Kurtulmuş: İmralı tutuklanları MİT'in elinde, sürecin en riskli aşamasına girildi

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, İmralı görüşmesinin tutanaklarının MİT'in elinde olduğunu ve görüşmenin gizli kalmayacağını söyledi. Sürecin riskli aşayama geldiğini söyleyen Kurtulmuş, raporun hazırlanmasının ardından komisyonun görevinin sona ereceğini söyledi.

Kurtulmuş: İmralı tutuklanları MİT'in elinde, sürecin en riskli aşamasına girildi

Artı Gerçek - Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun kritik toplantısı öncesi sürece ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Komisyon heyetinin İmralı ziyaretine dair konuşan Kurtulmuş, görüşmelerin kamuoyundan gizlenmeyeceğini belirterek, “Mühim olan, orada ne konuşulduğunun ana hatlarının Komisyon’la paylaşılmasıdır. Şimdiye kadar hiçbir şey gizli kapaklı yürütülmedi; bu görüşme de gizli kalmayacaktır” dedi.

Milliyet yazarı Didem Özel Tümer’in aktardığı bilgilere göre Kurtulmuş, İmralı’da görüşülen çerçevenin önceki duruşuyla uyumlu olduğunu kaydetti. Buna göre İmralı tarafının, federasyon, ayrı devlet, konfederasyon gibi başlıklara kapı açmayan bir pozisyonu yeniden teyit ettiği ifade edildi.

Kurtulmuş, buna karşılık Kürt yurttaşların demokratik standartlarının geliştirilmesi yönündeki genel yaklaşımın korunduğunu vurguladı.

“KAYITLAR MİT’İN ELİNDE”

Kurtulmuş, heyetin İmralı’daki temaslarına ilişkin teknik ayrıntıları da paylaştı:

“İmralı’ya giden milletvekilleri kendi gözlemlerini ve notlarını Komisyon’a aktaracak. MİT, görüşmelere ilişkin tutanakları zaten tutuyor. O kayıtlar MİT’in elindedir.”

Heyetin değerlendirmelerine göre görüşmenin son derece yapıcı geçtiğini belirten Kurtulmuş, “İmralı’nın fikirleri olarak yansıtılandan daha ileride, barışa dönük ve bu işin sona ermesini isteyen bir yaklaşım olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı.

RAPOR SÜRECİ HIZLANACAK

Komisyon raporunun partilerden gelen metinler üzerinden oluşturulacağını söyleyen Kurtulmuş, geniş bir mutabakat hedeflediklerini dile getirdi:

“Sınav gününe kadar rahat, sonrasında sıkıştırılmış bir takvime dönmeden hızlı şekilde tamamlarız. Gönlümüz bütün partilerin ortak bir teklifte buluşmasından yana.”

Raporun tamamlanmasıyla Komisyon’un görevinin sona ereceğini belirten Kurtulmuş, “Türk demokrasisi en ağır meselesini kavgasız ve problemsiz şekilde müzakere edecek olgunluğa ulaştı. Bu kazanımın anayasa ve diğer hukuk metinlerine de yansıması gerekir” dedi.

“EN RİSKLİ AŞAMAYA GİRİYORUZ”

Sürecin en kritik bölümüne girildiğini söyleyen Kurtulmuş, örgütün silah bırakma sürecinde hızla ilerlemesi gerektiğini vurguladı:

“Şimdiye kadar iyi gelindi ama bundan sonraki süreç en riskli süreçtir. Hiç kimse parti menfaatini sürecin önüne koymamalı. Örgütün tüm unsurlarıyla silah bıraktığının ve faaliyetlerini durdurduğunun tespiti gerekiyor. Suriye’de yeni yönetimle entegrasyonun görülmesi şart. Biz adımlarımızı attık; vatandaş desteği var. İşin tıkanmaması gerekir.” (HABER MERKEZİ)

imralı Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu numan kurtulmuş MİT