BM: Suriye lideri Esad iki sınır kapısından daha yardımın girmesine izin verecek
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Maraş merkezli depremlerde büyük yıkım gören ve silahlı muhalefetin kontrolünde bulunan kuzeybatı Suriye'ye Türkiye üzerinden BM yardımlarının iletilmesi için Suriye'ye açılan iki sınır kapısının daha kullanılmasına izin verdiğini açıkladı.
ESAD, BM YARDIMLARININ GEÇİŞİ İÇİN BAB ES SELAM VE EL RAİ KAPILARININ AÇILMASINI ONAYLADI
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in Esad ile Şam'da pazartesi günü görüşmesinin ardından açıklama yapan Guterres, Suriye liderinin Kilis kentindeki Öncüpınar ve Çobanbey sınır kapılarının karşısında yer alan Bab es Selam ve El Rai sınır kapılarının üç ay boyunca açık kalmasını duyurdu. Daha önce Reuters'a konuşan diplomatik kaynaklar Griffiths'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Esad'ın kararı konusunda kapalı kapılar ardından yapılan toplantıda bilgi verdiğini söylemişti.
Suriye'nin BM Büyükelçisi Bassam Sabbagh da Suriye'nin üç ay boyunca Suriye içinden veya sınırın ötesinden olası tüm noktalara insani yardım ulaştırılmasını destekleyeceğini doğruladı. Gazetecilere, Suriye ile Birleşmiş Milletler arasında bir anlaşma olduğu için bir Güvenlik Konseyi kararına gerek olmadığını söyledi.
GUTERRES: BÜYÜK FARK YARATACAK
Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin Türkiye ve Suriye'de silahlı muhalefetin kontrolündeki bölgelerde arama kurtarma faaliyetleri yapan Beyaz Miğferler'in verdiği ölüm sayıları da eklenince 36 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı belirtiliyor.
Guterres BBC'ye yaptığı açıklamada da "Büyük fark yaratacak. Şu anda sadece tek sınır kapısını kullanabiliyoruz" dedi. Esad'ın kararı Türkiye'den Suriye'ye en az üç sınır kapısının BM yardımları için kullanılacağı anlamına geliyor. Daha önce BM Güvenlik Konseyi kararıyla uyumlu olarak BM yardımları yetersiz de olsa Hatay'ın Cilvegözü sınır kapısı karşısındaki Bab el Hawa sınır kapısından yapılmıştı.
Guterres yaptığı açıklamada ayrıca "6 Şubat depreminin bilançosu artmaya devam ederken, etkilenen milyonlarca insanın tümüne gıda, sağlık, beslenme, koruma, barınak, kış malzemeleri ve diğer hayat kurtaran malzemelerin ulaştırılması son derece acil bir durum. Bu geçiş noktalarının açılması - insani erişimin kolaylaştırılması, vize onaylarının hızlandırılması ve merkezler arasındaki seyahatin kolaylaştırılmasının yanı sıra - daha fazla yardımın daha hızlı bir şekilde girmesine olanak tanıyacak" ifadelerini kullandı.
HTŞ, ESAD HÜKÜMETİNİN YARDIMINA İZİN VERMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
Suriye'de hükümetin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılmış ancak silahlı muhalefetin kontrolündeki kuzeybatıya yardım çok az ulaşmıştı. Ülkenin kuzeyindeki İdlib vilayetinin çoğunu kontrol eden HTŞ (Eskiden El Kaide'ye bağlı olan Nusra Cephesi militanlarının kurduğu cihatçı Heyet Tahrir el-Şam adlı örgüt) hükümetin kontrolündeki bölgelerden gelen yardımlara izin vermeyeceğini söylemişti.
BEYAZ MİĞFERLER: BM'NİN NASIL DAVRANDIĞINI ANLAYAMIYORUZ
Beyaz Miğferler adlı örgüt de BM'nin Esad ile sınır kapıları konusunda mutabık kalmasını "şok edici" diye tanımladı. Örgütün başındaki Raed el Salih, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bunun Esad "siyasi kazanım verme" anlamına geldiğini savunarak "Bu şok edici ve BM'nin nasıl davrandığını anlayamıyoruz" dedi. (DIŞ HABERLER)
Kremlin: Deprem yardımları için Suriyeli yetkililerle temastayız
BM: Suriye'nin kuzeyinde 4 bin 300'den fazla kişi öldü
ABD'den, BM Güvenlik Konseyi'ne 'acil' çağrı
Beşar Esad deprem bölgesini ziyaretini sürdürüyor
BM yetkilisi: Suriye'de beş milyondan fazla kişi evsiz kalmış olabilir
Beşar Esad ilk kez deprem bölgesinde: Halep'te hastaneyi ziyaret etti