BM: Sudan'daki kriz 1 milyondan fazla kişiyi yerinden etti
Sudan'da ordu ve HDK arasındaki çatışmalar devam ediyor. Birleşmiş Milletler ülkedeki kriz nedeniyle 1 milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini duyurdu.
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sudan'da ordu ve paramiliter grup Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 15 Nisan'dan beri devam eden çatışmalar nedeniyle ülkedeki bir milyondan fazla kişinin yerinden edildiğini duyurdu.
Ordu ve HDK arasında yüzlerce kişinin ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olan çatışmalar iki askeri gücün temsilcilerinin Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki görüşmelerine rağmen başkent Hartum ve çevresindeki kentlerde sürmüştü. Sudan Doktorlar Komitesi, çatışmalarda şu ana kadar 832 sivilin öldüğünü, 3 bin 329 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
EN FAZLA SUDANLI MÜLTECİ MISIR'A SIĞINDI
UNHCR Sözcüsü Matthew Saltmarsh İsviçre'nin Cenevre kentinde yaptığı basın açıklamasında yaklaşık 843 bin kişinin Sudan içinde yerinden edildiğini, yaklaşık 250 bin kişinin ise Sudan'ın komşuları Çad, Etiyopya, Güney Sudan ve Mısır'a sığındığını duyurdu. Sözcü Saltmarsh Mısır'ın 110 bin kişiyle en fazla Sudanlı mülteciyi kabul eden ülke olduğunu da söyledi.
Saltmarsh, "Bize ulaşanların çoğu, Sudan'da şiddete veya travmatik koşullara maruz kaldıkları ve zorlu yolculuklar geçirdikleri için sıkıntılı bir durumda." dedi. Son haftalarda mülteci akını hızın arttığını ve Mısır'a her gün yaklaşık 5 bin kişinin geldiğini de sözlerine ekledi.
ORDU KOMUTANI BURHAN RESMİ OLARAK DAGALU'YU GÖREVDEN ALDI
Diğer yandan Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı General Abülfettah Burhan cuma günü, HDK lideri General Muhammed Hamdan Dagalu'u konsey başkanı yardımcılığı görevinden derhal geçerli olmak üzere görevden alan bir kararname yayınladı. Burhan ayrıca eski isyancı lider Malik Agar'ı, Dagalu'nun yerine konseyin başkan yardımcılığı görevine getirdi.
NE OLMUŞTU?
Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Eski Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i devirerek 2021'de beraber darbe yapıp iktidara gelen geçici askeri konseyin (Egemenlik Konseyi) lideri ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdülfettah Burhan ile Egemenlik Konseyi'nin başkan yardımcısı ve aynı zamanda Hızlı Destek Kuvvetleri'nin lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki güç mücadelesi son çatışmaların başlamasına yol açmıştı. Tartışma "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlıktan çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)
Birleşmiş Milletler: Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 200 bin kişi ülkeden ayrıldı
Sudan'da ordu ve HDK arasında 'Cidde Bildirgesi imzalandı
Sudan'da ateşkes için Cidde'de yapılan görüşmelerde ilerleme yok: Ölü sayısı 600'ü aştı