Partilerin komisyon raporunda hangi başlıklar var? | AKP: Kayyımlar kalkmalı, CHP: TMK değişmeli

Komisyonda konuşan AKP’li Mustafa Şen, “Kayyım uygulaması düşmeli” derken, CHP’li Murat Emir, CHP'nin hazırladığı rapordan özet başlıklar açıkladı.

Partilerin komisyon raporunda hangi başlıklar var? | AKP: Kayyımlar kalkmalı, CHP: TMK değişmeli

Artı Gerçek - Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun PKK lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı ziyaret ve yasal düzenlemeler için hazırlanacak olan rapor için toplandı.

Toplantıda söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, 17 sayfalık bir rapor hazırladıklarını ve önümüzdeki günlerde sunacaklarını kaydetti.

Komisyon çalışmalarında partilerin ortaklaşmalarından yana olduklarını söyleyen Emir, “Demokrasi, hukuk devleti, adalet sorunlarımız var. Toplumsal barışa ihtiyacımız var ve bunlara bütüncül ve cesur bir yaklaşım gerektiği de ortada. Komisyonun öyle bir çevre raporu olmalı ki, hem ülkemizin ihtiyaç duyduğu bu temel sorunlara dokunan, onlara dönük olarak somut önerilerde bulunan ve bu hedefleri gerçekleştirmek üzere de Meclisimize bir görev yükleyen bir rapor olmalı. Meclisimizin, Türkiye'nin en temel sorunlarına nasıl baktığını, nasıl yaklaştığını, nasıl çözeceğini gösterdiği bir perspektif metni, bir yol haritası, bir tarihi bir rapor olmalıdır” dedi.

CHP’NİN RAPORUNUN ÖZETİNDE NELER VAR?

Emir sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak kararlı, samimi ve cesur katkılarımızı vermeye devam edeceğiz. Sizlerle özet metnimizin başlıklarını paylaşıyorum;

Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması amacıyla idari ve siyasi engellerin kaldırılması. Toplumsal barışın inşası için anayasada düzenlenen hak ve özgürlüklerin kullanılmasını engelleyen idari ve siyasi uygulamalara son verilmeli.

Terörle Mücadele Kanunu'nda hukuki belirlilik ilkesine dayanılması. Yani hukuki belirlilik olmadığı zaman keyfi uygulamalar, günlük uygulamalar, o günkü siyasi rüzgara göre yapılan uygulamalar hepimizin şikayet etmesi gereken bir şey.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun yeniden düzenlenmesi.

Halkın haber alma hakkı önündeki engeller kaldırılsın. Anayasa Mahkemesine bizim götürdüğümüz BTK'nın erişim engelleme yetkisi şu anda askıda.

Sansür kanunu olarak bilinen 7418 sayılı basın kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla getirilen düzenlemelerin yürürlüğe kaldırılması. Basın özgürlüğünün önündeki kurumsal ve yasal engellerin kaldırılması.

Örgütlenme özgürlüğündeki kanun ve uygulamadan kaynaklı tüm engellerin kaldırılması, Kürt sorununun çözümü için demokratik siyaset ortamının oluşturulması.

Adalet Bakanlığı'nın açıkça Türkiye'deki somut durumu, cezaevlerindeki somut durumu, durumun kaynağını aldığı yasal çerçeveyi ve bu yasal çerçevenin nasıl değiştirilebileceğini bizimle, komisyonla ve 86 milyon milletimizle paylaşması gerekir.

Eğer adım atacaksak, eğer ilerleyeceksek bunun yolu budur. Bakın, biz özellikle diyoruz ki bu bağlamda Kürt sorununun demokratik çözümü kapsamında yapılacak özel ve genel hukuki düzenlemelere ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi kendi hazırlıklarını yapmakla beraber Adalet Bakanlığı'nın kendi çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak komisyona ulaştırmasını beklemektedir.

KAYYIM ATANMASINA SON VERİLMELİ

Yerel yönetimlerde kayyım uygulamasına son verilmesi.

İdare ve Gözlem Kurullarının keyfi kararlarının önüne geçilmesi, siyasi soruşturmalarda başsavcılığın yetkisi askıya alınan sonlandırılması, adil kararlar için yargı mensuplarının sorumluluğu, insanlığa karşı suçlarla ve işkenceyle etkin mücadele edilmesi. Biz toplumsal barış ve toplumsal eşitlik diyoruz.

Toplumsal eşitlikten anladığımız sonuna kadar anayasadaki eşitliğin yaşama geçirilmesidir. Bu komisyon Kürtle Türk'ün, Alevi'yle Sünni'nin, kadınla erkeğin, çocukla yaşlının, gencin, eşit haklara sahip olduğu ve eşit hakları yaşadığı bir Türkiye'yi var etmek üzere yol almaktır.”

AKP 50 SAYFALIK RAPOR HAZIRLADI

Ardından söz alan AKP Milletvekili Mustafa Şen ise 50 sayfalık bir rapor hazırlıklarının olduğunu ve bu raporlarının aynı zamanda, “Siyasi tutum belgesi” niteliğinde olduğuna vurgu yaptı.

Raporlarının 9 ana bölümden oluştuğunu belirten Şen, “130'dan fazla kişi burada dinlendi. Bize ne dediler? Bizim ne yapmamızı istediler? Bu sorun nasıl çözülür? Yani silahsızlanma, silahtan ayrılma… Diyelim ki genel kurul, Türkiye Büyük Millet Meclisi bir konuyla ilgili bir kanun çıkarmak istedi. Ona ilham verecek bazı içerikler de bu metinde var. Yardım ve yataklık yapmıştır, örgüt üyesi değildir, örgütün kendisini feshettiği tescil de edildiyse o suçlama da düşer. Hüküm giymişlerde de bu suçlar düşer. Yardım yataklıktan ya da üyelikten yargılama süreci devam ediyorsa mahkeme düşer. Bunlara 5 yıllık adli takip önermekteyiz” dedi.

AKP: KAYYIM UYGULAMASI DÜŞMELİ

Dışarıda olan üyeler için TCK’nın geçerli olacağını belirten Şen, örgütün kendi varlığına feshetmesi sonrasında bu kişilere kamu vicdanını incitmeyecek cezalar verilebilir. Şen, silah bırakan örgüt üyeleri için iş, mesleki eğitim, psikolojik destek konusunda devlet desteği de sağlanması gibi önerileri olduğunu da söyledi.

AKP’li Şen, “Kayyım uygulamasının düşmesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

AKP raporunda demokratikleşme adımlarının daha da ileri götürülmesine dair öneriler de olduğunu kaydeden Şen, “Seçim kanunu, siyasi partiler kanunu, yerel yönetimler kanunu ve ilgili idari birimler kanunlarının daha da demokratikleştirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Şen, bu bağlamda “Bir belediyeye kayyım atanmışsa artık o uygulamanın düşmesi gerektiği kanaatimizi paylaşıyoruz” diye kaydetti.

TİP: TUTANAKLAR AÇIKLANSIN

Toplantıda söz alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilli Ahmet Şık, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeye dikkati çekerek, sürecin en önemli, en kritik adımlardan bir tanesi olduğunu ve görüşmede tartışılan konuların komisyon ile paylaşılmadan rapor faslına geçilmesinin doğru olamayacağını söyledi.

Şık, “Komisyonun işlevlerinin sadece toplumsal rıza üretmekten ibaret olmadığını kanıtlamak için yol alabilmek adına bu tutanakların şimdi okunması, bizlere dağıtılması, açılmasını talep ediyorum. Bu arada bugünkü söyleşimizden anladığım kadarıyla da kamuya açılmayacak” dedi.

‘DOĞRU BULMUYORUZ’

Söz alan EMEK Partisi (EMEP) Milletvekili İskender Bayhan, “Buraya gelen bütün saray bürokratları, sivil, askeri ve istihbarat bürokratları bize İmralı'da bu sürecin mimarı olarak Abdullah Öcalan'ın oynadığı rolün önemini anlattılar. Şimdi biz o tutanak ve o bilgileri almadan rapor tartışmasını gerçekten çok anlamlı bulmuyoruz” diye konuştu.

Bayhan, parti olarak 25 sayfalık bir rapor hazırladıklarını, raporu ziyarete dair bilgilendirme sonrası teslim etmenin daha doğru olacağını belirtti.

MHP'Lİ YILDIZ: ÖCALAN İLE GÖRÜŞME OLUMLU GEÇTİ

Söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, iç barışın can alıcı nokta olduğunu belirterek, bu hedefin sağlıklı esaslar üzerine kurulması gerektiğini ifade etti.

Yıldız, “Provokasyon peşinde olanların hevesleri kursaklarında kalacak. Bu yüksek seviyeyi heba ve heder etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Aksi istikamette tavır tutumları millet ve devlete yönelik karşı direniş olarak yorumlamak kaçınılmaz olacaktır.

En son PKK’nin kurucusu Abdullah Öcalan’ı dinledik. Peşin olarak şunu söyleyeyim; bu dinleme çok olumlu geçmiştir. Hiç negatif bir şey yoktur. Bu ülke tüm prangalarından kurtulacaktır.

Şimdi 116 sayfalık bir rapor hazırladık. Siyasi ve hukuki değerlendirmeler mevcuttur. Hukuki değerlendirmeler elbette bizim raporlarımızda değil komisyonumuzun hazırlayacağı müşterek raporda kaydedilecektir. Yani yazılmasında, çıkarılmasında, Meclis'e sunulmasında fayda gördüğümüz kanun tekliflerini hep beraber Meclis'e göndereceğiz. Bizim burada teklifimizde biz birkaç gün içinde vereceğiz. Yasalar düzenlemeler için sahadaki durumun yani silah teslim edilmesi, imha edilmesi, örgüt yapısının ve bağlı kuruluşların hangi nam adı altında olursa olsun tamamının dağıtılması gerekiyor. Daha Önümüzde ne kadar engel varsa demokrasimizin önünde, kardeşliğimizin önünde ne kadar engel varsa elbirliğiyle çözelim diyorum” diye konuştu. (MA)

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu