BM’den sosyal medya tasarısına eleştiri: Hak ihlallerine yol açacak

‘Bağımsız gazetecilik için gerekli olan mecraları daha da azalacaktır. Bu durum kabul edilemez.’

BM’den sosyal medya tasarısına eleştiri: Hak ihlallerine yol açacak

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri'nin Sözcüsü Liz Throssell, hükümetin Meclis’ten kısa sürede çıkartmaya hazırlandığı sosyal medya yasası ile ilgili, "Tasarı kabul edilirse, Türkiye’deki ifade özgürlüğü, bilgi edinme ve kamusal ve siyasal yaşama katılma hakları daha da zayıflayacaktır. Ayrıca, bağımsız gazetecilik için gerekli olan mecraları daha da azalacaktır. Bu durum kabul edilemez" dedi. Sözcü, hükümeti kamuoyuyla tartışarak düzenleme yapmaya çağırdı.

Throssell, yapılacak yasal düzenlemelerin BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 19'ncu maddesine aykırı olmaması gerektiğini belirtirken, "Hükümetler, bilgiyi kontrol etme yöntemlerini aramak yerine, medyada çoğulculuğu teşvik edecek önlemler almalı" dedi. Sözcü, ifade özgürlüğünü ilgilendiren böylesi kapsamlı düzenlemelerin kamuoyunda kapsamlı tartışmalar sonucunda yapılması gerektiğini belirtti.

‘SİYASİ TARTIŞMAYA SON VERİR’

Teklifin yasalaşması halinde, Türkiye'deki ifade özgürlüğünün, bilgi edinme hakkının yanı sıra kamusal ve siyasi tartışmalara katılım hakkının zarar göreceğini belirten Sözcü, "Bu ayrıca, bağımsız gazetecilik için gereken gerekli mecraları da zayıflatacak" dedi.

Sözcü Throssell, bağımsız medyanın Türkiye'de halihazırda ciddi bir tehdit altında olduğunu ve bu durumun pandemi ile birlikte daha da kötüye gittiğini, İçişleri Bakanlığı'nın verileriyle anımsattı: "Bu endişeler Covid-19 salgını bağlamında daha da artmıştır. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen rakamlara göre, Mayıs 2020 itibariyle, pandemi ve pandemi ile mücadele hakkında ‘temelsiz’ ve ‘kışkırtıcı’ sosyal medya gönderileri nedeniyle en az 510 kişi gözaltına alındı"

‘BANT GENİŞLİĞİNE KISITLAMA, FİİLEN ERİŞİM ENGELİ’

Yasa teklifi uyarınca, sosyal medya şirketlerinden Türkiye içinde bir temsilci atamaları isteneceğini ve atamamaları halinde yüksek para cezası ve bant genişliği yavaşlatma cezasıyla karşı karşıya kalacağını hatırlatan Sözcü, kullanıcıların da sitelere doğru dürüst erişim sağlayamayacağına dikkat çekti.

‘DEVLETİN İÇERİK KALDIRMA TALEBİ ARTACAK’

Yasa ile sosyal medya sağlayıcılarının Türkiye'deki müşterilerine ait verilerini depolamasının istendiğini de hatırlatan Throssell, bunun kimliğini açıklamadan iletişim hizmeti alma hakkını da ihlal olduğuna dikkat çekti. "Yasa teklifi, bireyler ve mahkemelerden gelecek içerik kaldırma taleplerine yanıt vermek için son derece kısa süreler öngörülüyor" diyen Sözcü yasal yükümlülükler ve cezaların yanı sıra, teklifin içerik kaldırmaya yönelik hükümlerini de eleştirdi. Sözcü, yasa teklifinin devletin içerik kaldırmasına yönelik taleplerini artırmasından da endişe ettiğini belirtti.

BİR YASA 5 İHLAL

Throssell'in yaptığı yazılı açıklamada, sosyal medya düzenlemesinin 5 ayrı alanda insan hakları ihlali içerdiği görüldü. Throssell açıklamasında şu ihlallere işaret etti: "İfade özgürlüğü hakkı, bilgi edinme hakkı, iletişimin gizliliği, toplumsal ve siyasal yaşama katılım hakkı, medya özgürlüğü". (ANKA)

sosyal medya meclis sansür eleştiri Tasarı yasa tasarısı