Tarımda alarm zilleri çalıyor: 'Çok geç olmadan üreticiye sahip çıkın'

Tarımda alarm zilleri çalıyor: 'Çok geç olmadan üreticiye sahip çıkın'
Edirne'de de üreticiler zor durumda. Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı ve Edirne Milletvekili Ediz Ün acilen önlem alınması çağrısı yaptı.

EDİRNE - Türkiye'nin dört bir yanında çiftçiler çıkmaza girmiş durumda. Çiftçiler, yükselen enflasyon, art arda gelen zamlar ve üretim maliyetlerindeki artış karşında beklediği fiyatı alamayınca çeşitli eylemler ve çağrılarla seslerini duyurmaya çalışıyor. Edirne'den de acil çözüm çağrısı yükseldi.

BAĞKURLU ÇİFTÇİ SAYISI 683 BİNDEN 424 BİNE DÜŞTÜ

Ziraat yüksek mühendisi olan CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, tarımdaki krizi rakamlarla ortaya koydu. Çiftçilerin Bağ-Kur primlerini ödeyemedikleri için sosyal güvenlik sisteminden çıktıklarını belirten Ün, 5 yıl önce 683 bin Tarım Bağ-Kur’lusu varken, şu anda bu sayının 424 bine düştüğüne dikkat çekti. Ün, son beş yılda 259 bin , geçen yılın aynı dönemine göre ise 49 bin çiftçinin sistemden çıktığının altını çizdi.

un.jpg

'AKP TARIMDA 200 BİN KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKTI'

Ün, tarım sektöründe sigortalı olarak çalışan işçi sayısının da 218 binden 17 binin altına düştüğü bilgisini verdi. Ün, "AKP, tarım sektöründe 200 bin kişiyi işsiz bıraktı. Aileleriyle birlikte bu sayı bir milyonu buluyor. Fedakâr çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alması gerekiyor ki sektörde çalışan olsun. Ancak maalesef, AKP ne çiftçiyi ne de tarlada çalışanları destekliyor" ifadelerini kullandı.

GENÇLER UZAKLAŞIYOR, ÇİFTÇİLERİN YAŞ ORTALAMASI 58

Gençlerin gelecek görmediği için tarımdan uzaklaştığını dile getiren Ün, şöyle konuştu:

"Bugün çiftçilerin yaş ortalaması 58 civarında. Mevcut çiftçilerimiz yaşlanıyor ve sistemden çıkıyor. Babasının veya annesinin para kazanamadığını gören gençler, üstüne üstlük ileride emekli maaşı da alamayacağını düşünerek tarımsal üretim yapmak istemiyor."

'GIDA GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE GİRER'

CHP'li Ün, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:

"SGK prim ödeme gün sayısı eskiye dönülerek 30 günden 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimiz, aylık yaklaşık 7 bin TL sigorta primini ödeyemiyor. Bugün 424 bin tarım Bağ-Kur’lusu ve 17 bin sigortalı tarım işçisinin sayısını artırmak istiyorsak çiftçimizi desteklemeliyiz. Gençlere ayrıca prim ödemelerinde teşvik edici uygulamalar getirmeliyiz. Genç ve kadın çiftçilerimizin sistemde yer almazsa gıda güvenliğimiz tehlikeye girer. Gerçi AKP’nin istediği bu. Ancak CHP iktidarında çiftçimize, gençlerimize ve kadınlarımıza sahip çıkacağız. Yarın emekli olduklarında, kimseye muhtaç kalmadan rahat bir emeklilik yaşamalarını sağlayacağız."

'TARIMDA EN KÖTÜ SEZON'

Yazılı açıklama yapan Uzunköprü Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Kayalı da tarımda son yılların en kötü sezonunun yaşandığını belirtti.

kayali.jpg

Küresel ısınma, kuraklık ve yüksek girdi maliyetlerinin tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini, çiftçinin ürününün ise para etmediğini dile getiren Kayalı, buğdayın ancak maliyet oranında fiyat bulduğunu, ayçiçeğinin borsa fiyatları ile zarar ettiğini vurguladı.

Yaş sebze ve meyve fiyatlarının düzgün bir hal yasası olmaması yerle bir olduğuna dikkat çeken Kayalı, Edirne'nin en önemli geçim kaynaklarından çeltik için Toprak Mahsulleri Ofisine üreticilerin maliyetlerindeki artışa göre fiyat belirlenmesi çağrısı yaptı.

ET VE SÜT PİYASASI KRİZDE

Hayvancılıkta yaşanan sorunlara değinen Kayalı, "Et ve süt piyasası da gergin bir dönemden geçiyor. Tarihte görülmemiş şekilde süt fiyatları 1 TL geri çekildi. Et piyasalarında da durum farksız. En düşük kıyma fiyat 600 TL iken canlı sığır kesim fiyatları tepetaklak geriye geldi" ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİ UCUZA SATIYOR, ÜRETİCİ PAHALIYA TÜKETİYOR'

Tarım ve hayvancılıkta ithalat yerine üreticinin desteklenmesi gerektiğini belirten Kayalı, şu çağrıyı yaptı:

"Çiftçi ucuza satarken tüketici pahalıya tüketiyor. Yetkililerimiz dış ticaret tedbiri yerine üreticiye destek versin. Yeni hal yasası, ayçiçeği kuraklık desteği, çeltik prim desteği, yem hammaddesi temini, çiftçinin kullandığı mazota ve elektrikte indirim yapılması gibi önlemlerle üretimin sürdürülebilir kılınması gerekmektedir. Pandemi gıdanın ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Yabancı çiftçiye değil Türk çiftçisine kolaylık sağlanmalıdır. Çok geç olmadan üreticiye sahip çıkın."

Öne Çıkanlar