Suriye'nin kuzeyine ilk insani yardım konvoyu Türkiye üzerinden girdi
Depremin vurduğu Suriye'nin kuzeyine ilk uluslararası yardım Türkiye üzerinden bugün giriş yaptı. Suriye Devlet Başkanı Esad ise uluslararası kuruluşları maddi yardımlarını sadece Türkiye'ye göndermekle eleştirdi.
Artı Gerçek - Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki çifte depremin binlerce kişinin ölümüne yol açtığı Suriye'nin silahlı muhalif grupların kontrolündeki kuzeybatısına Birleşmiş Milletler'e ait ilk insani yardım konvoyu Türkiye üzerinden girdi. Bu bölgeye depremin dördüncü gününde ulaşan ilk insani yardım.
Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları ve sınır kapısı yetkilisi konvoyun Suriye'ye İskenderun- Hatay karayolu üzerinde bulunan ve Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısındaki Bal el Hava Sınır Kapısı üzerinden girdiğini duyurdu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Türk yetkililerin iki sınır kapısının daha için açılması için çalıştığını açıklamıştı. Depremler nedeniyle Suriye'deki yollarda da hasar olduğunu ancak bu ülkedeki depremzedelere başka ülkelerden gönderilen yardımların ulaştırılması için gerekli desteği verdiklerini söyleyen Çavuşoğlu tahribat nedeniyle Türkiye'nin ve uluslararası toplumun yardımları konusunda bazı zorluklar çekildiğini vurgulayarak, "Bu nedenle iki tane daha kapının açılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu, insani bir durum olduğu için siyasi bir durum değil. Dolayısıyla Suriye rejiminin de kontrol ettiği noktalardan bu kapıların açılması için çalışıyoruz" demişti.
PEDERSEN: YOLLAR TAHRİP OLDUĞU İÇİN SORUN YAŞADIK
Birleşmiş Milletler'e göre Bal el Hava Sınır Kapısı yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı Kuzeybatı Suriye için "bir can damarı" niteliği taşıyor. BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, Cenevre'de gazetecilere yaptığı açıklamada "Hayat kurtarıcı yardıma ihtiyacımız var. Nerede olurlarsa olsunlar, sınırlardan bağımsız olarak siviller buna şiddetle ihtiyaç duyuyor. En hızlı, en doğrudan ve en etkili yollardan acilen ihtiyacımız var. Kesinlikle her şeyden daha fazlasına ihtiyaçları var" dedi.
Pedersen, Suriye içinde en çok ihtiyaç duyulan yere yardım ulaştırılmasına hiçbir siyasi engel olmayacağına dair güvence verilmesi çağrısında bulundu. Pedersen, "Sınır kapısına (Türkiye ile Suriye arasındaki) giden yollar tahrip olduğu için bir sorun yaşadık. Ancak bugün ilk yardımı gönderebileceğimize dair güvence aldık" dedi.
HÜKÜMET VE BEYAZ MİĞFERLER'İN AÇIKLADIĞI TOPLAM RAKAMA GÖRE 3 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ
Suriye Sağlık Bakanlığı ülkede hükümetin kontrolündeki bölgelerde 1262'nin kişinin öldüğünü açıkladı. Bir önceki gün de ölü sayısı 1262 olarak duyurulmuştu. Esad hükümetine karşı savaşan silahlı muhalefetin kontrolündeki olan İdlib ve ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelerde arama kurtarma çalışmaları yürüten Beyaz Miğferler adlı yardım örgütü ise bu bölgelerde ölü sayısının 1900'ü aştığını öne sürdü. . Batılı medya kuruluşları ve uluslararası haber ajansları iki rakamı da göz önüne alarak Maraş depremleri nedeniyle Suriye'de ölenlerin sayısının en az 3 bin 162 olduğunu duyuruyor. Hem hükümetin hem de Beyaz Miğferlerin açıkladığı yaralı sayıları toplandığında 5 binden fazla Suriyelinin depremlerde yaralandığı belirtiliyor.
Depremler Hama, Halep, Lazkiye, Tartus ve İdlib'de çok sayıda binayı yıkmıştı. Suriye resmi medyası kontrolü altındaki bölgelerde 298 binden fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını duyurmuştu. Bu rakamın depremlerin merkez üssüne yakın olan ülkenin kuzeybatısında çok daha fazla olduğu sanılıyor.
ESAD: ÇOĞU KURULUŞ PARALARINI TÜRKİYE'YE GÖNDERİYOR
Diğer yandan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın bugün depremden etkilenen bölgeleri ziyaret etmesi bekleniyor. Dün Twitter hesabından bir açıklama yapan Esad hükümet kontrolündeki bölgelerde yapacağı ziyareti "Kardeşlerim, yarın hasarı görmek için seyahat edeceğim ve ekibim ücretsiz yemek dağıtmanın yanı sıra yardım çalışmalarına da yardımcı olacak. Yabancı liderler işgalci ordular yerine yardım göndermeye karar verirlerse beni nerede bulacaklarını biliyorlar" ifadeleriyle duyurmuştu.
Esad'ın Twitter hesabından bugün ise uluslararası kuruluşlara yönelik eleştiri geldi. Esad mesajında" Ekibimiz bugün resmi bağış kaynaklarının bir listesini yayınlayacak. Çoğu kuruluş hem Türkiye'yi hem de Suriye'yi desteklediğini iddia ediyor ancak paralarını yalnızca Türkiye'ye gönderiyor. Merak ediyorum onları kim durduruyor? İpucu: Suriye değil" ifadelerine yer verdi. (DIŞ HABERLER)
Türkiye'ye hangi ülke ne kadar yardım yaptı?
Suriye'de depremin dördüncü günü: Türkiye sınırını geçmeyi planlayan ilk yardım konvoyu yolda
Mülteciler Maraş’ı terk ediyor: ‘İnsanlar açlıktan marketlerden ürün alıyor, herkes bizi suçluyor’