Bu kez de Lübnan hükümeti ile İran arasında kriz: 'Vasilik girişimini reddediyoruz'
Lübnan hükümeti, ülkenin güneyine dair 1701 Sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için "Fransa ile müzakere edebileceklerini" söyleyen İran Meclis Başkanı'nı içişlerine karışmakla suçladı. Beyrut-Tahran hattında diplomatik kriz çıktı.
Artı Gerçek - Ortadoğu'da gözler Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail tarafından Gazze'de öldürülmesi sonrası sürecin ne yöne evrileceğine çevrilmişken, bu kez de İsrail'in saldırıları altındaki Lübnan ile Hizbullah ana müttefiki İran arasında bir gerilim patlak verdi.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın, Hizbullah'ın kalesi olan güney Lübnan'da Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) de varlık sebebi olan 1701 Sayılı BM Kararı'nın uygulanması için "Tahran'ın Fransa ile müzakere etmeye hazır olduğunu" söylemesi, yeni kriz çıkardı.
Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati adına yapılan hükümet açıklamasında, "Lübnan'ın içişlerine yönelik bariz bir müdahale ve Lübnan üzerinde redddedilen bir vasilik anlamına gelen bu pozisyonu şaşkınlıkla karşılıyoruz" denildi. Mikati, 1701 sayılı kararın uygulanmasına ilişkin müzakerelerin yürütülmesinin, Lübnan devletinin işi olduğunu ekledi.
Kısa süre sonra da, Tahran'ın Beyrut'taki maslahatgüzarının Lübnan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılacağı açıklandı.
Kalibaf'ın 'Fransa ile müzakere" açıklaması, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un UNIFIL'e saldırıları nedeniyle İsrail Başbakanı Benyamin Netantahu'ya tepki göstermesi üzerine gelmişti.
1701 SAYILI KARAR NEDİR?
BM'nin 2006'daki İsrail-Hizbullah savaşı sonrası aldığı 1701 sayılı karar, Lübnan'ın İsrail sınırındaki güney bölgelerinin, Lübnan devletinin askerleri dışında silahsızlandırılmasını öngörüyor. Gazze'deki savaşını Hizbullah gerekçesiyle Lübnan'a taşıyan İsrail'in son günlerde giderek artan saldırıları altında olan UNIFIL de, bu karar çerçevesinde, Lübnan askerlerine "ülkenin güneyinin hükümete ait olmayan her türlü silahlı personel, varlık ve silahtan arındırılmasına yardım etmek" amacıyla kurulmuştu. İsrail ordusu ise UNIFIL'in bu görevi yerine getirmekte başarısız olduğu, Hizbullah'ın bölgede hâlâ varlık gösterdiği gerekçesiyle 1 Ekim'de kara harekatı başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)
Hizbullah: İsrail'e karşı yeni aşamaya geçiyoruz, tansiyon yükselecek
DSÖ: İsrail Lübnan'daki 23 sağlık hizmetine saldırdı, 72 sağlık çalışanı ve hasta öldü
Macron'dan Netanyahu'ya hatırlatma: Yahudi devleti BM kararıyla kuruldu