TÜİK'e göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) kasım'da aylık bazda yüzde 8,88 arttı. Bu oran, son 2,5 yılın en yüksek aylık artışı oldu.
TÜİK verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 33,25, aylık yüzde 1,39 arttı.
DEM Parti, ''Tarımda ve Gıdada Geleceği Kurma'' sempozyumunun sonuç bildirgesin, açıkladı. Bildirgede, üreticileri üretimden koparan anlayışa karşı kooperatifçiliğin örgütlenmesi önerisi sunuldu.
TÜİK'e göre, tarımsal girdi fiyatları temmuzda aylık yüzde 3,42, yıllık yüzde 41,60 arttı.
TÜİK'e göre, tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 32,10 arttı, aylık yüzde 1,56 azaldı
Yozgat'ta şeker pancarı üretimi, hastalık, değişen iklim ve yüksek girdi maliyetleriyle zor bir dönemden geçiyor. Çiftçiler, hem hastalıkla hem de düşük fiyatlarla mücadele ediyor, yeterli destek gelmezse üretimin durma noktasına geleceğini belirtiyor.
Arjantin’de bir işgal fabrikasında, genç kadın bir işçiye sormuştum; ‘Patronsuz çalışmak mümkün mü?‘ diye. Bir an duraklayıp, yüzüme baktı. ‘Bana bu soru garip, geliyor. Ben hep işgal fabrikasında çalıştım. Patronla çalışmak mümkün mü’ diye sordu, güldü…
Konya'nın Karapınar ilçesinde, Mısırlı Yaylası'nda 100 metre çapında ve 10 metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu. Bölgede sık sık obruk meydana geldiğini belirten yerel halk, endişelerini dile getirdi.
DEM Parti Tarım Komisyonu üyesi Sinan Çiftyürek, AKP'nin tarım politikalarının hem çiftçiyi, hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirtti. Çiftyürek, "Tarım devriminin merkezi olan bu coğrafya bugün gıda kriziyle yüz yüze" dedi.
Resmi Gazete'de bugün yayımlanan kararnameye göre, 2025'ten itibaren itibaren tarımsal üretimde mazot ve gübre desteği kaldırılacak. Tarım Bakanlığı tepkiler üzerine, kararnamedeki 'temel destek' kaleminin gübre ve mazot için kullanılacağını duyurdu.
2023 yılında hazırlanan 'Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı' kapsamında, istilacı kahverengi kokarcaya karşı 300 bin samuray arısının doğaya salınacağı belirtildi.
Konya’da çiftçiler traktörlerle eylem yaptı. Artan girdi maliyetlerinin altında ezildiklerini dile getiren çiftçiler, sorunlarına çözüm bulunmasını talep etti.
Silopi'de yer fıstığı yetiştiriciliği yapan Coşkun Onaç, ekonomik krizin bölgedeki önemli geçim kaynaklarından olan yer fıstığını da etkilediğini söyledi. Onaç, "Birçok arkadaşımız zarar ettiği için fıstık yetiştiriciliğinden vazgeçti" dedi.
Malatya'da yaylalarda hayvancılık yapan üreticiler elektrik, su ve tuvalet gibi sorunlarına çözüm bekliyor. Hayvancılık yapanların giderek azaldığına dikkat çeken üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sorunların çözümü için proje başlatmasını istiyor.
CHP lideri Özgür Özel, Antep'teki Fıstık Mitingi'nde, milletin sesini duymayan iktidarla konuşacak yollarının kalmadığını söyledi. "Çare, bu iktidarı değiştirmektir" dedi. Özel, fıstık üreticilerinin sorunlarını çözmek için mücadele edeceklerini belirtti.
Edirne'de de üreticiler zor durumda. Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı ve Edirne Milletvekili Ediz Ün acilen önlem alınması çağrısı yaptı.
Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, ekonomik krizin tarım sektörünü ağır şekilde etkilediğini söyledi. İskenderoğlu, "Bakan konuşunca kendimi başka bir ülkede yaşıyor sanıyorum" dedi.
Adana'da Seyhan Barajı'nda yeterli su kalmaması nedeniyle sebze ekimine hazırlanan çiftçilere güz döneminde sulama suyu verilemeyeceği açıklandı. Artı Gerçek'e konuşan çiftçiler, ürün yetişmezse kıtlık olacağını ve fiyatların daha da artacağını vurguladı.
Burdur’da üreticiler ve çiftçiler, traktörlerle protestoda bulundu. "Çiftçi, üretici her geçen gün toprağa küsmekte" diyen çiftçiler, yetkililere çağrıda bulundu.
Iğdırlı çiftçiler, tarlada 2 TL’ye satılan kavun ve karpuzun marketlerde 10-15 TL'ye satılmasına tepki gösterdi. Maliyetlerini karşılayamayan çiftçiler, bu durumun devam etmesi halinde çiftçiliği bırakacaklarını belirtti.
Akkışla'daki süt üreticileri, süt fiyatlarının düşmesi ve ithal hayvanların yerli piyasayı zora sokması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Üreticiler, tarım politikalarının gözden geçirilmesini talep ediyor: "Bize sahip çıkan bir Tarım Bakanı yok".
Türkiye’de kuraklık nedeniyle tarım sektörü alarm veriyor, sulama krizi yaşanıyor. Ülkenin en verimli ovalarından Çukurova’da çiftçilere ‘su yok, ekmeyin’ mesajı gönderilirken uzmanlara göre böyle giderse su sorunu büyüyecek temel besinlere ulaşılamayacak
Mazot, gübre, tohum, ilaç gibi girdi maliyetlerindeki artışın yanında buğday ve arpa alım fiyatının maliyetin altında kalması üreticiyi çıkmaza soktu. Üreticiler tarlalarını ekemez, ürünlerini toplayamaz hale geldi.
Bakanlık fındık alım fiyatlarını açıkladı. Levant kalite için kilogram fiyatı 130 TL, Giresun kalite için ise 132 TL olarak belirlendi.
CHP il belediye başkanları toplantısı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel başkanlığında 1-3 Ağustos günleri arasında Burdur’da yapılacak. Toplantıda et ve süt üretim sektörünün sorunları da gündeme gelecek.
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE), haziranda aylık yüzde 1,95, yıllık yüzde 54,58 arttı. Yıllık bazda, yüzde 156 ile en fazla yağlı meyvelerin üretim maliyeti arttı.
İki gün önce çay üreticilerine 'çay satmak için acele etmeyin' diyerek günlük 50 kilo alım kotasını 30 kiloya düşüren Çaykur, bugün yaptığı yeni açıklamayla günlük alım kotasını 25 kiloya düşürdü.
Kamuoyunda ‘Katliam Yasası’ olarak bilinen ‘Hayvanları Koruma Kanundaki Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ 17 Temmuz’da Komisyona gelecek.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan ayında tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 52,20 oranında arttı. Aylık artış ise yüzde 1,72 oldu.
Kurban Bayramı arifesinde yine en çok tartışılan konu kırmızı et fiyatları. Kısa vadede çözümünün mümkün olmadığını belirten uzmanlara göre yerli üretim desteklenmeden, dışa bağımlılık ortadan kalkmadan halk et fiyatları artamaya devam edecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.