Bilim insanlarından heyecanlandıran çalışma: Depremleri önceden tahmin etmek mümkün olabilir

Bilim insanlarından heyecanlandıran çalışma: Depremleri önceden tahmin etmek mümkün olabilir
Fransız bilim insanları, büyük depremlerüzerinde yürüttükleri çalışmada kırılmalardan yaklaşık 2 saat önce 'öncü bir kayma' tespit etti. Çalışmanın yazarlarından Quentin Bletery, "Geriye sensörlerin teknolojisini geliştirmemiz kaldı" dedi.

Artı Gerçek - Fransız bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, depremlerin önceden tahmin etmeye yarayabilecek yeni bir yöntem ortaya koydu. Yerbilimci Quentin Bletery ve Jean-Mathieu Nocquet'nin Science dergisinde yayımlanan ortak makalesinde büyük depremlerden önce öncü kayma fazının varlığına ilişkin gözlemler aktarıldı.

'ÖNCÜ KAYMA' UZUN SÜREDİR TARTIŞMA KONUSU

Uzun yıllardır bilim insanları arasında tartışma konusu olan 'öncü kayma fazı' tek başına depremlerin önceden bilinmesini sağlamıyor. Birkaç büyük depremden önce yapılan gözlemler, öncül kaymanın olası işareti olarak gösterilse de 'öncül kaymalar' her zaman depremlerden önce meydana gelmiyor.

Ancak Bletery ve Nocquet'in çalışması, büyük depremler meydana gelmeden yaklaşık 2 saat önce 'ince bir sinyal' gözlemlendiğine yer verdi. Çalışmada, "Daha yüksek hassasiyete sahip aletlerle öncü aşama için fayların izlenmesine olanak sağlanabilir" dendi.

BÜYÜKLÜĞÜ 7 VE ÜZERİ 90 DEPREMİN VERİLERİ İNCELENDİ

Çalışmanın özet bölümünde GPS verilerinde kısa vadeli öncü kayma için küresel bir araştırma yaptıklarını vurgulayan bilim insanları, yüksek teknolojili GPS'ler tarafından ölçülen büyüklüğü 7 ve üzeri 90 depremin verilerini incelediklerini aktardı.

'GERİYE SENSÖRLERİN TEKNOLOJİSİNİ GELİŞTİRMEMİZ KALDI'

Çalışmada, büyük kırılmalardan önce yaklaşık 2 saat süren 'üstel bir kayma ivmesinin' öncü kayma için bir gösterge olabileceğine yer verildi. Ancak bu, doğrudan doğruya depremlerin önceden bilinmesini sağlamıyor. Çünkü öncü kaymaların tespit edilebilmesi için 50 kat hassas ölçüm cihazlarının kullanılması gerekiyor. Makaleyle ilgili, "Şimdilik bu bulguyu var olan sensörlerimiz ile pratikte kullanamıyoruz" yorumunu yapan Bleterey, "Artık geriye sensörlerin teknolojisi ve hassaslığını geliştirmemiz kaldı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar