CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin borçlarının 800 milyar lirayı aştığını belirtti. Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Gürer, çiftçiye yeterli destek verilmediğini söyledi.
Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararnameye göre, 2025'ten itibaren itibaren tarımsal üretimde mazot ve gübre desteği kaldırılacak. Tarım Bakanlığı tepkiler üzerine, kararnamedeki 'temel destek' kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını duyurdu.
Bir gübre bandrolü ihalesinin, daha kalitesiz ve pahalı ürün satmasına rağmen İsrailli bir şirkete verildiği ileri sürüldü. İddiaya göre, kamuda ciddi zarar yaşandı. Dahası, gübre paketlerinde uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı da ortaya çıktı.
BM, Rus gübresinin ihracatındaki engeller aşılmazsa yeni bir gıda krizi yaşanabileceği uyarısı yaptı.
Tahıl fiyatları şimdi de kuraklık, maliyetlerdeki artış, gübre piyasalarındaki sorunlardan ötürü üretim tarafında yaşanan sıkıntılarla karşı karşıya kalmış durumda.
Kırklareli genelinde yaklaşık 1 milyon 200 bin dekar araziye ekimi yapılan buğday hasadından 750 bin ton rekoltesi beklenirken, bazı kurak bölgelerde verim düştü.
Çiftçinin kredi batağında olduğunu belirten TAR-DER Genel Başkanı Mahmut Kaytan, gıda krizi yaşandığını ve tüketicilerin açlık korkusuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Mart ayının sonunda depolanan binlerce ton gübreden 9 bin ton amonyum sülfat gübresi geçen hafta Fransa’ya gönderildi. 1500 ton agnezyum sülfat gübresini Türkiye’den bir şirketin satın aldı.
TÜİK, 2022 Mart ayının tarım girdi fiyat endeksini açıkladı: Yıllık bazda enflasyon yüzde 107.
Yetersiz yağış ve artan maliyetlerden dolayı gübre atamayan üretici, ‘Yüzde 20-30 verim kaybı var. Makarnalık buğdayda da ekmeklik buğdayda da ihracatta sıkıntı yaşanır’ dedi.
Ulusal Süt Konseyi’nin 30 Nisan’da toplanarak süt fiyatını artıracağı yönündeki beklenti aradan 6 gün geçmesine karşın gerçekleşmedi.
Yeterince gübre verilemeyen mahsuller büyümeden sarardı. Mayıs-haziranda buğday ve arpa hasadına hazırlanan çiftçi kara kara düşünüyor.
Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Federasyonu’nun (TAHAP) Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu'nun 'mermer tozu'a cevabı, 'O da gübre. Ama farklı bir alanda kullanılan gübre' oldu..
Türkiye’nin AKP dönemi tarım politikasındaki değişiklikler ve özellikle ikinci 10 yılındaki tarım politikasızlığı uzun süredir devam eden bir sorun.
Gübre, ilacın fiyatı arttığı için üretim yapamadığını belirten Mersinli kadın üretici, ‘Tarlam hazır ama dikemiyorum’ dedi.
Gübre fiyatlarındaki artışla ilgili Meclis araştırması açılması için önerge veren Gürer, kamu fabrikaları olsaydı maliyetler bu kadar artmayacağını vurguladı.
Destekleme alan çiftçi, iki çuval gübre, iki depo mazot alamıyor. CHP’li Bakırlıoğlu, ‘Ürün alamayan çiftçi para kazanamayacak, ülke ciddi bir gıda krizine girecek’ dedi.
Çok sayıda üreticinin süt üretmek yerine dişi hayvanlarını keserek kazanç sağlama yolunu seçtiği ve anaç hayvanları azalan Türkiye'nin kırmızı et stokunun da azaldığı belirtiliyor.
Şubat ayında gübre fiyatlarında yüzde 30 indirime giden Tarım Kredi Kooperatifleri gübre satış fiyatlarına yeniden zam yaptı.
Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatla birlikte yaşanan kur artışı, başta benzin, motorin, ithal gübre ve ilaç olmak üzere birçok üründe yeni bir yeni zam baskısı yarattı.
Bakanlığın 2022'de çiftçilere yapacağı 29 milyar lira destek verecek. Yapılan destek gelen zamlar kaşısın da az kaldı. Sadece mazota gelen zam çiftçiye verilen desteğin tam 9 katı.
TMO’nun yüksek KDV’yi küçük üreticilere uygulaması çiftçiyi zor durumda bıraktı. CHP'li Aygun, 'çiftçiye yüzde 8 KDV kesilmesi insafsızlık, sanayici değil çiftçiyi desteklemeli' dedi.
Zirai ilaç bayilerine yılbaşı itibarıyla gönderilen yeni satış listeleri fiyat artışını gözler önüne serdi. CHP’li Bakırlıoğlu, bakanlığı bu duruma el koymaya çağırdı.
CHP Adana Milletvekili Barut, gübre ithalatı ve iç piyasadaki fahiş fiyat farkıyla ilgili soru önergesi verdi, '300 dolara ithal edilen gübre neden 1100 dolara satılıyor?' diye sordu.
Dolardaki düşüşün mazot gibi girdi maliyetlerine yansımadığını, yansısa da alamadıklarını aktaran çiftçiler isyan etti, 'Milleti, halkı ben doyuruyorum ben. Benim gibi çiftçiler doyuruyor.'
Urfa’da çiftçilerin kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle mağdur olduğunu belirten Urfa ZMO Başkanı Melik, bir ton gübre ile bir dönüm arazi fiyatının eşitlendiğini söyledi.
İktidar hâlâ 'kriz yok, her şey yolunda' havasında. Yurttaşlar, 'Ölüyoruz, ne teğet geçmesi? Ürün bulamıyoruz, fiyatlara yetişemiyoruz' diyerek isyan ediyor.
Besici saman alamıyor, satıcı samanını satamıyor. Üç torba samanın fiyatının 400 lira olmasına tepki gösteren çoban, ‘Koyunlarımıza toprak yediriyoruz’ diyerek isyan ediyor.
CHP’li Tutdere gübreye 16 ayda 37 kez zam yapıldığını hatırlatarak, ‘Çiftçi ekonominin bel kemiğiydi iktidar olarak bel kemiğini kırdınız, ekonomimizi çökerttiniz’ dedi.
Döviz kurlarında yaşanan ani yükselişin ardından, ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketleri bayilere fiyat veremiyor, satışları geçici olarak durdu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.