlarını kullanmasına izin verildiğini ve bunu başarıyla yaptığını sözlerine ekleyen ABD'li yetkililer, ancak Ukrayna'nın Rusya içinde yerde bulunan Rus uçaklarını hedef almasının yasaklandığını söyledi.

BİDEN'IN PEŞİNDEN SCHOLZ

ABD'ye koşut Almanya'dan da Ukrayna'nın, uluslararası hukuka uygun olarak, Rusya'nın hemen içinden Harkov çevresine yönelik yapılan saldırılara karşı kendisini savunmak için Alman silahlarını kullanabileceğini söyledi.

'KENDİNİ SAVUNMA HAKKI' VURGUSU

Olaf Scholz'un başbakanlığındaki hükümetin sözcüsü, Almanya'nın müttefikleriyle Rusya'nın Harkov saldırısını görüştüğünü aktararak "Ukrayna'nın, uluslararası hukuk tarafından güvence altına alınan şekilde bu saldırılara karşı kendisini savunma hakkına sahip olduğuna ortak olarak inanıyoruz" diyerek ekledi:

"Bunu yapmak için uluslararası hukuki yükümlülüklerine uygun olarak bu amaçla temin ettiği silahları kullanabilir; buna tarafımızdan sağlananlar da dahil."

Açıklama, Scholz hükümetinin, Kiev'in Rus topraklarına saldırmak için Alman silahlarını kullanmasına izin verip vermeme konusunda günlerce süren tartışma ve incelemelerin ardından geldi.

UZUN MENZİLLİ SİLAHLAR FRANSA, BRİTANYA VE ABD'DEN

Alman tedariki silahların çoğunluğu, cephe hattının çok gerisindeki Rus mevzilerine yönelik saldırılar için uygun değil. Örneğin kundağı motorlu obüsler 56 kilometreye kadar mesafedeki hedeflere saldırabiliyor, ancak cephenin yakın çevresine konuşlandırılmıyor. Fransa, Britanya ve ABD, Ukrayna'ya daha uzun ve geniş menzilli silahlar verdi. (CNN, Reuters, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar