Bolivya'da gerilim tavan yaptı: Morales yanlıları, üç kışlayı basıp askerleri rehin aldı
Bolivya'da Ağustos 2025 seçimleri öncesi eski devlet başkanı Morales ile görevdeki devlet başkanı Arce arasındaki gerilim tırmanırken, ilkinin destekçileri üç kışlayı basıp askerleri rehin aldı. Morales, baskını kınayıp hükümet, diyaloğa çağırdı.
Artı Gerçek - Latin Amerika'nın Andlar ülkesi Bolivya, lityum zenginliği nedeniyle ABD destekli darbelerin ardından, eski dost-yeni düşman halef-selef devlet başkanları arasındaki çekişmeye sahne oluyor. 2019'da ABD destekli 'lityum' darbesiyle devrilen eski Devlet Başkanı Evo Morales, kendisinin maliye ve ekonomi bakanlığını yapmış Luis Arce'nin 2020'de devlet başkanı seçilmesiyle ülkeye geri dönerken, halef-selef gerilimi son dönemde tırmandı.
Geçen ay hakkında reşit olmayan bir kıza tecavüz suçlamasıyla ilgili davaya katılmaması üzerine yakalama emri çıkarılan Morales, ardından silahlı suikast girişiminden kurtulduğunu söylerken, otoyolları kapatıp güvenlik güçleriyle çatışan destekçileri askeri kışlaları bastı.
'VATANA İHANET SUÇU'
Arce, Morales yanlılarının Cochabamba kentinde polise ateş açıp dinamit attıktan sonra üç kışlaya baskın düzenleyip askerleri rehin aldığını ve cephaneliklere girdiğini duyurdu. Haziranda görevden alınan bir komutanın darbe girişimini atlatan Bolivya Devlet Başkanı, eylemi "suç" olarak niteleyip "Dünyanın neresinde olursa olsun askeri kışlalara saldırılması vatana ihanet suçudur" dedi.
Bolivya ordusu, eylemcilere, "derhal ve barışçı şekilde kışlaları terk etme" çağrısı yaptı. Üst düzey komutanlarla basının karşısına geçen Silahlı Kuvvetler Başkomutanı (FFAA) Gerardo Zabala, silahlı grupların üç kışlada askerleri rehin almasının, "devletin egemenliğine ve güvenliğine saldırı anlamına geldiğini ve kabul edilemez olduğunu" söyledi.
'KARDEŞLERİME SESLENİYORUM: ASKERLERİME DOKUNMAYIN'
"Ulusa sükunet ve birlik çağrısında bulunuyorum. Bolivyalı kardeşlerime sesleniyorum: Askerlerime ve eğitmenlerine dokunmayın... Sorunlar, diyalog ve karşılıklı saygıyla çözülür. Şiddet, sadece daha fazla şiddet doğurur" diyen Zabala, Bolivyalılar arasında kaos ve iç çatışma çıkarılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.
'MÜDAHALE ETMEYİN, HAYATLARIMIZ TEHLİKEYE GİREBİLİR'
Video paylaşan askerlerden biri, 2 bin Morales destekçisi tarafından rehin alındıklarını söyleyerek Arce’ye şöyle seslendi: "Suyumuzu ve elektriğimizi kestiler, bizi rehin aldılar. Hızlı bir çözüm talep ediyoruz. Abluka noktalarına müdahale etmeyin, çünkü hayatlarımız tehlikeye girebilir, ailelerimiz var."
'ASKERLER DE SİZİN GİBİ İŞÇİ SINIFINDAN YERLİLER'
Televizyonlarda yayımlanan görüntülerde, muhtemelen bağlı olduğu için elleri arkalarında üniformalı askerlerin etrafını silahlı grup üyelerinin çevirdiği görüldü.
Arce, askerlerin çoğunun kendilerini rehin alanlar gibi yerli ve işçi sınıfından olduğunu söyleyerek dayanışma çağrısı yaptı.
SORUMLULUĞU ÜSTLENMEYEN MORALES, AÇLIK GREVİNDE
Ardından basın toplantısı düzenleyen Morales, kışlaların ele geçirilmesini kınayıp sorumluluğu üstlenmedi. Destekçilerinden yolları kapatan barikatları kaldırmalarını ve güvenlik güçleriyle olası çatışmalardan kaçınmalarını isteyen yerli lider, ülkede kan dökülmesini istemediklerini vurguladı.
Hükümetle diyalog çağrısında bulunan eski devlet başkanı, "Hükümet, ekonomik ve siyasi diyalog masaları kurana kadar açlık grevine başlama kararı aldım" dedi.
YAKALAMA EMRİNİN KALDIRILMASI İÇİN OTOYOL KAPATMA
Morales'in "darbeci dönemden kalma siyasi suçlama" diye nitelediği çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla ilgili kovuşturmanın düşürülmesi talebiyle destekçileri ekim ortasından beri Cochabamba ile Oruro arasındaki otoyolu ablukaya aldı. Güvenlik güçlerinin müdahalesine yola bakan tepelerden dinamit atarak misillemede bulunan eylemcilere polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi.
MORALES'E GÖRE 'SUİKAST GİRİŞİMİNDEN' ARCE SORUMLU
27 Ekim'de Morales, Villa Tunari'deki bir askeri garnizonun yakınında suikast girişiminden kurtulduğunu, aracına en az 14 kez ateş edildiğini, sürücüsünün yaralandığını, bir merminin kendi kafasını sıyırdığını söyledi. Silahlı saldırıyla ilgili halefini suçlayan Morales, "Arce, tarihin en kötü devlet başkanı olarak bilinecek. Eski bir devlet başkanını vurmak, kırmızı çizgiyi aşmaktır" dedi.
HÜKÜMETE GÖRE MORALES'İN GÜVENLİK EKİBİ POLİSE ATEŞ AÇTI
İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo ise Morales'in konvoyunun bir uyuşturucuyla mücadele ekibinin rutin otoyol devriyesinden kaçtığını, bu sırada Morales'in güvenlikçilerinin polise ateş açtığını ve bir memuru ezdiğini öne sürdü.
Arce, 30 Ekim'de yaptığı açıklamada, Morales destekçilerinin otoyol kapatma eylemlerinin ekonomiye maliyetinin 1.7 milyar doları geçtiğini söyledi.
MAS'IN ÇIKARDIĞI İKİ LİDER
Bolivya'nın ilk yerli devlet başkanı Morales de meslekten banker ve ekonomist olan Arce de Sosyalizm Hareketi'nden (MAS) geliyor. Gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde üstünlük elde etme mücadelesi, iki eski müttefiki son aylarda gözü kara rakiplere dönüştürdü. (Reuters, AA, Dış Haberler)