Kuraklık ve rekolte kaybı ihracatı riske attı: Unlu mamul ve makarnada sıkıntı yaşanır

Yetersiz yağış ve artan maliyetlerden dolayı gübre atamayan üretici, ‘Yüzde 20-30 verim kaybı var. Makarnalık buğdayda da ekmeklik buğdayda da ihracatta sıkıntı yaşanır’ dedi.

Kuraklık ve rekolte kaybı ihracatı riske attı: Unlu mamul ve makarnada sıkıntı yaşanır

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaşla birlikte kritik hale gelen buğdayda bu yıl gübre kullanımının azalması ve sulama sıkıntısı nedeni ile önemli bir verim kaybı olabileceği belirtiliyor. Türkiye'nin ortalama 20-22 milyon ton olan üretimi geçen yıl 17.7 milyon ton olarak gerçekleşirken, bu yıl da bir iki milyon tonluk rekolte kaybı bekleniyor. Yüksek maliyetler ve kullanılamayan gübrenin verimi düşüreceğine dikkat çeken üreticiler, bu yıl unlu mamul ve makarna gibi işlenmiş ürünlerde ihracatçının sıkıntı yaşayabileceğine vurguladı.

Sözcü’de yer alan haberde Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri verilerine göre, yılın ilk 3 ayında Türkiye 626 milyon dolarlık buğday ithal ederken, 347.5 milyon dolarlık buğday unu ile 219.7 milyon dolarlık makarna ihracatı gerçekleştirdi. Sadece mart ayında ise 130.7 milyon dolarlık buğday unu ile 89.2 milyon dolarlık makarna ihracatı gerçekleşti.

‘ÜRETİMDE KENDİMİZE YETERİZ AMA İHRACATTA SIKINTI YAŞANIR’

Buğdayda üretim rekoltesi ve ihracat ile iç piyasaya yansımalarının haziran ayı içinde netleşeceğine dikkat çeken Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Muzaffer Okay, "Kuraklıktan dolayı üretim düşerse sıkıntı başlar. Üretimde kendimize yeteriz ama ihracatta sıkıntı yaşanır. Gelecek 1 ay içinde haziran sonrasında kendini belli eder" dedi.

‘UN VE UNLU MAMUL İHRACATINDA SIKINTI YAŞANIR’

Yağışların iyi gitmediğini ve nisanda 28.000 milimetre (mm) yağış alındığını, ancak normalin 40000 mm olduğunu belirten Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu gelecek iki haftanın yeni mahsulün seyri açısından kritik olduğuna dikkat çekti. Bu yıl da verimde bir düşüş beklediklerini kaydeden Köseoğlu, "Polatlı'da dekar başına verim 150 kilolara kadar düşer. Üretimimiz aşağı yukarı kendimize yeter de un ve unlu mamul ihracatında sıkıntı yaşanır. İşlenmiş ürünlerde sorun yaşanabilir. Bu durum iç pazarda da fiyatları etkiler" dedi.

‘YÜZDE 20-30 VERİM KAYBI VAR’

Buğdayda önemli üretim bölgelerinden olan Konya Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, verim kaybı yaşandığını bölgesel kuraklık olduğuna dikkat çekerek, "Yağış ne kadar bol olsa da çiftçi istenilen gübreyi atamadığı, istenilen suyu veremediğinden dolayı yüzde 20-30 verim kaybı var. Makarnalık buğdayda da ekmeklik buğdayda da ihracatta sıkıntı yaşanır" dedi.

ihracat savaş rusya gübre buğday ukrayna maliyet