BM’den İran’ın ‘İffet ve Hicab’ yasasına tepki
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri (OHCHR) Volker Türk, İran’ın kadınara yönelik zorunlu başörtüsü kurallarına uymayanlara ağır cezalar getiren yeni İffet ve Hicab yasa tasarısına tepki gösterdi. İran Parlamentosu’nun yasa tasarısını onaylamasının ardından BM İnsan hakları Yüksek Komiserliği’nden dün yasa tasarısına eleştiri geldi.
BM Yüksek Komiseri Türk adına dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “İran Parlamentosu'nun, zorunlu kıyafet kurallarına uymayan kadın ve kız çocuklara yönelik hapis cezalarını büyük ölçüde arttıran ve ağır para cezaları öngören yeni İffet ve Hicab Yasa Tasarısını kabul etmesinden derin üzüntü duyuyoruz.”
Yasa, zorunlu başörtüsü uygulamasına aykırı hareket eden kadınlara 10 yıla kadar hapis cezası, kırbaçlanma, yaklaşık 8 bin 500 dolar para cezası, seyahat kısıtlaması ve internet erişiminden mahrum bırakma gibi cezalar öngörüyor.
Düzenlemeye göre,kadınlar ilk aşamada kısa mesaj ve benzeri yöntemlerle uyarılacak. Uyarıyı dikkate almayan ve başörtüsü kuralını yeniden ihlal edenlere yönelik cesalar kademeli şekilde artacak ve dava açılması hâlinde yasaya uymayan kadınlar 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabilecek. Kanuna aykırı hareket edenler işletmeler ise yaptırım düzenlemesi kapsamında geçici süreyle mühürlenebilecek ve devlet tarafından sunulan vergi muafiyetlerinden men edilebilecek. Sosyal, siyasi, kültürel, sanatsal veya sportif faaliyetlerde bulunan kişilerden yasaya aykırı davrananlar hakkında ihlal sayısına göre, para cezası, mesleki faaliyetlerden men ve son aşamada hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.
Yasasının yürürlüğe girmesi için son olarak Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin onayı gerekiyor.
'İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ YAPILMAMALI'
OHCHR, resmi adı "İffet ve Hicab Kültürünün Teşvik Edilerek Ailenin Desteklenmesine Dair Kanun Tasarısı" hakkında İranlı yetkilileri toplumsal cinsiyet eşitsizliği içeren bu gibi uygulamaları yürürlükten kaldırmaya çağırdı. BM Kadınların kamusal alandaki davranışlarının denetlendiği tüm düzenleme ve prosedürlerin kaldırılması, kamu hayatına dahil olabilecekleri uygulamaların getirilmesi gerektiğini de vurguladı.
Açıklamada ayrıca “Kadınlara ve kız çocuklara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmamalıdır. Yetkililer tüm İranlıların haklarına saygı göstermek, korumak ve eşit şekilde yerine getirmekle yükümlüdür” ifadeleri yer aldı. (DIŞ HABERLER)
İran hükümetinin kadınlara başörtüsü misillemesi meclisten geçti: 10 yıla kadar hapis cezası yolda
İran'da yeni yasa tasarısı: Başörtüsü takmayan kadınlar 10 yıl hapisle karşı karşıya