AB'den Doğu Akdeniz ve Kıbrıs mesajı: 'Beklentiler çift taraflı'

AB'den Doğu Akdeniz ve Kıbrıs mesajı: 'Beklentiler çift taraflı'
Avrupa Birliği dışişleri bakanları dün Türkiye ile yeniden ilişki kurulması gerektiği konusunda anlaştı, ancak Ankara'nın üyelik teklifini canlandırma çağrılarını onaylamadı. AB Yüksek Temsilcisi Borrell Kıbrıs ve Doğu Akdeniz'deki sorunlara işaret etti.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları perşembe günü Brüksel'deki toplantıda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok konuyu ele aldı. Türkiye, AB Dışişleri Bakanları Toplantısında Mart 2021'den beri ilk kez resmi olarak gündeme getirildi.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTIDA TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE KOŞULLAR BELİRLEDİ

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Perşembe günü bloğun Türkiye ile yeniden ilişki kurması konusunda anlaştılar, ancak bazı koşullar belirlediler ve Ankara'nın üyelik hedefini yeniden canlandırma çağrılarını onaylamadılar. Türkiye 24 yıldır AB'ye katılmak için resmi bir aday olmasına karşın, AB'nin insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğüne saygı konusundaki endişeleri nedeniyle katılım müzakereleri 2016'dan bu yana durmuş durumda. Ancak 10 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Ankara'nın katılım müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu ve bu fikri Türkiye'nin İsveç'in NATO askeri ittifakına katılma hedefini onaylamasına bağlamıştı. Bunun üzerine AB-Türkiye ilişkileri hakkındaki tartışmalar da canlılık kazandı.

'TÜRKİYE İLE NASIL YENİDEN İLİŞKİ KURACAĞIMIZI TARTIŞTIK'

AB Yüksek Temsilcisi Borrell toplantı bitiminde basına yaptığı açıklamada toplantıdaki görüş alışverişinin AB ülkelerinin liderleri için hazırlayacağı raporda yansıtılacağını aktardı. Borrell açıklamasında Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda AB-Türkiye arasındaki anlaşmazlıklara işaret etti.

Borrell "Türkiye ile nasıl yeniden ilişki kuracağımızı tartıştık. Türkiye ile AB arasında daha güçlü bir ilişki geliştirilmesinde karşılıklı çıkar bulunduğuna inanıyoruz. Doğu Akdeniz'de gerginliğin kalıcı şekilde azaltılması, bölgenin istikrarı ve güvenliğine fayda sağlayacaktır. Kıbrıs meselesinin ilgili BM kararları uyarınca çözülmesi Türkiye ile çalışmamızda kilit önem taşıyacaktır" diyen Borrell temel özgürlükler ve değerlerin korunmasının önemine işaret ederek, "AB'nin Türkiye ile çalışması, ortak çıkarların üzerine ekleme yapılması, mevcut farklılıkların giderilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.

'KIBRIS SORUNUNU ÇÖZMEK TÜRKİYE İLE YENİ İLİŞKİDE ANAHTAR OLACAKTIR'

"Kıbrıs sorununu ilgili Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda çözmek, Türkiye ile bu yeni ilişkide anahtar olacaktır" diyen Borrell "Ayrıca, Ankara'nın da parçası olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tanımlanan temel özgürlüklere ve değerlere sahip çıkılması esas olacaktır" ifadesini kullandı.

'BEKLENTİLER ÇİFT TARAFLI'

Borrell, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi konularında AB'nin Türkiye'den beklentilerinin sorulması üzerine şunları dile getirdi: "Mesele sadece AB'nin Türkiye'den ne beklediği değil. Mesele aynı zamanda Türkiye'nin AB'den beklentileri. Bu çift taraflı bir mesele. Masada birçok konu var. Türkiye Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini istediğini söyledi. Bir de vize serbestliği var. Bunlar Türkiye'nin yakın gelecekte gündeme getirmek istediği iki önemli konu. Biz Doğu Akdeniz'de gerginliğin kalıcı şekilde düşmesini umut ediyoruz. Ayrıca daha önce BM tarafından kabul edilen anlaşmalar uyarınca Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için ciddi çabalar bulunuyor."

Konuya Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin de müdahil olması gerektiğini ifade eden Borrell, "Türkiye ile yapıcı ilişkilerimizi sürdürme girişimlerimizdeki hayati unsurlardan birini Doğu Akdeniz'deki durum oluşturacaktır" ifadesini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar