Blinken Çin'de: 5 yıl sonra ilk üst düzey temasta öncelikli hedef rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek

Blinken Çin'de: 5 yıl sonra ilk üst düzey temasta öncelikli hedef rekabetin çatışmaya dönüşmesini önlemek
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, iki günlük Çin ziyareti kapsamında temaslarına başladı. Ziyaretin, 'casus balon' krizinden sonra gerilen ilişkilerde ön açıcı olması bekleniyor.

Artı Gerçek - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'deki temaslarına başladı. Uzmanlar, beş yıl sonra Çin'i ziyaret eden ilk üst düzey ABD'li diplomat olan Blinken'ın temaslarının, iki ülke arasındaki üst düzey temasların sürmesi için ön açıcı olmasını bekliyor. Gelecek aylarda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun da Çin'i ziyaret etmesi planlanıyor. Blinken'ın yarına kadar sürecek temasları kapsamında Çin'in en önemli diplomatlarından biri olan eski Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmelerde, kriz yönetimi için karşılıklı mekanizmaların kurulması, iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve Çin'de tutuklu bulunan ABD vatandaşları gibi önemli konular masaya yatırılacak.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Blinken ve beraberindeki heyeti Pekin'deki Diaoyutai Devlet Konuk Evi'nin kapısında karşıladı. Qin, Blinken'a Washington'dan yaptığı uzun yolculuğu hakkında İngilizce sorular sordu. Daha sonra bir Çin ve Amerikan bayrağı önünde el sıkışan Dışişleri Bakanları gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakarak temaslarına başladı.

HUA CHUNYİNG BAKANLARIN EL SIKIŞIRKEN ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Toplantıya katılan Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Hua Chunying, Qin ve Blinken'ın el sıkışırken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştığı Twitter hesabında, "Umarım bu toplantı Çin-ABD ilişkilerini iki başkanın Bali'de üzerinde anlaşmaya vardıkları noktaya döndürmeye yardımcı olur" yorumunu yaptı.

Blinken'in ziyareti, tüm dünyada yakından takip ediliyor. Çünkü süper güçler arasındaki gerilimin sürmesi, finansal piyasalardan ticaret yollarına ve küresel tedarik zincirlerine kadar dünya ekonomisinde ciddi sonuçlar doğurabilir.

ZİYARETİN GELECEKTEKİ TEMASLARA ZEMİN HAZIRLAMASI BEKLENİYOR

ABD'li yetkililer gezi sırasında iki ülke ilişkilerinde önemli bir atılım yaşanmasını beklemiyor. Ancak, ziyaretin öncelikli hedefinin iki ülke arasındaki stratejik rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamak için açık ve kalıcı iletişim kanalları kurmak olduğu ifade ediliyor. Ayrıca ziyaretin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Joe Biden'ın yıl içinde çok taraflı zirvelerde yapılacak temaslara da zemin hazırlaması bekleniyor.

'İLİŞKİLERDE GÖRÜLEN AŞAĞI YÖNLÜ SARMALI DURDURMAK ÖNEMLİ'

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Pekin'e giderken Tokyo'da yakıt ikmali nedeniyle verilen mola sırasında gazetecilere verdiği demeçte, "Her iki tarafta da üst düzey iletişim kanallarına ihtiyacımız olduğuna dair bir kabul var" dedi. Yetkili, "Çinli mevkidaşlarımızın sık sık dile getirdiği gibi, iki ülke arasındaki ilişkilerde görülen aşağı yönlü sarmalı durdurmanın önemli bir şey olduğunu" söyledi.

BLINKEN 'CASUS BALON' KRİZİ NEDENİYLE ŞUBAT AYINDAKİ GEZİSİNİ ERTELEMİŞTİ

Son dönemde başta Tayvan ile ilişkiler olmak üzere bir dizi meselede gergin olan iki ülke ilişkileri ABD hava sahasına Çin'e ait casus balonların girmesi üzerine gerilmiş ve Blinken şubat ayında planlanan Çin ziyaretini iptal etmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar