Rusya’ya gıda krizi çağrısı: Limanlardaki engeller kalkmazsa milyonlar ölecek

Gıda krizi nedeniyle BM Dünya Gıda Programı başkanı David Beasley ve AB Komisyon Başkanı von der Leyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e limanların engellerini kaldırmaya çağırdı.

Rusya’ya gıda krizi çağrısı: Limanlardaki engeller kalkmazsa milyonlar ölecek

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırılarda üç ay geride kalırken, üst düzey yetkililer, savaş nedeniyle uluslararası gıda krizinin her geçen gün kötüleştiğini söyledi.

Açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna limanlarının Rus güçleri tarafından kapatılan dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olduğunu ve milyonlarca kişinin ölmesine neden olabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı başkanı David Beasley, İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "bir kalbe sahip olmaya" ve gereksiz ölümleri önlemek için limanların engellerini kaldırmaya çağırdı.

LEYEN'DEN KREMLİN'E ÇAĞRI: UKRAYNA'DAKİ TAHIL ABLUKASINI ÇÖZMEK İÇİN GÖRÜŞELİM

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Dünya Ekonomik Forumu Davos Zirvesi'nde (WEF) yaptığı konuşmada, Rusya'nın işgalinden dolayı milyonlarca ton buğdayın Ukrayna'da kalmasının görüşülmesi ve çözüme kavuşturulması için Kremlin'e çağrıda bulundu.

Davos Zirvesi'nin oturum aralarında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Leyen, "En önemli (şey) Karadeniz'deki blokajı kaldırmaktır. Bu Rusya'ya bir çağrıdır" ifadelerini kullandı.

Von der Leyen de bir gıda krizinin tüm hızıyla yaklaştığını ve Ukrayna'da bekleyen 20 milyon ton buğdayın ihracatının önünün açılabilmesi için Moskova ile "bir tür diyalog"a ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı, "Dünyada Rusya yüzünden insanların açlıktan ölmesi Rusya'nın çıkarına olamaz" dedi.

Rusya ve Ukrayna küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Ukrayna önemli bir mısır, arpa, ayçiçek yağı ve kolza tohumu yağı ihracatçısı. Ayrıca Rusya'nın işgalini destekleyen Belarus da gübrenin ana bileşenlerinden biri olan potasyum ihracatının yüzde 40'tan fazlasını tek başına gerçekleştiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken de geçen hafta Rusya'yı sadece Ukraynalılar için değil, aynı zamanda dünya çapında milyonlarca insan için gerekli malzemeleri "rehin" tutarak gıdaları "silah" olarak kullanmakla suçladı. Moskova ise bu iddiayı reddediyor.

rusya avrupa komisyonu ukrayna Ursula von der Leyen gıda krizi