Mersin'de düzenlenen 'Dünya Gıda Günü' etkinliğinde buluşan gıda ve ziraat mühendisleri, dünya çapında yaşanan krizi ve sebeplerini ele aldı.
Tahıl fiyatları şimdi de kuraklık, maliyetlerdeki artış, gübre piyasalarındaki sorunlardan ötürü üretim tarafında yaşanan sıkıntılarla karşı karşıya kalmış durumda.
Ekonomik kriz, Koronavirüs pandemisinin etkileri ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yaşanan tedarik sorunları birçok ülkede bazı ürünlerde kıtlık yaşanmasına neden oldu.
Ekonomik krizin protestolara sebep olduğu Sri Lanka’da Enerji Bakanı Wijesekera, hükümetin yakıt alımı için Rusya dahil bir dizi ülke ile iletişim halinde olduğunu açıkladı.
Küresel gıda krizine işaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, durumun trajik hale gelmemesi için önlemlerin alınması gerektiğini açıkladı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, gıda krizine ilişkin ülke liderlerine yaptığı çağrıda, ‘Şimdi harekete geçmezsek felaketi önleme konusunda çok geç kalmış oluruz’ dedi.
AB'nin, mahsur kalan milyonlarca tonluk buğdayın ihracatı için, krizden etkilenecek nüfusun büyüklüğü göz önüne alındığında Belarus dahil çeşitli seçenekleri değerlendirmesi bekleniyor.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 'Türkiye, tüm dünyanın alarm verdiği gıda krizine kötü tarım yönetimi döneminde yakalandı' dedi.
ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack BM’de düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın gıdayı bir savaş aracı, bir silah gibi kullandığını söyledi.
Sigorta şirketi Allianz, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası tüm dünyayı etkileyen gıda krizinde her ülkenin ne seviyede risk taşıdığını bir raporla ortaya koydu.
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye'nin Venezuela'da buğday üretim planlarını değerlendirdi. Yıldırım, Venezuela coğrafyasının ve ikliminin buğday üretimine uygun olmadığını belirtti.
Latin Amerika’da buğday üretiminin merkezi Arjantin’de geçen yıl 6,6 milyon ton gübrenin 4 milyona yakın tonu ithal edildi. Rusya’nın buradaki pazar payı ise yüzde 15’e tekabül ediyor.
Çiftçinin kredi batağında olduğunu belirten TAR-DER Genel Başkanı Mahmut Kaytan, gıda krizi yaşandığını ve tüketicilerin açlık korkusuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Yaşanan gıda krizinin sorumlusunun Rusya olduğunu söyleyen Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, ‘ABD'nin ya da diğer ülkelerin Rusya'ya karşı yaptırımları, gıda akışını engellememektedir’ dedi.
Gıda krizi nedeniyle BM Dünya Gıda Programı başkanı David Beasley ve AB Komisyon Başkanı von der Leyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e limanların engellerini kaldırmaya çağırdı.
Tarım iş makineleri topraktaki ezilmeyi artırıyor. Önümüzdeki yıllarda ekilebilir arazilerdeki hasat azalabilir.
İklim krizine ve Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çeken Hububatçılar Birliği Avrasya Bölge Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, gıdaya ulaşımda zorlukların yaşanabileceğine dikkat çekti.
The Economist'in buğday başaklarının yerine kuru kafa koyduğu yeni kapağı gündem oldu. Dergiye göre, Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle gıda krizi tüm dünyada ciddi bir sorun haline geldi.
ABD Dışişleri Bakanı, gıda güvenliği krizinin kısmen salgın hastalık ve artan iklim krizinden dolayı yıllardır büyüyen bir sorun olduğunu belirtti.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Rusya'nın devam ettirdiği savaşın küresel bir açlık krizine yol açabileceğini söyledi.
Araştırma enstitüsünün arazisine TOKİ konutları dikilmesne tepki gösteren Tohum Platformu, ‘Tohumun büyümediği yerde binalar karın doyurmaz’ dedi.
ScienceNews'e göre gıda krizinin etkisiyle önümüzdeki dönemde darı, yosun ve midye gibi gıdaları daha fazla tüketeceğiz.
Gıda krizi ve gıdada hileli dönem derken şimdi de son kullanma tarihi geçtiği halde market raflarından kaldırılmayan ürünler yüzünden yurttaşın sağlığına kastediliyor.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 'gıda krizi' etkilerine uyumlu bir ulusal gıda politikası oluşturmak için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası çıkan enerji kriziyle mücadele için tüm gereksiz ihracat kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini belirtti.
Dünyanın gıda krizine doğru gittiğini ve Türkiye'nin de bir an evvel tedbir alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Vahap Yağanoğlu, 'Hiç vakit kaybetmeden tarım konseyleri oluşturmalı' dedi.
BBC'ye konuşan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu gıda krizinin 'insani bir felakete' yol açabileceği uyarısında bulundu.
CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Toprak, iktidarın bazı ürünlerde fiyat sabitlemeyi planladığını belirtti, 'Gıda krizine, stokçuluğa, karaborsaya, hiperenflasyona yol açar' dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Ortadoğu ve Afrika'da "gıda krizine" neden olabileceği uyarısında bulundu.
Tarım Kanunu uygulanmadığı için çiftçinin devletten alacaklı olduğunu belirten ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, çiftçinin toplam 230 milyar TL borcu olduğunu söyledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.