Yaylacılar sorunlarına çözüm bekliyor: 'Elektrik, tuvalet, banyo yok. Eşeklerle su taşıyoruz'
Malatya'da yaylalarda hayvancılık yapan üreticiler elektrik, su ve tuvalet gibi sorunlarına çözüm bekliyor. Hayvancılık yapanların giderek azaldığına dikkat çeken üreticiler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sorunların çözümü için proje başlatmasını istiyor.
Yusuf DURDU
MALATYA - Malatyalı üreticiler, hayvancılık yapmak için nisan ayında yaylalara çıkıyor, eylül ayında dönüyor. Yılın yarısını yaylalarda geçiren üreticiler su, elektrik, banyo, tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamamaktan şikayetçi. Bu durumun yaylacılığı zorlaştırdığını dile getiren üreticiler sorunlarına çözüm bekliyor.
'KOYUN SATIP SU BORUSU ALDIK'
Yeşilyurt ilçesine bağlı Bürücek Yaylası'nda küçükbaş hayvancılık yapan Hacı Ali Baştürk, "Burada doğup, büyüdük. Bürücek Yaylası her zaman bizim yerimiz. Burada hayvancılık yapıyoruz, suyumuz yok, susuz kaldık. Eşeklerle su taşıyoruz. Allah rızası için bize bakın. Geçen yıl 20 bin TL'ye su borusu aldık, borular tıkandı. Gücümüz boru almaya yetmiyor. Koyun satıp boru aldıktan sonra koyunu neden yetiştirelim? Koyun olmadıktan sonra suyu ne yapacağız?” dedi.
'ELEKTRİK, SU, TUVALET YOK'
Ramazan Baştürk ise yaylada elektrik, su ve tuvalet başta olmak üzere birçok sorun olduğunu ifade etti. Baştürk, "Suyumuz ve hayvanlarımız için gölgelik yok. Çadır alıyoruz o da rüzgârda paramparça oluyor. Burada bir yerleşim yeri, tuvalet olsun. Bir sondaj vurulsa 10 metre derinde su çıkar. Elektrik yakınımızda ama bize vermiyorlar. Boru verilsin, suyu alıp getirelim. Geçen sene Yeşilyurt Belediye Başkanı geldi, bir ay çalıştılar ama doğru dürüst bir şey yapmadılar. Kazma kürekle su çıkarayım diyorum ama gücüm yetmiyor” diye konuştu.
'BAKANLIĞIN PROJE BAŞLATMASINI İSTİYORUZ'
Yeşilyurt ilçesine bağlı Üçgöze Yaylası’nda hayvancılık yapan Abuzer Ercan da "Çadıra çıktığınızda banyo ve tuvalet çok önemli. İnsanların günlük ihtiyacı olan şeyler yok. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda proje başlatmasını istiyoruz. Bugün küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini herkes bırakıyor. Yetiştiricilik yapan her ailede bir kadının sigorta primi devlet tarafından karşılansa ben inanıyorum ki hayvancılık daha yukarıya çıkacak" dedi.
'İMKÂSIZLIKLAR İÇİNDE ÜRETİM YAPILIYOR'
Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da “Burada yıllardır su problemleri devam ediyor. Geçmişte yaptığımız projeler var ama tamamlanmadı. Su, tuvalet, sosyal ihtiyaçları var. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğüyle görüşüp problemleri çözmeye çalışacağız. Geçtiğimiz yıllarda yine bu bölgeye geldik. Su ile ilgili problemlerin çözülmesi için eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Buraya bir an önce mera ıslahı projesi kapsamında sondaj vurulması gerektiğini dile getiriyoruz. İnşallah Tarım İl Müdürü ve ekibini de buraya getireceğiz. Çünkü burada imkânsızlıklar içerisinde çok güzel bir üretim yapılıyor. Üretenin sonuna kadar yanındayız ama eksik, sorun ve sıkıntılarını da gidermeliyiz" diye konuştu.