ABD'den, BM Güvenlik Konseyi'ne 'acil' çağrı

ABD'den, BM Güvenlik Konseyi'ne 'acil' çağrı
Türkiye'deki depremlerin büyük yıkım getirdiği Suriye'de insani yardım sıkıntısı sürüyor. ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni derhal Türkiye'den Suriye'ye olan diğer sınır kapılarının da açılmasını oylamaya çağırdı.

Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardından büyük yıkıma uğrayan Suriye'de insani kriz derinleşiyor. ABD, silahlı grupların kontrolündeki Suriye'nin kuzeybatı bölgelerine Türkiye üzerinden daha fazla yardım yollanmasına izin vermesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) 'derhal oylama yapması' çağrısında bulundu.

'DURUM ACİL, HIZLI KARAR ALMAK GEREKİYOR'

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, şu anda her saatin önemli olduğunu vurgulayarak, "Etkilenen bölgelerdeki insanlar bize güveniyor" dedi. Durumun aciliyetinden ötürü amaca dönük hızlı karar almak gerektiğini hatırlatan Thomas-Greenfield, "Suriye'deki insanları hayal kırıklığına uğratamayız" dedi.

BM, 2014'ten bu yana, Güvenlik Konseyi'nin yetkilendirmesiyle Türkiye üzerinden söz konusu bölgelere insani yardım ulaştırıyor. Ancak, şu anda yalnızca bir sınır kapısı, Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Bab el Hawa Sınır Kapısı kullanılıyor. BM şu ana kdar toplamda 58 kamyonluk insani yardımı bu kapı üzerinden Suriye'nin kuzeyine yollasa da bölgedeki gözlemciler ve gazeteciler yardımın yetersiz olduğunu vurguluyor.

Türkiye'deki incelemelerinin ardından Suriye'ye geçen ve depremin vurduğu Halep'te incelemelerde bulunan BM Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffits de BM Güvenlik Konseyi'nden "Türkiye-Suriye sınırında bulunan iki kapının daha yardımların geçişine açılmasına izin vermesini isteyeceğini" söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres sınır kapılarının açılması için temaslarını sürdürüyor.

BEŞ DAİMİ ÜYENİN VETO ETMEMESİ GEREKİYOR

ABD'nin acil oylama çağrısında bulunduğu 15 üyeli BMGK'de Brezilya ve İsviçre, insani yardımların bölgeye ulaştırılabilmesi için yürütülen müzakerelerde başı çekiyor. Ancak, bir karar taslağının henüz hazır olmadığı belirtildi. BMGK'nin karar alabilmesi için dokuz lehte oya ihtiyaç duyuluyor. Bunun yanında, daimi üyeler olan Rusya, Çin, ABD, İngiltere veya Fransa'nın da kararı veto etmemesi gerekiyor. Beşar Esad hükümeti, kendi kontrolü dışındaki bölgelere Türkiye sınırından giren uluslararası yardımları 'egemenlik haklarının ihlali' şeklinde tanımlarken, müttefiki Rusya daha önce tek bir sınır kapısının yeterli olduğunu öne sürmüştü.(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar