BM: Dünya eşi benzeri görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıya, 2023'te felakete dönüşebilir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gıda krizine ilişkin ülke liderlerine yaptığı çağrıda, ‘Şimdi harekete geçmezsek felaketi önleme konusunda çok geç kalmış oluruz’ dedi.

BM: Dünya eşi benzeri görülmemiş bir açlık kriziyle karşı karşıya, 2023'te felakete dönüşebilir

Almanya’nın başkenti Berlin'de düzenlenen gıda güvenliği konulu uluslararası konferansa videolu mesaj gönderen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın şimdiye kadar eşi görülmemiş bir küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, 2023’te durumun bir felakete dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Guterres, Ukrayna'daki savaşın, yıllardır ortaya çıkan sorunları daha da karmaşık hale getirdiğini, belirterek, iklimin değişikliği ve Covid-19 salgınının küresel açlığı ve gıda krizini tetiklediğini ifade etti.

‘HAREKETE GEÇMEZSEK FELAKETİ ÖNLEYEMEYİZ’

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre BM Genel Sekreteri, ülke liderlerine yaptığı çağrıda, "Şimdi harekete geçmezsek felaketi önleme konusunda çok geç kalmış oluruz" dedi.

Guterres, geçen ay Afrika'nın Sahel bölgesini ziyareti sırasında liderlerin bu konuda kendisini uyardığını belirterek, "Afrika Boynuzu da son yılların en büyük kuraklığını yaşıyor. Dünya Gıda Programı'na göre, son iki yılda, dünya genelinde güvenli gıdaya ulaşamayanların sayısı iki kattan fazla artarak 276 milyon kişiye çıktı. 2023 daha da kötü olabilir" dedi.

‘HİÇBİR ÜLKE BÖYLE BİR FELAKETİN SOSYAL VE EKONOMİK ETKİLERİNDEN KURTULAMAZ’

Çiftçilerin ana maliyetinin gübre ve enerji olduğunu belirten BM Genel Sekreteri, gübre fiyatlarının geçen yıl yarıdan fazla, enerji fiyatlarının ise üçte iki oranından fazla arttığını belirterek, bu artışın Asya, Afrika ve Amerika'da pirinç ve mısır da dahil tüm hasatları etkileyebileceğini söyledi. Guterres, "Bu yıl yaşadığımız gıdaya erişim sorunları, gelecek yılın küresel gıda kıtlığı haline dönüşebilir. Hiçbir ülke böyle bir felaketin sosyal ve ekonomik etkilerinden kurtulamaz" dedi.

‘UKRAYNA, TÜRKİYE, ABD, AB VE DİĞER ÜLKELERLE SORUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Guterres, gıdaya erişimde yaşanan krizin çözümü için destek sağlandığını ancak bu desteğin sorunun tamamını çözmek için yeterli olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ukrayna'nın gıda üretiminin yanısıra Rusya'nın ürettiği gıda ve gübreyi savaşa rağmen dünya pazarlarına yeniden sunmadan küresel gıda krizine etkili bir çözüm bulamayız. Bu konuda Ukrayna, Rusya, Türkiye, ABD, AB ve diğer ülkelerle yoğun temas halindeyim. BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri (UNITAD) Rebeca Grynspan ve BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Ukrayna'nın sadece kara yoluyla değil, Karadeniz üzerinden de gıda ihraç etmesini sağlayacak bir paket anlaşmaya varmayı amaçlayan görüşmelere devam ediyor. Rus gıda ve gübresini kısıtlama olmaksızın dünya pazarlarına getirecek bir anlaşma sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda detaylara girmek istemiyorum çünkü kamuoyuna yapılacak açıklamalar şimdiye kadar görüşmelerde sağladığımız başarıya engel olabilir."

GELİŞMİŞ ÜLKE YÖNETİMLERİNE ÇAĞRI: İNSANLARI AYAKTA TUTABİLMEK İÇİN BORÇLARINI ERTELEYİN

Guterres, gıda krizini çözmek için dünyada yaşanan finans krizinin de çözülmesi gerektiğini, yoksulluk sınırındaki yüz milyonlarca kişinin finansal kriz nedeniyle ezildiğini belirterek, krizin çözümü için gelişmiş ülkelere çağrıda bulundu.

"Gelişmiş ülkeler ve uluslararası finans kuruluşları, hükümetlerin halklarını desteklemesine ve yatırım yapmasına yardımcı olmak için kaynakları kullanılabilir hale getirmeli" tavsiyesinde bulunan Antonio Guterres, devamında şunları söyledi: "Borç temerrüdüyle karşı karşıya kalan gelişmekte olan ülkelerin, ekonomilerini ve insanlarını ayakta tutmasının sağlanması için mutlaka borçları ertelenmelidir. Finans kurumları, kaynakları en çok ihtiyaç duyulan yerlere ulaştırmak için gereken esnekliği sağlamalı. Bugünkü tartışmalar, küresel gıda piyasalarını istikrara kavuşturmak ve emtia fiyatlarındaki oynaklıkla mücadele etmek için somut adımlar atmada bir fırsattır. Birlik içinde ve çok taraflı bir yanıt için siyaset dünyası ve özel sektörün güçlü liderliğine ihtiyacımız var. 21. yüzyılda kitlesel açlığı ve açlığı kabul edemeyiz."

gıda krizi