BM İnsan Hakları Konseyi Myanmar’daki darbeyi görüşecek

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını gerekçe göstererek, ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

BM İnsan Hakları Konseyi Myanmar’daki darbeyi görüşecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, cuma günü Cenevre’de düzenleyeceği özel oturumda, Myanmar’daki darbeyi kınayan ve bu ülkeye acil BM gözlemcilerinin girişine izin verilmesini talep eden bir karar tasarısını oylayacak.

Basına sızan karar tasarısında, "keyfi bir biçimde tutuklanan siyasetçilerin koşulsuz serbest bırakılması" istenirken, "barışçıl gösterilere karşı güç kullanımının önüne geçilmesi", "ifade özgürlüğü ve internet kullanımının garanti altına alınması" çağrısında bulunuluyor.

Ülkede sivil iradenin yeniden tesisinin sağlanması istenen tasarıda, BM Myanmar insan hakları temsilcisi Thomas Andrews’ün incelemelerde bulunmak üzere bu ülkeye derhal girişine izin verilmesi çağrısı yer alıyor.

ÇİN VE RUSYA’NIN TASLAĞA İTİRAZ ETMESİ BEKLENİYOR

Euronews’te yer alan habere göre şimdiye kadar 47 ülkenin destek verdiği "özel oturum" talebi İngiltere ve Avrupa Birliği'nden geldi.

"Myanmar'daki krizin insan haklarıyla ilgili sonuçları" başlığıyla 12 Şubat Cuma günü düzenlenecek "özel oturumda" kabul edilecek taslağa Rusya ve Çin’in itiraz etmesi bekleniyor.

BM gözlemcilerine göre, Myanmar yönetimi ile iyi ilişkileri bulunan Moskova ve Pekin, kabul edilecek metnin tonunu yumuşatmak için çalışacak.

BM Güvenlik Konseyi, geçen hafta darbe sonrası gözaltına alınan siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. ABD ise Myanmar'da darbe yapanlara yaptırım uygulanmasını kararlaştırmıştı.

MYANMAR’DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, kendisine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan ederken, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken, polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu ise bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

çin rusya ohal darbe Ordu Myanmar