Bolonya'nın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan eğik kulesine operasyon

Bolonya'nın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan eğik kulesine operasyon
Kızıl renkteki Ortaçağ mimarisiyle diğer İtalyan şehirlerinden ayrılan Bolonya'nın alameti farikası olan Piazza di Porta Ravegnana'daki Asinelli ve Garisenda kulelerinden eğik olan ikincisinin, yıkılma tehlikesine karşı bariyerlerle çevrilmesine başlandı.

Artı Gerçek - İtalya'nın Pisa Kulesi gibi bir diğer meşhur Ortaçağ'dan kalma eğik kulesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bolonya kentindeki 12. yüzyıldan kalma Garisenda Kulesi, yaklaşık 1000 yılı ayakta geçirdikten sonra alarm zillerini çaldırdı.

4 DERECE EĞİK

47 metre yüksekliğindeki, 4 derecelik açıyla eğilen Garisenda Kulesi'nde eğim yönünde kaymalar tespit edilmesi üzerine etrafına 5 metre yüksekliğinde bariyer inşasına başlandı. İkonik Pisa Kulesi 5 derece eğik.

Belediye Meclisi'nin durumunun "son derece kritik" olduğunu söylediği Garisenda Kulesi, Bolonya'nın silüetine hakim iki kuleden biri. Diğeri olan Asinelli Kulesi, Garisenda'nın yaklaşık iki kat yüksekliğinde ve çok fazla olmasa da eğimli.

Kuleler sırasıyla 1109 ile 1119 yılları arasında inşa edildi. Ancak Garisenda'nın 14. yüzyılda eğilmeye başlaması üzerine yüksekliği azaltıldı.

DANTE'NİN DİLİNE DÜŞMÜŞTÜ

Dante'nin 1321 yılında tamamlanan İlahi Komedya adlı şiirinde "Garisenda denen kuleyi yatık tarafının altından görürsün ve sonra bir bulut
geçer ve daha da çok eğiliyor gibi görünür" diye geçen Garisenda, ekimde alarm zillerini çaldırdı.

TABANDAKİ ÇATLAKLARIN TAVANA KADAR YAYILABİLECEĞİ UYARISI

Eğimindeki değişikliklerin sensörler tarafından tespit edilmesinin yanısıra tabanını oluşturan malzemelerde bozulma belirlendi. Tabanda kullanılan taşlardaki çatlakların üstteki tuğlalara kadar genişleyebileceği uyarısı yapıldı. Bunun üzerine kule, kulenin etrafındaki meydan ve ona giden tüm yollar kapatıldı.

Kule için sivil koruma planı yürürlüğe koyan Belediye Meclisi, başlatılan çalışmanın "Garisenda'yı güvenli hale getirmenin ilk aşaması" olduğunu söyledi.

Açıklamada kulenin yıkılması halinde enkazı kapsayacak bariyerlerin çevredeki binaları ve insanları koruyacağı, ayrıca kulenin etrafına metalden kaya düşme ağlarının kurulacağı belirtildi.

BİRKAÇ YIL KAPALI KALACAK

Bariyerin inşaatı gelecek yılın başında tamamlanacak.

Bolonya severlere kötü haber ise kule ve altındaki meydanın restorasyon çalışmaları devam ederken birkaç yıl kapalı kalmasının beklenmesi.

BAĞIŞ FONU KURULDU

Sadece bariyerlerin 4.3 milyon euroya mal olacağını hesap eden ve restorasyonun masraflarını karşılamak için kitlesel bağış fonu açan Belediye Meclisi, projeyi, "tüm şehrin ve dünyanın her yerinden Bologna'yı ve onun en önemli simgelerinden birini sevenlerin bağlılığını gerektiren sıradışı bir meydan okuma" diye niteledi. (BBC, NDTV, Dış Haberler)

Öne Çıkanlar