BM raporunda Gazze'de şu andan mayıs ayına kadar açlıktan kitlesel ölümlerin başlayacağı uyarısı
Gazze Şeridi'nin tamamında "felaket derecesinde açlıkla" karşı karşıya kalan insan sayısının 1.1 milyona yükseldiğini duyuran IPC raporu, bugünden Mayıs 2024'e dek kıtlık ortaya çıkacağı uyarısı yaptı. Kıtlık durumunda açlıktan ölümler kitleselleşiyor.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı'nın tanımına göre yetersiz beslenme yaygınlaşıp insanlar açlıktan ölmeye başladığında ilan edilen kıtlık, İsrail'in 6 aydır saldırdığı Gazze Şeridi için devrede. Çoğu çocuk yaklaşık 30 Filistinlinin açlıktan öldüğü Kuzey Gazze için BM'nin Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması ya da kısaca IPC ölçeği raporunda "şu andan itibaren mayıs ayına kadar kıtlık bekleniyor" uyarısı yapıldı.
FELAKET DÜZEYİNDE AÇLIK ÇEKENLERİN SAYISI ARALIKTAN BERİ İKİYE KATLANDI
IPC raporuna göre 2.3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nin tamamında "felaket derecesinde açlıkla" karşı karşıya kalan insan sayısı 1.1 milyona yükseldi ki, bu nüfusun yaklaşık yarısına tekabül ediyor.
Gazze'yle ilgili IPC'nin aralık raporunda zaten rekor düzeyde açlık bildirilmişti. Yeni raporda Gazze'de felaket düzeyinde açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu düşünülen insan sayısı aralık ayında bildirilen rakamın neredeyse iki katı.
Son IPC raporunda şöyle denildi:
"Gazze Şeridi'nin Kuzey Gazze başta olmak üzere 5 idari bölgesinde kıtlık şu anda öngörülüyor ve eli kulağında ve Mart 2024 ortasından Mayıs 2024'e kadar olan projeksiyon döneminde ortaya çıkması bekleniyor"
"Mart ortasından temmuz ortasına kadar, en olası senaryoda ve Refah'a (kara harekatı dahil çatışmanın tırmanacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1.11 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor."
AFRİKA'DAKİ AÇLIKLA İLGİLİ KULLANILMAYA BAŞLANAN ÖLÇEK
IPC ilk olarak 2004 yılında BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün Gıda Güvenliği Analiz Birimi (FSAU) tarafından Somali'de kullanılmak üzere geliştirilmişti.
Son IPC raporunun Gazze'de açlıktan kitlesel ölüm uyarısı, İsrail'in Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin vermesi yönünde küresel baskının tırmandığı dönemde geldi.
İsrail'in kuzey ve güney olarak ikiye böldüğü Gazze Şeridi'nin kuzeyinde tecrit olmuş durumdaki Filistinliler, haftalarca yardım konvoyu girmemesi karşısında hayvan yemleri ve yabani otlarla hayatta kalma mücadelesi veriyor.
'İSRAİL DURURSA KITLIK HÂLÂ ÖNLENEBİLİR'
Kuzeydekilerin yüzde 70'inin felaket düzeyinde açlıkla karşıya olduğunu belirten son IPC raporu, İsrail'in ateşkesi ve yardımların girişini kabul etmesi halinde kıtlığın hâlâ önlenebileceğine de dikkat çekti:
"Kıtlığı önlemek için gereken eylemler, ateşkes yönünde acil bir siyasi kararın yanısıra Gazze nüfusunun tamamına insani ve ticari erişimin önemli ve acil şekilde arttırılmasını gerektiriyor."
"Yiyecek, su, ilaç sağlanması ve sivillerin korunmasının yanısıra sağlık, su, temizlik hizmetleri ve enerjinin yeniden sağlanması için her türlü çaba gösterilmelidir." (Reuters, Dış Haberler)