Suriye'de yıkım: HTŞ kontrolündeki bölgelerde enkazları çocuklar kaldırıyor
Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerin ardından Suriye'de de büyük yıkım meydana geldi. Heyet Tahrir el Şam kontrolündeki bölgeye giren BBC muhabiri Quentin Sommerville izlenimlerini aktardı. Sommerville, 10 yılı aşkın iç savaş süresince evlerini kaybeden ve yerinden edilen binlerce insanın şimdi depremlerin yaralarını sarmaya çalıştığını belirtti. Suriye'deki yardım çalışmalarının Türkiye'nin çok gerisinde kaldığını vurgulayan BBC muhabiri, silahlı grupların elindeki kuzeybatı Suriye'de bunların arama kurtarma ve yardım çalışmalarının neredeyse hiç olmadığına dikkat çekti.
'SURİYE'DE SESSİZLİK HAKİM'
Antakya'da geçirdiği dört günün ardından uğradığı şaşkınlığı aktaran BBC muhabiri, "Suriye’nin İdlib bölgesindeki Bsania köyünün zeytinliklerinde çoğunlukla sessizliğin hakim olduğunu" aktardı.
HTŞ kontrolündeki bölgedeki evler görece yeni inşa edilmiş olmasına rağmen 100'den fazla enkaz bulunduğunu belirten BBC muhabiri, ziyaret ettiği Basnia adlı köydeki manzarayı 'çakıl ve beyaz toz yığını' diye tanımlıyor. Depremde evi yıkılan Ebu Ala'nın iki çocuğu da enkazda ölmüş. Ala, oğlunun cesedini ancak bir buldozer yardımıyla çıkarıp toprağa verebildiklerini aktarıyor.
'İYİ İNSANLAR, ŞİMDİ ÖLDÜLER'
Artçı depremlerin devam ettiği bölgede, enkazdan sağ çıkan Ebu Ala ve eşi karanlıkta zeytin ağaçlarına tutunuyor ve ekliyor: "Bsania gelişen bir köydü. İyi komşularımız vardı, iyi insanlar. Şimdi öldüler"
Suriye'de bulunduğu tüm süre boyunca, görüntüsünün çekilmesini istemeyen HTŞ militanlarının kendisine eşlik ettiğini aktaran Sommerville, Ebu Ala'nın çaresizce "Ben şimdi ne yapacağım?" diye sorduğunu aktarıyor. Arama kurtarma çalışmalarına katılan İsmail el Abdullah ise Sommerville'e, Suriye halkının görmezden gelindiğini söyleyerek, "uluslararası toplumun elinde kan olduğunu" vurguladı.
DÖRDÜNCÜ GÜN SAĞ KALANLARI ARAMAYI BIRAKTIK
El Abdullah, BBC muhabirine, "birkaç İspanyol doktor dışında herhangi bir uluslararası yardım gelmediğini" ve "120 saat sonra onların da arama kurtarma çalışmalarını bıraktıklarını" aktardı.
ULUSLARARASI YARDIMLAR YOK DENECEK KADAR AZ
Bab el Hawa'da çalışan nadir hastanelerden birini de ziyaret eden Quentin Sommerville, bölgeye ulaşan uluslararası yardımların azlığına dikkat çekiyor. Hastanenin genel cerrahı Faruk el Ömer'in tek bir ultrason cihazıyla depremin hemen ardından 350 hastayı tedavi ettiğini aktaran Sommerville, el Ömer'in "Bir depremden sonra nasıl olduğunu düşünün" dediğini belirtti. BBC muhabiri, bir depremzedenin BM'nin sadece 14 kamyon yardım yollamasına isyan ettiğini ve enkazların çocuklar tarafından kaldırıldığını da aktardı.
Sınırdan tekrar Türkiye’ye geçen Sommerville, "çok geçmeden ambulanslar, inşaat makineleri, ulusal ve uluslararası yardımların oluşturduğu bir trafik sıkışıklığının içine girdiğini" aktararak sınırın iki yanındaki uçuruma dikkat çekti. (Kaynak)
BM yetkilisi: Suriye'de beş milyondan fazla kişi evsiz kalmış olabilir
ABD, Suriye yaptırımlarını 180 günlüğüne hafifletti: İnsani yardımlar engellenmeyecek
Enkaz altında doğan Suriyeli 'Aye' bebeği binlerce kişi evlat edinmek istedi
Suriye'nin kuzeyine ilk insani yardım konvoyu Türkiye üzerinden girdi