Soykırım davası açılan İsrail'den yana taraf olan Almanya'da 'Gazze’de soykırımı durdurun' yazılması yasak

Soykırım davası açılan İsrail'den yana taraf olan Almanya'da 'Gazze’de soykırımı durdurun' yazılması yasak
Batı'da medyanın İsrail destekçisi görüşleri sunup Filistin'i destekleyen görüşleri susturmasına koşut üniversitelerde aynı yönde büyük baskı uygulanırken, Almanya'da “Gazze’de soykırımı durdurun” grafitisi, "antisemitik" olduğu iddiasıyla yasaklandı.

Artı Gerçek - Almanya'da Filistin bayrağı, kefiyesi, "Nehirden denize kadar özgür Filistin" sloganının ardından, duvara "Gazze'deki soykırımı durdurun" yazılmasına da yasak geldi.

Güney Afrika'nın Birleşmiş Milletler'in (BM) Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına İsrail lehine taraf olan Almanya'daki bir üniversitede "Gazze'deki soykırımı durdurun" yazılı grafitiye izin verilmedi.

GRAFİTİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ TARAFINDAN KAPATILDI

10 Ocak gecesi Berlin Trier Üniversitesi yemekhanesinin duvarına çizilen "Gazze'deki soykırımı durdurun" yazılı grafitinin üzeri üniversite yönetimi tarafından kapatıldı.

ANTİSEMİTİZM ARAŞTIRMA İNİSİYATİFİ MEMNUN

Berlin Trier Üniversitesi Disiplinlerarası Antisemitizm Araştırma İnisiyatifi'nin yaptığı açıklamada, "Birkaç hafta önce aldığı kararla kendisini her türlü antisemitizme karşı konumlandırmakla ve İsrail'le dayanışma göstermekle kalmayıp birkaç saat içinde grafitinin üzerini kapatan üniversite yönetiminin hızlı müdahalesini memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

'İSRAİL'İ ŞEYTANLAŞTIRMA GİRİŞİMİ VE İSRAİL BAĞLANTILI ANTİSEMİTİZM'

Grafitideki yazı formundan bunun solcu antisemitik gruplarca yapıldığının anlaşıldığı iddia edilen açıklamada, "soykırım" teriminin BM tarafından "ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubu tamamen veya kısmen yok etme niyeti" olarak tanımlandığı belirtilerek şöyle devam edildi:

"İsrail'in Gazze Şeridi'nde kendisini savunma amacıyla yaptığı eylemlerin soykırım olarak tanımlanmasının, İsrail'i şeytanlaştırma girişimi ve böylelikle İsrail bağlantılı antisemitizm olarak yorumlanmaktan başka izahatı yoktur."

'ANTİSEMİTİZMLE MÜCADELE' GEREKÇESİYLE FİLİSTİN YASAĞI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 7 Ekim sonrasında İsrail'e kayıtsız şartsız destek vermelerini, "ülkesinin Holokost'tan kaynaklanan tarihi sorumluluğuna" bağlamış durumda.

Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller-Hür Demokrat Parti hükümeti, Almanya'da Filistin'e destek gösterilerini "antisemitizmle mücadele" gerekçesiyle engellerken de aynı nedeni öne sürdü.

BUGÜNE DEK NELER YASAKLANDI?

Bu süreçte Filistin yanlısı 100'den fazla gösterinin düzenlenmesine izin verilmezken, başkent Berlin'de öğrencilerin Filistin şalı ve Filistin bayraklarının bulunduğu çıkartmalar taşıması yasaklandı. Bavyera eyaletinde Filistin yanlısı gösterilerin "Nehirden denize kadar Filistin özgür olacak" sloganı, "antisemitik" olduğu gerekçesiyle yasaklandı. Saksonya-Anhalt eyaletinde vatandaşlık başvurusunda bulunanlara "İsrail'in var olma hakkını" desteklediklerini beyan etmeleri şartı getirildi.

NETANYAHU HÜKÜMETİ MÜTEŞEKKİR

İsrail'i 7 Ekim sonrasında ziyaret eden ilk yabancı hükümet başkanı, Scholz oldu. İsrail'in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor, 7 Ekim'den bu yana verdiği koşulsuz ve sınırsız desteğin ardından Almanya'nın, ülkesinin "Avrupa'daki en iyi müttefiki haline geldiğini" açıkladı.

'Dünya Mahkemesi' de denilen Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'e karşı soykırım davası açılmasının ardından da Alman hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, 12 Ocak'taki yazılı açıklamasında, İsrail'e yöneltilen soykırım suçlamasının hiçbir dayanağının olmadığı iddia etti. Açıklamada, Almanya'nın UAD'nin çalışmalarını desteklediği ve ana davada üçüncü taraf olarak İsrail lehine müdahillik niyeti taşıdığı belirtildi. Bunun üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Scholz'a teşekkür etti.

NAMİBYA HESAP SORDU

Almanya'nın soykırımına uğrayan Güney Afrika ülkelerinden Namibya ise Berlin'in UAD'de İsrail'i savunmasını eleştirerek "Almanya'nın, ahlaki olarak BM Soykırım Sözleşmesi'ne bağlılık iddia edemeyeceğini" belirtti. Namibya Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, Almanya'nın 20. yüzyılın ilk soykırımını Namibya toraklarında gerçekleştirdiği, halen bu suçun sorumluluğunu tam üstlenmediği hatırlatıldı.

"Namibya, Almanya'nın ırkçı İsrail devletinin Gazze'deki masum sivillere yönelik soykırım niyetini desteklemesini reddediyor" denilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı Hage Geingob'un Almanya'nın İsrail'e karşı açılan soykırım davasını reddetmesinden ötürü derin endişe duyduğu, çünkü bunun Alman hükümetinin İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımcı eylemleri savunması anlamına geldiği" dile getirildi. (AA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar