BM İsrail'i 'olası savaş suçu' konusunda uyardı, DSÖ Gazze'deki 11 bin yaralıya erişim izni istedi
Birleşmiş Milletler, İsrail'in Gazze'ye yönelik kuşatmasının ve tahliye emrinin sivillerin zorla nakledilmesi anlamına gelebileceğini ve uluslararası hukuku ihlal edebileceğini söyledi. DSÖ ise Gazze'deki 11 bin yaralı için erişim izni istedi.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler bir kez daha yardım kuruluşlarının Gazze'ye erişimini talep etti ve "olası savaş suçları" konusunda İsrail'i uyardı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Ravina Shamdasani, örgütün İsrail ordusunun Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden güneye taşınması talebinin "uluslararası hukuku ihlal ederek sivillerin zorla nakledilmesi" anlamına gelebileceğinden "endişe duyduğunu" söyledi.
Shamdasani yaptığı açıklamada, Gazze'nin gerekli bölgelerinden kaçmaya çalışan sivillere yönelik saldırıların bağımsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca tüm İsrailli rehinelerin "derhal ve koşulsuz" olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan Shamdasani, son İsrail raporlarına göre yaklaşık 199 kişinin rehin tutulduğunu belirtti. Bir ülkenin çatışma sırasında savaş suçu işlediğine inanılırsa, dava Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından incelenebilir. UCM'ye Filistinliler üye, ancak İsrail değil.
DSÖ: GAZZE'DEKİ 11 BİN YARALIYA YARDIM EDEBİLMEMİZ İÇİN BİZE ERİŞİM İZNİ VERİN
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzun vadeli bir insani kriz uyarısında bulunurken, yardım ve tıbbi malzeme ulaştırmak için Gazze'ye acil erişim sağlanması gerektiğini söyledi. Reuters haber ajansı tarafından aktarılan bir brifingde DSÖ yetkilileri, Hamas'ın ölümcül saldırılarının ardından İsrail'in misilleme bombardımanlarının başlamasından bu yana Gazze'de ölen 2 bin 800'den Filistinlinin yaklaşık yarısının kadın ve çocuk olduğunu ve 11 bin kişinin de yaralandığını söyledi. BM'ye bağlı örgüt, Gazze'ye mümkün olan en kısa sürede erişimin açılması için bugün "karar vericilerle" bir araya gelecek. Şu anda Gazze'ye herhangi bir sınır kapısından giriş ya da çıkış yok.
'SAĞLIK TESİSLERİNE 115 SALDIRI DÜZENLENDİ'
Yetkililer ayrıca sağlık tesislerine 115 saldırı düzenlendiğini ve Gazze'deki hastanelerin çoğunun çalışmadığını, su ve elektrik sıkıntısı yaşandığını söyledi. BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA'dan yapılan açıklamada "Su ve sanitasyon hizmetlerinin çökmesi nedeniyle dehidrasyon ve su kaynaklı hastalıklara ilişkin endişeler yüksek. İnsanlar su olmadan ölmeye başlayacak" dendi.
İSRAİL'E GÖRE GAZZE'DE İNSANİ KRİZ YAŞANMIYOR
İsrailli bir askeri sözcü ise Gazze'de insani bir kriz yaşandığını reddetti. Yarbay Richard Hecht, BBC Newsnight'a verdiği bir mülakatta Gazze'de elektrik ve su olduğu konusunda ısrar etti.
“There is no humanitarian crisis (in Gaza). We’ve asked people to move. There is water & there is electricity” - IDF Spokesman, Lt. Col. Richard Hecht, tells #Newsnight he is focused on what happened to Israelis. “We had a national catastrophe here. They started this”. pic.twitter.com/rkC1Sg6owN
— BBC Newsnight (@BBCNewsnight) October 17, 2023
"(Gazze'de) insani bir kriz yok. İnsanlardan taşınmalarını istedik" diyen Hecht, "Hamas'a elektrik sağlama taahhüdümüz yok. Bize saldıran insanlar, Gazze Şeridi'nde birkaç yıldır kontrolü ellerinde tutuyorlar. Elektrikleri ve suyu var" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Hamas üyesini tedavi eden İsrailli doktor: Görevim hayat kurtarmak, sonrasına mahkeme karar verir
Macron'dan Hamas'a rehine videosu tepkisi: 'Alçaklık'
Beyrut'ta yerleşimcileri eleştiren Fidan'dan İsrail'e: Bunun adı hırsızlıktır